March 22, 2011

amzar ego

baru-baru ni masa sha gi amik amzar, amzar soh bawa keta laju2 cos nak sampai umah cepat cos dia lapar...tak makan lagi
laaa...bukan sepatutnya dia makan lunch ke kat kindy dia

sha: napa amzar tak makan kat school tadi?
amzar: amzar tak nak
sha: y?
amzar diam je tak jawab

hmmm something wrong somewhere..

after a while...
amzar: mak...amzar nak color pencil
sha: aik color pencil kat umah tu tak cukup ka?
amzar: tak cukup...teacher suruh buat homework
sha: hmm ok ...t mak bli

so esok pagi bila anta amzar sha tanye la kat teacher yg slalu sambut amzar nape amzar tak makan lunch
teacher tu jawab tak to cos dia tak jaga bahagian makanan...ok fine

then bila sha gi amik amzar balik ternampak d principle 
& die pun citerla nape amzar tak makan

actually amzar & sorang lagi budak gaduh
ntah pasal ape ntah
so d teacher punished them 
asked them to stand at d corner 
bila time makan teacher panggilla amzar makan
dengan penuh ego amzar cakap tak nak
aduhhhh
kecik2 dah berego-ego
mmg sha tau amzar ada ego sikit tapi tak sangka plak dia buat kat kindy
sabo je la

so otw balik sha cakap kat amzar

sha: mak tak nak cakap dgn amzar lepas ni
amzar: y?
sha: sebab amzar tak jadi good boy kat school
amzar: hmm
sha: sebab amzar tak cakap kat mak apa yang jadi kat school semalam
amzar: hmmm
sha: sebab amzar fight dgn ur fren
amzar: dia yg pukul amzar dulu
sha: kalau dia pukul amzar dulu napa tak cakap kat teacher?
amzar: hmmm
sha: u should tell ur teacher....amzar tak boleh pukul dia balik...its wrong
amzar: hmmm
sha: so lepas ni amzar jangan cakap lagi dengan mak & no color pencil also
amzar terus terdiam & tunduk

so bermula perang antara kami
sha tak layan langsung bila amzar panggil sha
& apelagi nangisla budak ego tu
lantak
 mak yang lahirkan amzar ok
ego mak lagi tinggi...hehehe
ni salah satu cara sha ngajar amzar

sampai umah terus amzar minta maaf & peluk cium sha
then terus janji tak nak buat lagi
good...
sha: sok p school amzar dengar cakap teacher tak?
amzar: hmmmm
sha: amzar pukul kawan amzar tak?
amzar: tak
sha: kalau kawan amzar pukul amzar apa amzar kena buat?
amzar: tell teacher
sha: ok...good boy...sebab ni mak cayang amzar

keesokkan harinya sha tanya kat principle how amzar behave today & d principle cakap he is good boy today...alhamdulillah

balik tu sha blikan color pencil as a compliment

sha: amzar sayang...mak beli satu barang untuk amzar
amzar: apa dia mak?
sha: kalau amzar nak barang tu amzar kena behave sampai mak puas
amzar: laaa....hmm ok la

esok pagi baru sha bagi barang tu...tu pun bila amzar behave ....hehehe
(hal ni tak leh dibuat slalu kang diharap-harap compliment dari kita ja)


kotak color pencil yang koyak disebabkan sifat tak sabar amzar

telah diselotep baik2 oleh maknye yang prihatin



penting ni

ni pun

go go go



pencil color lama amzar yang tinggal ciput...balance tu ntah sesat kat mane

pencil box atas ni dapat masa beli pencil box di bawah ni
so pas dapat pencil color baru lagi bersemangat amzar coloring...alhamdulillah


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...