March 18, 2011

i hear you but i'm not listening

 

pernah tak bila korang gasak bercerita kat somebody tetiba korang perasan somebody tu buat muka no reaction?
mesti korang geram kan?
ialah buat penat je membazir air liur bercrita tapi somebody tu bleh buat dunno macam crita kita tak memberi kesan padanya...
time tu mesti kita fikir...
uhhh ape ke halnye?... 
aik dia dgr ke tak cita aku?
asal reaction dia mcm tak nak layan crita aku ja? 
ke fikiran dia melayang ke utara?
ke dia boring dgn cita aku?
ke dia ngantuk?
ke dia malas?
tak menarik ke cita aku?
tapi mata dia pandang aku cuma no reaction...
is he/she juz hear or listening to me? 
nak sambung bercrita ke tak ni?

 perluka kita teriak kat manusia yg mmg tak nak dengar?

woteva

tapi bagi shala kan....

sbg manusia

sbg manusia ok

bila org bercrita sha akan cuba sedaya upaya bagi tumpuan & tunjuk reaction sikit2 at least org yg bcrita tau kita masih lagi dgn dia & dgn cara tu dia akan lebih bersemangat utk crita....kira macam encourage la cos kawan bercrita mmg ramai tapi kawan mendengar is impossible mmg susah nak dapat....walau kita tak dapat nak tolong dia tapi dgn cara dengar luahan hati dia ke, crita dia ia bleh memberi semangat & meringankan beban yg ditanggungnya or maybe memberikan keseronokan kepadanya kerana membuatkan dia berfikir ada gak orang nak dengar cita aku (even cita dia tu ya rabbi)..(bukan ke menggembirakan orang lain adalah mulia?)....yang penting kita dengar & bagi reaksi tanda kita dengar....tak kisahla cita sedih ke gumbira yang penting sharing is caring wot....

sha penah habiskan 2 jam semata-mata mendengar crita orang masa jadi befriender dulu...cita mereka mmg tak masuk akal langsung tapi sha rasa kesian & bertanggungjawab utk terus mengikuti crita mereka sehingga selesai...bila mereka mengatakan i feel better now & i wish to talk with u again (bf ni ikut shift....bukan setiap hari sha akan berada di sana) sha rasa teramat-amat lega kerana berjaya membuatkan seseorang rasa relieve bercrita dgn sha....
 
one more thing sha ni bila borak suka tgk face reaction orang...mmg tebiat ok...so sapa yg perasan sha tenung2 lebih kat diaorang faham2 jela ek...ni salah satu cara sha nak tau diaorang dgr ke tak bila orang bercrita...if nampak reaction mcm tak nak dengar, sha trus change d topic or diam (its better)....samada dia prasan ke tak itu dia punya pasal...sapa soh tak layan sha tadi.....uhhh

ada orang penah tanya sha macam mana nak buat face reaction yang menunjukkan kita interest bila org bercrita

alaa senang je...en monk pun tau

tak caye?

sila scroll bawah
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

kalau face reaction macam ni korang akan bercrita tak?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...