October 21, 2011

2 bas 2 kereta

GEORGETOWN: “Saya terdengar dentuman kuat disusuli jeritan rakan-rakan yang berada dalam bas ketika itu. Kami bergeas turun kerana bimbang ia terbakar,” kata pekerja kilang, Murni Hayati Zainal Abidin, 27, menceritakan kemalangan membabitkan dua bas kilang dan dua kereta berhampiran lampu isyarat Kawasan Perindustrian Fasa IV, Bayan Lepas, di sini, semalam.

Dalam kemalangan jam 6 pagi itu, rakannya, Noraini Razali, 40-an, patah kaki dan kini dirawat di Hospital Pulau Pinang (HPP), manakala tiga lagi rakan cedera ringan.

Menurutnya, bas terbabit yang boleh memuatkan 40 penumpang hampir penuh ketika kemalangan berlaku dan dia bersyukur tiada kejadian buruk yang menimpa mereka.
“Mujur kami semua selamat dan hanya Noraini agak parah, manakala saya dan rakan lain diberi rawatan sebagai pesakit luar,” katanya yang ditemui di Wad Kecemasan HPP.

Ketika kemalangan, bas kilang dinaiki Murni Hayati berhenti di lampu isyarat namun tiba-tiba datang sebuah lagi bas kilang merempuh bahagian kanan belakang bas terbabit sebelum ia terbabas dan melanggar lampu isyarat.

Difahamkan, dua bas terbabit membawa pekerja kilang elektronik yang sama dan satu daripadanya yang hilang kawalan membawa pekerja warga asing. Pemandu bas berkenaan dikatakan mengantuk sebelum dia hilang kawalan dan merempuh bas satu lagi.


Rempuhan kuat itu menyebabkan seorang pekerja kilang tercampak keluar dari bas dan menyebabkan dua kerusi tercabut serta tercampak ke tengah jalan.

Dua kereta yang berhenti di persimpangan lampu isyarat itu turut mengalami kerosakan, tetapi pemandu dan penumpangnya tidak mengalami kecederaan serius.

Pegawai Turus Trafik Pulau Pinang, Deputi Superintendan Abdul Rahim Md Din ketika dihubungi mengesahkan kemalangan berkenaan dan siasatan masih dijalankan untuk mengenal pasti puncanya.

“Kita akan mengambil keterangan daripada pemandu dan beberapa saksi bagi melengkapkan siasatan,” katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...