March 23, 2012

Berhati-hati bila korek telinga

Beberapa hari yg lepas my mom ngadu sakit telinga....ni semua gara2 air masuk dlm telinga masa mandi so dgn lagak braninya my mom jadi doc tak bertauliah cuba mengeluarkan air dgn mengorek telinga berulang kali......but....


akhirnya my mom mengalami sakit telinga....

malam sebelum tu sha dah ajak my mom gi klinik but she refused konon bleh tahan lagi but sterday rasenya mmg my mom dah tak tahan sgtla tu so die sendiri gi klinik bawa amzar

 
bila doc check rupanya cotton bud tersumbat dlm telinga...aduhh 

 
my niece pun baru2 ni derita sakit telinga gak...umur baru 12...mmg kesianla...asyik nangis je memanjang....bile check kat doc, si doc tak lulus tu bleh plak ckp gegendang my niece pecah so kene refer GH....waduh waduh if pecah maka tak dgrla my niece & d point is she can hear....so gi klinik lain plak utk check...

rupanya juz bengkak je cos ada luka....ni semua gara2 habit my niece yg suke sgt korek tinga dgn jari even tinga tak kotor....

 
sha dah warned my family jangan pakai cotton bud murah utk korek tinga cos sha ada experienced tgk my late dad kena minor operation kuarkan cotton bud dr dlm telinga....mmg ngeri....

d ENT Doc operate tinga my dad thru screen & he asked me to watch it too.....eeeee masih terbayang lagi 

Doc tu nasihat korek telinga dgn cotton bud actually bahaya even cotton bud tu lembut. 

kadang if kita korek terlalu dlm cotton bud tu bleh tembus telinga dalam dimana adanya gegendang...& if tercucuk gegendang sudah tentunya kita boleh jadi pekak


 
Telinga ni actually ada mekanisme membuang kotoran.....same as bulu mata to protect mata & bulu hidung to protect hidung from dust.....benda yang kita panggil tahi telinga itulah actually is d agen pembersih telinga dari kotoran.

So tak payah susah2 nak bersihkan taik telinga cos kotoran tu akan keluar sendiri.....taik telinga ni cair & sentiasa reproduce.....so if nak bersihkan, bersihkan bahagian luar telinga ja....tak perlu korek dalam2.....selagi taik telinga tak tergumpal sampai tersumbat & tak menghalang bunyi masuk ke telinga kita tak payah nak korek & buang tahi tu.

Tahi telinga@ear wax terhasil dr proses fisiologi dlm diri kita & dihasilkan dalam jumlah yg amat sikit......yg menjadikannya banyak ialah tindakan kita yg sering mengganggu proses mencuci tahi telinga yg sepatutnya berlaku tanpa gangguan. 

Rerambut halus yg terdapat dlm saluran telinga sebenarnya telah diprogramkan utk ‘menyapu keluar‘ tahi telinga.....sebab tulah siapa yang tak guna cotton bud terasa mcm ada debu kat area cuping telinga.

Debu tu actually tahi telinga yg disapu keluar dr telinga kita....bila mekanisma ini diganggu maka semakin hari semakin banyaklah tahi telinga akan terkumpul & terperosok ke bahagian yg lebih  dlm.

Sampai ke suatu tahap bila telinga dah tersumbat kita mungkin mengalami kurang dengar konduktif (conductive hearing loss).....telinga kita bentuknya bersudut.....kalau kita suka korek dalam2, boleh sebabkan telinga melecet & akan jadi bengkak-bengkak, berdarah & bernanah.

Bila dengar je doc ckp mcm tu trus sha jadi seram...ialah sha ni jenis suka korek dalam2...selagi cotton bud tak putih selagi tu sha tak stop....but now....

korek luar je...specially lepas mandi cos slalunya lepas mandi telinga kita akan automatik mengeluarkan kotoran so dgn mudahnya kita bleh bersihkan dgn cotton bud...

salah satu alat yang digunakan utk bersihkan telinga

korang berani guna alat ni....

well kesimpulannya jagalah telinga anda utk pendengaran yg lebih efektif....ecehhh


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...