sambungan part 1
hari kedua

cream puff yg dibuat d umah oleh abg lee

cream yg diinsert dlm puff...dibuat semlm....disimpan dlm peti ais

cream tu juga bleh buat bentuk pastu dibakar spy keras

process buat paper cone







pandai ya pihak hotel berjimat

design yg dibuat td lepas dibakar


proses memasukkan cream dlm puff

proses membuat bentuk swan

cakkkk...
eh mana kepala....kena pancung ka....
hehehe ni swan buatan sha....ntah manalah kepalanya menghilang
eh mana kepala....kena pancung ka....
hehehe ni swan buatan sha....ntah manalah kepalanya menghilang

ni plak swan chef zaki

semua pun join skali buat swan

swan tanpa kepala ialah ketua kpd semua swan berkepala yg len

ni pun cream puff gak tapi yg bercorak choc diatas..dicorakkan oleh chef terunggul chef zaki.....
cream plak disumbat kat dlm...
cream plak disumbat kat dlm...

one more cream puff...choc yg ditambah badam cincang or apa kekacang cincang


proses membuat biskut shortbread

choc for shortbread

pilihan di tangan anda

choc dipotong kecik2 spy senang cair

shortening utk mencairkan choc
penggunaan shortening for choc adalah lebih baik dari butter cos shortening cair cantik & berkilat

hmmm nyummy

sebelum dibakar kena bentuk dulu dgn besi2 pemotong
dulang mmg djual skali dgn besi2 pemotong...cuba cari kat kedai2 jual brgan bakery....if kecik dlm RM40++, besar dlm RM90++....but kecik pun dah cukup cos kecik dah bleh dpt 100 keping biskut

lepas bakar

lepas kuarkan besi2 pemotong

then tuangkan choc & sapu rata

mcm ni

pastu mulakan mencorak dgn white choc




cantikkan

ni plak corak 'janji jadi'

lebih kreatif
pastu ditolak tepi utk choc mengeras....
ok now beralih plak ke proses membuat pai ayam

bekas for pie ayam...nama apa ntah bekas ni...lupa plak sha
bleh dibeli di supermarket
disapu tepung gandum dulu sblm menebarkan bekas pie spy bekas pie tak melekat

sapu lagi tpg gandum atas bekas pie spy senang memotong

proses memotong

menggunakan cutter bulat....bleh didapati di kedai2 bakeri or supermarket.....size ikut suka hati
pastu ditolak tepi utk choc mengeras....

ok now beralih plak ke proses membuat pai ayam

bekas for pie ayam...nama apa ntah bekas ni...lupa plak sha
bleh dibeli di supermarket

disapu tepung gandum dulu sblm menebarkan bekas pie spy bekas pie tak melekat


sapu lagi tpg gandum atas bekas pie spy senang memotong

proses memotong

menggunakan cutter bulat....bleh didapati di kedai2 bakeri or supermarket.....size ikut suka hati

pastu masukkan dlm bekas pie pakai buang..ada gak yg jenis bleh pakai berulang...so its depends on u

bentuk2 sampai jadi mcm ni

then masukkan pie ayam
pie ayam yg dimasak sblm sha sampai....sha masuk lambat sikit so tak sempat nak tgk prosesnya masakannya.....t kena godam resepi yg chef zaki bagi


ditutup dgn bekas g dibulat gak

dan dicorak mcm ni dgn hujung pisau

kemdian disapu kuning telur

giliran students mencuba

mcm2 bentuk

ikut kekreatifan masing2

now jom tgk shortbread
choc dah keras

so bleh mulakan proses memotong


abaikan rupa yang tak sekata cos chef hilang pertimbangan masa proses memtong

biskut shorbread kegemaran ramai

beralih ke biskut oatchip

telur + esen vanila

susu tepung

tepung jagung

tepung serbaguna

oats....any oats also can

choc chip

bahan2 tepung + oat

digaul & digentel bulat, diletakkan atas dulang kemdian dipenyek dgn garpu

lepas proses penyetan disapu putih telur


kemdian walnut yg tdk dicincang masa beli dicincangkan sekarang

& ditaburkan atas biskut

biskut selepas dimasak
eh ada biskut giantla...siapala yg empunya diri pemilik biskut ni ye

oppss...pemilik biskut giant

pie yang telah dibakar....hmm harum sedap baunya

nyum nyum...alamak pie hangus daa.....


& lepas melahap trus diri bertungkus lumus membungkus makanan utk dibawa balik spy org2 umah gak bleh rasa air tangan masin semua

korang berminat?
well kumpulkan 15 orang & apply je kat MARA
FOC course, FOC makan & dpt sijil
wahhh berminatttt!!! tp mana nk carik 15 org huhu
ReplyDeletesha pon join nih ke?
mcm best je belajar buat tu (:
ReplyDeleterina: sha slalunya cr org mlalui fb & mail...of cos sha join ni
ReplyDeleteshiema: best sgt2...bukan ni ja....ada lg akan menyusul t....tgh tunggu tarikh je skrg
alahai 15 org ke? kurang xblh eh? hee.
ReplyDeletebest nya.mcm2 leh blaja.
ReplyDeleteSalam..nk tnye twu x spe2 yg jual cream puff swans?
ReplyDelete