February 08, 2011

tadika baru amzar

alhamdulillah semlm amzar dah stat tadika baru di gelugor...tadika montessori.....everything find alhamdulillah......makan alhamdulillah halal (kak spupu yg masak)....pelajaran alhamdulillah yg terbaik maklumla montessori studies....activities alhamdulillah fun for me so of cos for amzar too....teachers?graduated from segi college....fardhu ain? uhhh adaaa seminggu 2 kali....swimming?...ada gak seminggu 2 kali ikut musim...study trip?....adeee setahun 2 kali......students?most of foreigners.....mandarin?cooking?arts?computer?concert?...smua ada...kalu ada asal tak registerkan amzar awal2 dulu?....haaa...tula nak story ni...

mcm ni cite die...sbenarnye kenalan sha keje kat kindy ni (kindy A)....ex teachers kindy A nak buka kindy baru (kindy B) kat area relau...so my kenalan suggestla konon tahap pendidikan sama dgn kindy A &...even mulanya hati sha lebih memberat ke kindy A tapi atas desakan my mom & kenalan terpaksa la sha masukkan amzar ke kindy B tu...ada dlm entry & entry...

seperti dlm entry2 yg lepas sha byk story amzar tak suke nak gi kindy B tu...tiap kali kejut nak gi kindy B mesti die tak suke....then amzar pun dah tak sihat cos chick pox...so berehatla amzar di rumah till one day sha got sms from d kindy B's principal cum driver amzar gak nak naikkan duit transport lebih RM20 (sebelum ni RM50 so pas naik jadi RM70) konon duit minyak naik...aik...tak sampai setgh bulan amzar study dah nak naik duit minyak....then dia minta fees dijelaskan tgh bulan bukan akhir bulan seperti yang dijanjikan sebelum ni....ishhh apa ni...awal dulu janji lain tapi lani jadi lain...mane bleh mcm tu....

hmm yg paling sha tak tahan bile sha tanya amzar dah stat blajar ape bleh principal tu jawab diorang baru ajar budak2 pegang pensil dgn betul....waduhhhh...so lame ni bdk2 yg tak sampai 5 orang tu cuma main2 jela....patutla tiap kali sha tanya amzar study apa kat kindy hari ni dia jawab main...sha marahla amzar takkan amzar main je tak study ABC langsung...dia jawab cikgu suruh diaorg main so dia main je la...masa tu sha ingatkan amzar ingat study tu main2 tapi rupanya mmg betulla diaorang main je...tiap hari check beg sek amzar sha tengok xde satu pun keje sekolah or buku tupun only once je sha nampak pas sha tanye kat principal pasal study amzar....pastu...hmm ilek pochi......kindy len dah bis pun study A-Z tapi amzar?...br nak blajar pegang pensil....wot d _____....dr situ sha dah mula tak sedap ati....

bdk2 plak diberi makan kek or biskut je plus air kosong yg dorang bawa dr umah....if amzar minta lebih dorg cakap dah xde....hmm terpaksa sha bekalkan sebungkus biskut hari2 dlm beg sekolah amzar....ni la lagi sha tak brapa berkenan...v paid for their food ok....mase ni sha terfikir facilities di kindy A dimana bdk2 diberi cukup makan & dijaga pemakanan diaorang on time...

concert? hmm dgn 5 org je students mane nak ade concert...trip lagila xde..mule tu sha fikir nak tunggu setahun ni...if xde pe2 perkembangan sha plan nak tuka je kindy die....tiap2 hari sha risau je anta amzar ke kindy B...apa jadi if tetiba kindy B tutup?....hmm

but nowww....finally i had my decision...yup...amzar is my son so only i hav d rights to choose d best for him...tak sanggup nak tgk amzar tak bersemangat nak gi kindy...kindy is fun for me so no fun no kindy...sha luahkan perasaan tak puas hati kat my mom & my mom plak burst it to my kenalan cos dia yg suggested kindy B kan....so dia yg rasa guilty sesgt minta sha register balik kindy A without registration fees + got discount..monthly feesnya lebih murah berbanding kindy B....(actually fees kindy A mmg mahal gilo2 maklumla monte but atas pujuk rayu my kenalan dptla discount...alhamdulillah...ada gak hikmahnya)....

so last mon on 31 Jan 2011 sha gi register kindy A for amzar...everything settled alhamdulillah....sha yg hantarkan amzar ke kindy & amzar really happy nak bangun pagi dgn syarat sha yg antakan die...hati sha pun dah tenang.....

hmmm....smuanya ada hikmah walaupun sha masih tgh carikan transport utk amzar utk anta balik ke umah je....yelah....dr office (town) sha nak amik amzar (gelugor) then anta blik umah (sungai ara) then nak patah balik office mmg amik masa lebih 2 jam...then if jam lagi lama....time lunch adala time jam ok....slagi belum dapat transport slagi tu sha kena berulang alik...

nak amik bas sekolah sha tak brani...maklumla amzar masih budak2....bas tu lebih besar dari die...kang sebelum dia naik bas, driver bas dah jalan mcm mn?....uhhh tak brani nak bayangkan...then anta pun kat luar/tepi jalan.....if van or car still k lagi...lebih secure....dianta depan umah....

well hopefully sha dpt transport seperti yg diharapkan...insya ALLAH...wallu'alam...

mcm2 gak dugaan nak berikan yg terbaik kpd anak ye....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...