March 24, 2011

perluke bagi sedekah?

 

korang kenal tak mamat kat pic atas ni?
kalau korang lalu highway sg pinang & stop kat traffic lite depan kilang kain tu mesti bleh tengok dia
slalunye waktu balik keja la...
dia rajin jalan terhenjut-henjut dari satu keta ke keta len minta sedekah
1st time ok tgk cara org minta sedekah macam ni kat negeri kita...mmg teruja bin heran

mula tu sha kesian gak then sha observe dia
tengok gaya dia 
cara jalan
cara dia henjut
expresi muka dia

uhhh dah sah
dia adalah mat g----
henjut tu hanya dibuat-buat ok
tapi yg herannya ada gak yang prihatin bagi sedekah kat die utk memudahkan dia bli najis tu
patutla rajin bebenor dia cari rezeki kat sini
hmm buat malu negeri je
apa beza kita dgn negara2 yang biasa dgn cara minta sedekah macam ni?
majuka negara kita if masih terdapat golongan seperti ini?
 woteva....

sebenarnya memberi sedekah itu adalah pahala tapi...
if duit sedekah yang kita bagi tu digunakan untuk membeli benda2 haram adakah itu dikira pahala or subahat?
kalau kita tau duit kita digunakan utk mengisi perut yang kelaparan alhamdulillah tapi kalau ianya digunakan utk bergelumang dgn najis macam mana?
maknanya kita pun ada share gakla support org2 sedemikian?
betul atau tak?
hmmm


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...