September 19, 2011

Logos Hope

Korang tau tak ape tu Logos Hope?

Logos Hope ialah kapal layar yang mula belayar pada tahun 1970. Bermula dari tu (Logos, Doulos, Logos II & sekarang Logos Hope) telah mengunjungi lebih dari 500 pelabuhan di lebih160 negara & wilayah & telah mengalu-alukan lebih dari 40 million pengunjung di atas kapal. Kapal ni akan mengunjungi setiap pelabuhan dalam beberapa minggu & membuka gangways kepada beratus malah kadang2 beribu pengunjung setiap hari. Pesta buku terapung ini menawarkan lebih 5,000 tajuk, menyediakan pelawat banyak peluang yang pertama kali bagi mereka untuk membeli pelbagai jenis kesusasteraan yang berkualiti. 

Kapal ni telah berlabuh di Pelabuhan Pulau Pinang, Jetty bermula 18 Ogos 2011 - 27 Sept 2011. Untuk pengetahuan anda, kapal ini hanya akan berkunjung semula di pelabuhan Pulau Pinang selepas 8 tahun akan datang. So sha pun tak nak lepaskan peluang ini utk berkunjung ke Logos Hope on 16/9/2011 hari tu cos kita tak tau apa akan jadi 8 tahun akan dtg t...betul tak? Selagi ada peluang kita grab je....entrance fees hanya RM1 for adults & free for kids under 12 years old....harga buku2 pun consider murah gak...walaupun hanya buku2 saje yg bleh kita lihat disini tapi pengalaman memasuki kapal ni yang penting....bukan senang nak masuk kapal2 layar ni...kat penang ni kita hanya bleh lihat kapal2 besar berlabuh je tapi kalau nak masuk usha kat dlm hanya mimpi je la kot...


 kami tak tau plak hari tu ada pesta di pdg kota lama sempena hari Malaysia...so kami tumpang kejap je...tak sampai 10 min kami pun berjalanla ke port swettenham nak lawat logos hope

 ada acara nyanyian...dengar cita ning pun ada tapi kami chow je...tak minat nak bersesak-sesak

 bangunan MPPP

lepas daftar nama & no ic di pintu masuk kami pun berjalan masuk ke port

 
terpaksa menapak jauh utk ke kapal
 menaiki tangga kapal ke entrance...feel mcm gi trip je

at d entrance

 once dah masuk dlm kapal guests dikehendaki duduk jap dlm 2 min utk mendengar sedikit penerangan dr krew kapal

 dalam book fair

 consider ramai gak

di kaunter pembayaran....tengah usha key chain (RM4) & pen (RM2)...disini harga adalah berdasarkan international price...so dah tertulis sesiap di setiap buku how many unit & kita bandingkan dgn price list yang dilekat di setiap book shelves...100 unit = RM8, 200 unit = ?? so pandai2 kitala nak cari harga....

mulanya sha plan nak snap pic price list & some > pics tapi memandangkan sha kena jaga amzar cos my mom & sis dah lesap di bhg buku bahasa tamil so sha kenela sentiasa mengawasi amzar....takut terlepas plak budak tu...bukan bleh caye...kang meraung sha t

 takde selera nak makan di cafe kapal ni...not many choice...hanya ada coffee, popcorn, bread, ice cream & cupcorn 

pelabuhan di seluruh negara yang akan disinggah oleh Logos Hope

 
nak balik dah

masih di port

different angle

 
ni kapal star ape ntah...tak ingatla plak namanya...dlm pic pun tak nampak nama kapal ni
 
van logos hope..saje gatal2 snap...tu pun ade yg usha len mcm je....

 
otw back...amzar keriangan dpt belon...

kami balik & ramai yang baru nak p....ade org tegur nape balik awal sgt acara banyak lagi....930pm yup still early but kami tak p pdg kota utk tgk acara...lagipun amzar dah kelaparan & nak makan pizza hut

 
in Queensbay Pizza Hut

 
c...saje je budak buchuk ni

 notti henchem boy

muka kepenatan

lepas tu makanan pun dah sampai & kami terus layan makan....dah malas nak snap pics...balik pun hampir separuh shop dah tutup....mula my sis nak tgk wayang but v all refused lepas amzar mcm makin notti ye larr...mesti penat cos tak tidur petang

pssst.. baru hri tu sha nampak ada shop tutti frutti di Queensbay..ingatkan penang takde....nak cube la t...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...