March 24, 2012

GIATMARA 2 ~ Pastry (Part 1)

Bulan Disember lepas sha ada attend kursus pastri kat GIATMARA...kali ni diajar oleh Chef Zaki yang didatangkan khas dari Eastin Hotel

1st day sha sempat gi separuh hari ja cos kena attend kenduri sedara

2nd day baru dpt attend smp habis

persediaan mengajar

uli doh for pie 1st


acuan for pie

chef zaki tgh meng explain

tolong cucuk2 pie

 
process buat pie ayam

apple for pie apple plak

chef zaki kata apple hijau is better than other apple cos apple hijau is masam2 manis so taste pie pun akan terangkat

lepas dikupas dipotong kecik2 

tambahkan gula

add kismis

add some cinnamon powder

kacau2 till kuar juice

bekas for pie apple

whipping cream for paste for fruits pie (sha tak ingat apa nama sbenarnya...hehehe..maklumlah dah bkurun attend baru nak post)

some sugar

add some lemon paste

kacau2 till likat

cream ni la..apa nama ntah

fruits pie

strawberry, grape, lychee, apricot

lepas ni sha dah balik...

kita sambung sok plak
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...