April 01, 2011

Tepung talam

ehh ape ke hal tepung talam?
actually nak tulih talam dua muka xp tertulih tepung talam plak
takpala...tepung talam pun ada dua muka gak kan

hmm actually
slama ni sha ingatkan org di sekeliling sha adalah BAIK & MEMAHAMI
bergelak ketawa...bersenda gurau...tapi rupanya...
hati penuh dgn taik

mmg unsangkerable betul bila ddapati ada dikalangan mereka yg dengki @ jeles @ busuk ati dgn kita

apa yang mereka tak puas hati tu....? 

kalau difikirkan sha yang kurang dr mereka dimana mereka sendiri tau hal itu
tapi kenapa masih ada yang cemburu dgn sha?
adakah mereka akan mendapat gaji tambahan, kenaikan pangkat, elaun, pujian or bonus dgn menjadi pengintip tak bertauliah?

bigb pun tak kisah as long as keja dia tak pending tapi yg berlagak bossy tapi bukan ni yg lebih2 kisah plak

tak adil kata mereka

rasanya ramai yg take adv dgn kebaikan bigb tapi sha tak heran
lantakla....kain diaorang biar diaorang yg jaga
cos sha pun faham...msg2 ada family...anak
as long as tak kaco sha sudahla
but once sha dapat tau ada yg sibuk2 nak tgk dlm kain sha itu yg membuatkan sha betul2 sakit ati

depan kita act mcm caring sgt tapi rupanya di belakang sedang menanam benih dengki 

ape hal?

ape yg tak adil?

tak adilka bila kdg2 sha dikehendaki keja lunch hour tapi mereka tak?

tak adilka bila sha dikehendaki datang kul 6am tapi mereka tak?

tak adilka bila sha dikehendaki stay back sampai malam tapi mereka tak?

tak adilka bila sha tak claim OT tapi mereka tak?

tak adilka bila sha spent time tak kuar breakfast, tea time tapi mereka tak?

tak adilka bila workload sha lebih dr keja yang sepatutnya sha buat tapi mereka tak?

tak adilka bila sha dikehendaki menolong mereka membuat keja mereka sedangkan itu bukan job scope sha tapi mereka tak?

tak adilka bila sha tak kisah bila sha lebih senang membuat kerja yang diberikan dgn sendiri walaupun sepatutnya dibantu oleh mereka tapi mereka tak?

tak adilka bila sha tutup mata dgn prangai take adv mereka tapi mereka tak?

apa yang tak adil?
apa yg mereka tak puas hati?

kenapa masih ada manusia yang berdengki dgn sha sedangkan mereka mengetahui keadaan sha?

ada sha menyibuk hal mereka?

kalau bigb sendiri merelakan, apa yg mereka kisah?

sha anggap mereka keluarga sha

sha berkongsi suka duka mereka

sha puas jika mereka merasa pemberian sha
sha bergembira dgn pencapaian mereka

sha turut bersedih jika mereka kecewa

sha marah bila mereka ditindas 

sha rela membantu & menolong mereka jika diperlukan

sha berdoa utk mereka jika mereka ditimpa ujian

tapi....
rupanya permata yg sha sangka slama ni adalah batu biasa

rupanya manusia yg berlagak baik di depan sha adalah syaitan

rupanya insan yg sha sangka memahami tapi adalah iblis

rupanya madu yang sha hulurkan disimpan & dibalas dgn tuba

hanya ALLAH yang tau betapa pedih & sakitnya hati sha tatkala sha mengetahui hal ni

hanya ALLAH yang tau betapa lajunya air mata sha menitis memikirkan betapa bodohnya sha percaya bhw mereka insan yang memahami

hanya ALLAH yang tau betapa luruhnya hati sha membohongi amzar mengatakan sha selsema tatkala amzar menanyakan kenapa mak menangis

kita boleh menerima jika musuh di depan mata tapi musuh dalam selimut adalah sgt susah utk dilupakan & dimaafkan

musuh di depan mata meracuni kita secara terang-terangan tapi musuh dalam selimut meracuni kita secara tersembunyi & meracik hati kita sikit demi sikit

jika musuh mengkhianati kita ianya tidak memberikan kesan krn itu mereka dinamakan musuh

tapi....

jika kawan yg dianggap sejati mengkhianati kita, kesakitannya sgt menyucuk hati & jiwa....
terlalu pedih utk dirasai & difikirkan

ya sha berserah....

ALLAH YANG LEBIH MENGETAHUI
ini hari sha, insya ALLAH esok lusa akan tiba hari mereka
moga ALLAH memberikan kesedaran kepada syaitan bertopengkan manusia seperti mereka

walaupun terdapat manusia yang iri hati sebegini tapi ALHAMDULILLAH sha bersyukur krn masih terdapat insan yg memahami, mengambil berat & menyayangi sha seikhlas hati
merekala pemberi semangat & kekuatan utk sha mengharungi perjalanan hidup ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...