November 26, 2010

Ancaman anjing liar

Actually sejak sha pindah ke kawasan perumahan sha sekarang mmg ada byk sangat anjing liar kat sana...sekali tu masa sha nak gi keje waktu pagi dalam kul 7 bila sha gi ke kreta tetiba kuar 2 ekor anjing betul2 depan sha & menyalak....fuhhh seramm...menggigil lutut sha...bila dengar 2 ekor ni nyalak terus geng2 die yg len join...mau koma sha kat situ gak....apa tindakan sha?...nak buat pe lagi...berdiri tegak sambil bace doa & call my mom soh turun halau menatang ni (mcmla anjing2 ni nak takut...hahahaha)..bile dgr je anjing nyalak ramai2 trus jiran2 kuar tgk kat balcony....aduss bukannye nak tolong halau...yg plg sadis skali bleh sorang tu halau sebut shuh dari balcony tingkat 3 je....uhhh last2 my sis turun dgn payung beso punye escort sha smp ke kreta ....sejak hari tu sha tobat tak park kreta jauh dr tangga umah sha...kalu balik mlm pun siap call mom soh escort sha blik umah....fobia woo

even mase sha tinggal di sg 2 pun same gak...takut sgt lalu satu lorong perumahan tu cos ade anjing yg mesti galak menyalak bile ade org lalu...sib dorg ikat kalu x innalillah la sape2 yg malang lalu situ...plg sadis ade sekor anjing beso anjing polis akan berkeliaran sambil cari port....kalu lalu sbelah die hmm bukan kalau tapi mesti lalu sbelah die, sha bleh agak tinggi anjing tu sampai bahu sha...seeeramm....hmm time tu tawakal je la.

hmm actually bukannye sha takut sgt kat anjing ni malah sha penah gak sentuh & men2 dgn anjing jiran mase kecik2 dulu....bile mak sha tau mesti kene sound & bawah sha gi blkg umah utk mandikan sha dgn air bercampur tanah...mase tu sha tak tahu & mesti melalak cos mak mandikan dgn air tu....tapi sejak kene hambat & men cilot chak dgn anjing dulu sha jadi fobia....nampak anjing je sampai sekarang secara automaticnye dada sha akan berdebar & sha jadi gelabah...time tu ayat Qursi je yg sha jadikan pelindung...Alhamdulillah dah byk kali sha tgk bile sha lalu sbelah anjing sambil bace ayat Qursi anjing akan diam je sambil usha.

berbalik pasal anjing liar di area sha...adik sha yg mmg brani tu tiba2 satu hari blik umah dgn muka tensi...mase tu die baru lik keje malam...rupenye kena hambat dgn anjing...sib adik sha bleh protect diri die if not mmg dah jadi habuanla...dahla sekarang padang depan umah sha jadi port lepak dorg lagila susah orang nak jalan masuk blok sha waktu malam or pagi....mesti kene nyalak....siap bawa gang dr ceruk mana ntah...serammm...ade plak yg cakap janganla lari bila anjing nyalak t dia hambat, jalan buat tak tahu je.....mak ai...cuba kalu anjing & d gang nyalak kat ko....mau tawaf satu kampung t..

sebenarnya anjing liar ni walaupun kite jalan tak heran kat die, die tetap akan nyalak & akan hambat kita kerana dia merasa terancam kononnya kita ngacau area dia (tak sedar diri...die tu yg sbenarnya menyibuk kat area kita)...& anjing ni takkan teragak-agak utk serang kita kerana ianya sudah membesar dgn sifat ganas...anjing ni suke sgt padang area sha cos die dapat sumber makanan dr tong sampah di situ...uhhh...orang besar gajah pun dah takut ni kan plak budak2...mmg confirm bdk2 area sha tak kuar malam...walaupun belum ada kes kene serang tapi tak salahkan ambil langkah berjaga-jaga....so my sis pun reportla kat mgt...tau ape dorg ckp...tu bukan keje mereka...kene report kat MPPP...aik...bis duit yg korang time bulan2 tu utk ape?....malas nak gaduh last2 sha report je kat MPPP...talian hotline: 04-2637637.

so pade sesape yg mengalami ancaman anjing liar di kawasan korang cepat2 la report...jangan tunggu jadi tragedi baru nak ambil tindakan....utk maklumat lanjut mengenai anjing liar lihat DISINI.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...