March 25, 2012

GIATMARA 2 ~ Pastry (Part 2)

sambungan part 1

hari kedua

cream puff yg dibuat d umah oleh abg lee

cream yg diinsert dlm puff...dibuat semlm....disimpan dlm peti ais

cream tu juga bleh buat bentuk pastu dibakar spy keras

 
process buat paper cone

pandai ya pihak hotel berjimat

 
design yg dibuat td lepas dibakar

 
proses memasukkan cream dlm puff

proses membuat bentuk swan

cakkkk...

eh mana kepala....kena pancung ka....

hehehe ni swan buatan sha....ntah manalah kepalanya menghilang

ni plak swan chef zaki

 
semua pun join skali buat swan
 
swan tanpa kepala ialah ketua kpd semua swan berkepala yg len

 
ni pun cream puff gak tapi yg bercorak choc diatas..dicorakkan oleh chef terunggul chef zaki.....

cream plak disumbat kat dlm...

 one more cream puff...choc yg ditambah badam cincang or apa kekacang cincang

proses membuat biskut shortbread

 
choc for shortbread

 
pilihan di tangan anda

 
choc dipotong kecik2 spy senang cair

 
shortening utk mencairkan choc

penggunaan shortening for choc adalah lebih baik dari butter cos shortening cair cantik & berkilat

 
hmmm nyummy

 
 sebelum dibakar kena bentuk dulu dgn besi2 pemotong

dulang mmg djual skali dgn besi2 pemotong...cuba cari kat kedai2 jual brgan bakery....if kecik dlm RM40++, besar dlm RM90++....but kecik pun dah cukup cos kecik dah bleh dpt 100 keping biskut

lepas bakar

lepas kuarkan besi2 pemotong

 
then tuangkan choc & sapu rata

 
mcm ni

 
pastu mulakan mencorak dgn white choc







cantikkan

ni plak corak 'janji jadi'

lebih kreatif

pastu ditolak tepi utk choc mengeras....


 ok now beralih plak ke proses membuat pai ayam


bekas for pie ayam...nama apa ntah bekas ni...lupa plak sha

bleh dibeli di supermarket


 disapu tepung gandum dulu sblm menebarkan bekas pie spy bekas pie tak melekat


 
sapu lagi tpg gandum atas bekas pie spy senang memotong


proses memotong


menggunakan cutter bulat....bleh didapati di kedai2 bakeri or supermarket.....size ikut suka hati

 
pastu masukkan dlm bekas pie pakai buang..ada gak yg jenis bleh pakai berulang...so its depends on u

 
bentuk2 sampai jadi mcm ni
 
 
then masukkan pie ayam 

pie ayam yg dimasak sblm sha sampai....sha masuk lambat sikit so tak sempat nak tgk prosesnya masakannya.....t kena godam resepi yg chef zaki bagi

ditutup dgn bekas g dibulat gak

 
dan dicorak mcm ni dgn hujung pisau
 
 
kemdian disapu kuning telur
 
 
giliran students mencuba
 
mcm2 bentuk
 
ikut kekreatifan masing2

pie-pie ni kemdian dihantar ke oven utk dibakar

now jom tgk shortbread
choc dah keras

 
so bleh mulakan proses memotong
 
abaikan rupa yang tak sekata cos chef hilang pertimbangan masa proses memtong

biskut shorbread kegemaran ramai

 
beralih ke biskut oatchip
 
 
telur + esen vanila
 
 
susu tepung

 
tepung jagung

 tepung serbaguna

 
oats....any oats also can

 
choc chip



 
bahan2 tepung + oat
 
 
digaul & digentel bulat, diletakkan atas dulang kemdian dipenyek dgn garpu

 
lepas proses penyetan disapu putih telur
 

 
 
kemdian walnut yg tdk dicincang masa beli dicincangkan sekarang
 
 
& ditaburkan atas biskut
 
 
biskut selepas dimasak

eh ada biskut giantla...siapala yg empunya diri pemilik biskut ni ye
 
 
oppss...pemilik biskut giant
 
 
pie yang telah dibakar....hmm harum sedap baunya

 
nyum nyum...alamak pie hangus daa.....
 
lepas dah habis masak now proses menyantapdgn teh o as usual
 
& lepas melahap trus diri bertungkus lumus membungkus makanan utk dibawa balik spy org2 umah gak bleh rasa air tangan masin semua
 
sorang 3 bungkus....banyak tu...

korang berminat?

well kumpulkan 15 orang & apply je kat MARA

FOC course, FOC makan & dpt sijil
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...