January 07, 2013

Tragedi tahun baru 2013

Salam semua...lama tak ke udara ye...bz memanjang je sha sejak kebelakangan ni....bz apa tuuuu? tuuuu t sha update pelan2 ye....now nak cite pasal tragedi tahun baru 2013....

On tahun baru 1.1.2013 tu sha join 'city walk' dgn my bf wani and my spupu merangkap fren cik farah....kami kena ada kat tpt reg di padang kota before 7am...sambil bersiap sambil simpan purse segala dlm beg galas sha....sha ada 2 purse...satu jenis yg betul2 purse, satu lagi jenis wristlet ....slalunya sha simpan purse sha yang ada segala mcm kad d umah or dlm handbag & juz carry wristlet yg sha simpan ic, lesen & some cash je....but nak dijadikan crita on dat day sha terbawa plak purse yg sha simpan segala mcm kad, ic, lesen & cash....even deep inside my heart sha ada rasa tak best bila letak purse dlm beg galas but........sha abaikan je...sha simpan purse dalam tempat yg berjaring di bhg dalam zip depan bag....

sha tak bf cos takut termuntah ke ape maklumla blum penah gi join aktiviti sebegini but wani blikan air kotak susu choc for me kat stesen minyak....smp di pdg kota lepas reg, senamrobik segala kami memulakan perjalanan lengggang lenggok dah namanya city walk of cos kena jalan lenggang ye dak.....city walk ni sepanjang 5km dan melalui 10 station dimana kena amik cop kat setiap stesen tu....sib baik semua stesen tu ada volunteers yg berdiri utk copkan....

 
sebelum bertolak...mafla nak cover air choc yg tertumpah kat tudung
 MULA...kami tak pakai baju 'city walk' cos baju yg dibrikan pd kami adalah gedabak...size XL k...mmg tenggelam

 
dalam pada best menikmati udara pepagi yg fresh tetiba dicemari dgn asap rokok....pleasela..tolongla hormati org lain....nak je gi depan muke die say 'TAK NAK'....geram tul...

Alhamdulillah sepanjang program cuaca adalah sangat cantik....even hujan renyai2 tapi takla smp basah....kira hujan setitis-setitis yg menyejukkan je...

mase tgh berjalan tu sha dah rase pening semacam...maklumla sha kan ade low hb....so singgah kedai bli jus oren....amik teori dlm filem dimana jus akan diberikan kepada org yg mogok lapar....hahaha..pengaruh ...

dah bayar then dlm keadaan nak cepat sha simpan purse kat zip depan...bukan dlm jaring...masa nak simpan balik purse tu pun deep inside my heart dah rasa something wrong......pun sha abaikan

bila dah smp penamat...sha kena berasak utk dptkan sijil & token lucky draw....mmg sesak sgt2


 
wif our cert....

lucky draw nye mmg tak dpt...mmg tak lucky pun hari tu cos smp je keta sha perasan purse sha hilang..omg....mmg tak dpt dibayangkan....slama hidup sha dlm dunia ni 1st time sha facing situasi ni....bergegas sha ke bbrp point sepanjang city walk utk cr balik purse sha kot2 tercicir ke ape but nan ado....

finally ended kat sini.....sha tgh buat repot...mau tak repot...dahla hilang ic, lesen, mykid, ATM card, duit, cash voucher segala....dlm masa yg sama sha call bank utk block kan ATM card sha

ya...nila akibatnya sha abaikan inner sense sha....sha abaikan something wrong yg sha rasakan tu...ALLAH dah brikan petunjuk melalui inner sense sha but sha refused...akhirnya sha yg merana....sha sabarkan hati dan muhasabah diri...

hikmah yg dpt sha simpulkan

1. next time berhati-hati dgn purse & segala dokumen specially bila nak join aktiviti sebegini
2. mmg mykad sha perlu diganti cos cipnya dah rosak....dah byk kali sha faced prob cip tak dpt baca specially bile nk namakan waris di epf office...so keja penting tertangguh
3. cash voucher yg sha simpan bertahun tak guna cos tunggu masa yg sesuai....sepatutnya bile dpt cash voucher jgn simpan, trus gunakan....
4. kad ATM yg dah lusuh....kad ATM lama yg x leh buat debit card...juga tak dpt ditukar cos cip mykad tak dpt baca

so ALLAH hilangkan purse sha utk sedarkan sha specially bab2 yg penting2 ni.....WALLAHU'ALAM...dah bukan rezeki sha....moga ALLAH gantikan dengan yg lebih baik.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...