October 05, 2011

Lotion


Pagi tadi on je pc sha pulun sapu lotion kat tangan tetiba org tua terkutuk kat office sha tegur...dia cakap 'u all pompuan ah always like to apply something on ur face & body....powder, lipstick, lotion...everytime i saw woman they'll apply something...y ah?'...hmm errkk...dlm hati sha dok pk dasat na ongtua ni observed sampai mcm tu, ntah apa2 lagila dia usha...must b careful next time...dah la dok sbelah sha...belum sempat sha nak buka mulut tetiba ongtua tu cakap...'i know y u all like to apply these things cos u want to look pretty rite...no wonderla ur skin look soft & firm'....errk tak leh jadi ni...kang lagi sha diam lagi dalam plak dia huraikan....then sha pun sambung...'its not only for dat uncle...sometime our skin looks dry & itchy cos of air cond & less water so lotion can prevent it...v'll feel relieved after apply it....uncle y don't u ask ur wife?....she know wot'....'aiya my wife ah she doesn't like to apply all this dats y i want to know when i saw u all applying this....u young woman very taking care ur face & body ah..dats y u all look pretty....do u apply it on ur leg cos i saw stella always do like that?'....erkk...hmmm..'ya i apply it but at home cos i don't want man like u c my leg...uncle y u always like to c woman do that do this....u don't hav work ah?'....dgn muka kegatalan si tua tu pun gelak & blah...sabo je la...umur dah 77 tapi masih tak sedar diri...

then tak sampai 5 minit staff len plak yg tegur...dia cakap dulu masa anak dara rajinla dia apply from top to toe but now bila dah ada anak jadi malas plak tambah2 macam tak cukup masa, if bli lotion pun buat pameran je & bila tengok kulit dah kering baru rajin cari lotion nak apply....hey sebijik mcm cita sha je...hehehe...mmg betul la sgt2..bila dah ada anak kerajinan menjaga diri secara extra akan diabaikan..jaga yg basic2 je....dulu mmg sha paling malas nak apply lotion2 segala but now bila kulit mula menggatal cos kering baru terhegeh-hegeh nak apply tu pun curi masa kat office cos kat umah dah terang lagi bersuluh sha takde masa....tapi yg peliknya sha tak penah plak miss utk apply lotion kat amzar....dari sejak amzar lahir sampaila sekarang dah jadi satu kewajiban bagi sha utk apply lotion kat amzar sampai nurse di klinik masa check amzar tegur kulit amzar cantik & bersih...baguslah...but tu bukan salah satu sebab...sebab lain ialah amzar suka makan buah, sayur & minum air...ALHAMDULILLAH mungkin berkat paksaan & asuhan sha & my mom sejak kecil amzar tak susah makan sayur

well berpatah pada cita lotion ni...nape kita kena apply lotion?....penting sgt ke lotion ni?..saya tak apply lotion pun tapi masih bleh hidup.....actually sejak lahir sampaila sekarang kita mmg tak leh dipisahkan dgn lotion....tujuan lotion ni ada macam2...nak cerahkan kulit ke, nak lembapkan kulit ke, nak wangi ke & etc tapi matlamatnya hanya satu iaitu nak jaga kulit....mungkin ada yg cakap tak semestinya lotion tu bleh jaga kulit kita sepenuhnya..kita bleh jaga kulit if minum banyak air, makan buah, sayur, makan vitamin & etc.....yup mmg betul tapi cer cita brapa ramai yang rajin minum air, makan buah etc...cuba tengok kulit korang....puas hati ke dgn keadaannya?

even lotion ni hanya langkah sampingan utk kulit tapi lotion juga memainkan peranan yg penting dalam penjagaan kulit kita...& salah satu cara paling mudah & cepat utk kembalikan kelembutan & kelembapan kulit yang tersedut dalam aircond....

cer citer brapa ramai yang tak simpan lotion di meja office...brapa ramai yang tak simpan lotion dlm beg tangan...berapa ramai yang tak simpan lotion dirumah....sha percaya masa baca bab ni ramai yg dok tercari-cari lotion kat tempat2 tu kan?....well dlm hal ni sha bleh jamin hampir setiap dari kita ada lotion tapi hanya sebagai hiasan...hanya bila kita teringat or bila perlu baru kita terperasankan lotion tu kan...betul la tu..sha taula cos sha pun tergolong gak...hehehe.... nape jadi macam tu?..ntahlah...banyak sebab2nya tapi sebab yang paling utama ialah MALAS...tak kisahlah tua ke muda if kita betul2 nak jaga kulit kita akan curi juga masa...masa tgk tv ke, masa lepak dgn kengkawan ke, masa kita tunggu kat traffic light ke...banyak lagi masa sebenarnya tapi kita ja yg MALAS nak mencuri masa....lepas ni rajin2kanla diri utk menjaga kulit ya...pesanan khidmat masyarakat termasuk utk diri sendiri

errkk lepas ni sha pun kena pratikkan utk curi masa ni....dah teruk sgt kekeringan kulit sha...dah la kurang minum air, makan buah & sayur...hmm where i put my lotion?...ah ada pun kat sebelah pc ni...eh air pun tak isi lagi dlm bekas..ok la sha chow dulu...nak amik air...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...