November 24, 2010

perlukah botol susu untuk amzar sekarang?

rasanya nila tajuk terpanjang yg sha buat....sha terbaca entry dr blog mummy ayu mengenai puting & botol susu...tetiba terlintas plak info yg sha dapat dr pakar dr Abbott (pengeluar susu pediasure, similac, gain plus, gain kid etc)...sbenarnya Amzar dah masuk 4 tahun & setiap malam sebelum tido, setiap petang sebelum tido, setiap pagi & sometime bila Amzar minta sha akan bagi susu...satu botol penuhla...kadang 11/2 botol...dr borak2 dgn kengkawan sha dpt info kene stopkan botol susu utk Amzar time ni...so sha pun planningla mcm2 walau dpt tentangan kuat dr mak sha...kononnya Amzar xkan minum susula apala woteva...sha even inform kat Amzar cakap Amzar nak gi tadika kena stop minum susu dgn botol if not kawan2 t perli...dia pun agreela...cos so far if air milo, horlicks etc mmg kasi dlm cawan...only susu je dlm botol....without botol susu ni mmg Amzar x leh tido..so 1st percubaan sha bancuh susu dlm cawan sebelum Amzar tido waktu petang xp Amzar minum separuh je balance tu kene masukkan balik dlm botol utk biskan...hal ni terjadi setiap hari....

satu hari abg spupu sha yg keje kat Abbott datang umah...mase tu plak sha tgh bancuh susu utk Amzar dlm cawan & mak sha ape lagi siap ngutuk sha paksa Amzar stop botol susu...& u know wot abg spupu sha ckp...dia kata pakar Abbott adv bdk2 baya Amzar ni kena minum banyak susu utk tumbesaran mereka...jangan paksa mereka minum dlm cawan if mereka x nak...bagi mereka minum dari botol merupakan satu kepuasan & lebih kenyang...laa mcm kitala...if minum teh tarik pki straw mana ada nikmat...teh tarik kene hirup panas2 br nikmatnya tinggi....bila x syok mereka akan kurangkan minum susu plak...so biarla mereka minum dlm botol selama mana mereka nak cos slalunya mereka akan stop seniri bila ada kawan sbb malu.....salah satu contoh ialah sha & adik sha.

anak2 abg spupu sha umo 6 tahun baru stop minum susu dalam botol...& plg teruk sha & adik sha stop minum dalam botol masa sha 8 tahun...shhh rahsia tau...jgn habaq kat sapa...kami stop pun sbb malula...mana tak malu tengah kami syok memain dgn member kat laman umah tetiba mak calling sambil tunjuk botol susu minta kami blik minum susu...bdk2 len ape lagi pakat gelakkan kami...malunya kami time tu Ya Rabbi...itu adalah kali terakhir kami sentuh btol susu....sblm tu kami minum dlm umah siap tutup pintu tingkap segala takut bdk2 ngendap...ni smua mak nye pasal la...membuatkan kami termalu x sudah...smp lani masih terbayang2 mak sha tunjukkan botol susu tu depan bdk2...wuaaaa...fobia woo..dah tekad x nak buat mcm tu kat amzar t...biarla dia stop seniri...& i know my Amzar will.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...