January 11, 2013

kerenah amzar bersekolah

as usual tiap kali dengar bunyi school van amzar, sha akan watch amzar dr balcony....balcony umah sha menghadap jalan & if sha call mmg amzar bleh dengar....& kelmarin dulu masa sha tgh watch tu sha terdengar budak laki sek menengah maki anak jiran sha cos anak jiran sha minta budak laki tu bukakan pintu van...makian yg sungguh sensitif.....'anak h_r_m'....astaqfirullah tau tak dia apa makna ayat tu?....

lepas tu dia tgk amzar & said 'stupid'...nak je sha tengking kat dia dr atas xp sha biarkan dulu....bila amzar smp rumah sha tanya napa budak tu ckp mcm tu?...mulanya amzar tak nak ckp but bila sha paksa baru amzar gitau yg amzar minta budak laki tu tepi sikit cos amzar nak amik school beg...ya sha nampak budak laki tu duduk tepi pintu & amzar duduk kat bhg dalam..dlm keadaan marah kat anak jiran sha, budak laki tu lepaskan tempias tu kat amzar plak.... alahai budak zaman sekarang....senang sgt kuarkan bad words...nak salahkan sapa?...parents? kawan2?....so sha pesan kat amzar if next time sapa2 ckp bad words kat amzar, amzar kena cakap 'DON"T SAY BAD WORDs, ALLAH DON'T LIKE IT'...tak kisahla apa reaksi depa yg penting sha dah ajar amzar utk behave

then as usual sha akan tanya amzar apa yg dia buat kat sekolah tiap2 hari..amzar pun dgn excitednya citerla apa2 yg dia buat tu...& tetiba dia nak amik something dr beg sekolah & nak tunjuk sha sambil cakap 'if u c this, u'll get scare'....aik apa la yg buat sha takut tu?...lukisan/seni kat sekolah dia ka?...& amzar pun kuarkan jelly & ais pop dr bag...k find...bila sha tanya brp RM amzar bli?...& jawapan amzar mmg betul2 buat sha marah sgt2....

yup...amzar ckp dia pinjam duit kawan utk bli brg2 tu....see...mau tak marah...sha dah bekalkan duit RM2 cos amzar bawa bekal but still sha bg duit utk amzar bli apa2 yg dia nak...budak2 biasalah mesti ada keinginan bila tengok menda2 yg interesting...slama amzar school amzar tak guna lagi RM2 yg sha bekalkan tu....ye sha mmg akan cek school bag & wallet amzar hari2....

but yg buatkan sha marah ialah bila amzar pinjam duit kawan utk bli brg yg dia nak.....pertama kali amzar buat hal ni....bila sha tanya napa pinjam duit kawan sedangkan amzar ada duit?....brp amzar pinjam?

sambil tunjuk duit RM1 and syiling 20 sen dua....see nak kata brp RM pun amzar tak pandai lagi...ntah brpala dia pinjam tu...

sha: how u ask money from him?
amzar: can i borrow ur money?
sha: hmm y u borrow his money? i gav u money rite? i asked u to put d money urself in ur wallet dat day, then y u still borrow it?
amzar: u tell me don't use d money, don't buy anything, dats y i borrow money from my fren...amboi ayat....
sha: ya i told u don't use d money & don't buy anything....good dat u didn't use d money BUT.......Y U BOUGHT SOMETHING?

diam terus...tgh cari ayatla nak cover kesalahan dia....

dia bleh follow don't use ur money but ayat don't buy anything dia tak follow....so sha mmg warn amzar dgn keras cos tak nak ia jadi habit....sha buang brg2 yg amzar bli...normally i wont throw makanan but kali ni sha nak amzar tau kesalahan tu adalah serius yg tak leh dimaafkan...if sha bg amzar makan, for sure next time dia ingat sha akan maafkan & buat balik....no no way....lagipun brg2 yg amzar bli tu adalah snek yg tak baik...penuh pewarna....sha & family tak penah blikan amzar snek tu dats y bla 1st time tgk trus amzar tringin nak bli

amzar: i like dat jelly dats y i buy
sha: ok fine....u can buy if u really want it, i don't mind BUT......Y U BORROW MONEY FROM UR FREN?..i won't scold u if u buy anything u want with ur money BUT I REALLY VERY ANGRY IF U TAKE MONEY FROM ANYBODY...satu2 sha lepaskan ayat kat amzar nak bagi dia faham
amzar: but y u throw d jelly....i want it
sha: of cos i'll throw not only d jelly....i'll throw everything u buy with others money....if u want anything u can buy it with ur own money or else u tell me or mama or basirah & we'll buy it for u...but don't ever borrow or take others money.....unless u really don't have money u tell ur teacher

pun diam tgh cari ayat but before dia ckp sha dah ckp dlm keadaan yg marah

sha: THIS IS D 1ST & LAST WARNING FOR U....NEXT TIME DON'T BORROW OR TAKE  MONEY OR THING FROM OTHERS...I REALLY DON'T LIKE IT...TOMORROW U MUST RETURN UR FREN'S MONEY.....IF U SAYANG ME & WANT ME TO SAYANG U, U MUST DO AS I SAID....DO U SAYANG ME?...
amzar: hmmm
sha: WOT? i can't hear
amzar: yes, i sayang u
sha: so what must u do now?
amzar: return my fren's money tomorrow
sha: then wot should u do next time?
amzar: buy thing with my money
sha: then?
amzar: cannot borrow my fren money
sha: ok good...i believe next time u won't do it again

lepas hugs & kisses sha tanya balik

sha: what i asked u to do?
amzar: return my fren money
sha: then???
amzar: don't take money from anybody
sha: very good

ye sha mmg strict specially dlm bab yg berkenaan dgn akhlak...slama amzar toddler & kindy sha abaikan gak some of his behaviors but once dia dah masuk school sha dah mula jaga behavior amzar...lagipun dulu even in kindy penuh dgn protection, takde peluang nak kuar sendiri or terdedah dgn org luar....but now peluang utk amzar & org lain terbuka luas....moreover sha takut if sha biar kang amzar ingat bleh amik makanan/duit dr org/org yg tak dikenali then ikut depa...nauzubillah....so ni langkah pertama utk ajar amzar spy tak amik duit or something dr org lain...

d day before plak amzar bw balik pembaris konon kawan dia vishal bg...see...dat time sha tak marahla...juz inform bagi balik ruler tu & next time jgn amik if sapa2 bagi apa2 even dia tu best fren amzar.....sha dah pesan to my mom yg mmg slalu akan anta amzar smp k dlm van utk gi school utk tanya kat budak yg amzar pinjam duit tu brp amzar pinjam & bg balik duit tu...pastu sha call dr office & tanya my mom apa budak tu ckp...my mom said budak tu bagi RM1 ja....aik....so my mom pesan kat budak tu actually amzar mmg bw duit tapi tak pandai amik duit dr purse dia so next time if amzar minta duit tolong amik duit dr purse amzar....

hmm...if budak tu bg RM1 then mana baki duit bli snek tu?....brp harga 2 brg tu actually? setakat ais pop & jelly takkan RM1.40 mcm amzar ckp kelmarin dulu....or takkan RM1 mcm yg budak ni pinjam?...so sha decide gi school amzar balik keja utk cek mana amzar bli brg tu & brp harga..then sha minta amzar bawa sha ke van yg jual brg tu...sha perati cara aunty tu jual bli dgn bebudak sekolah...ALHAMDULILLAH dia jujur specially kat bebudak yg br belajar pegang duit ni...then sha tanya harga brg yg amzar bli....satu barang 20 sen so 2 barang hanya 40 sen....aik...

lepas blikan kropok for amzar dimana classmate amzar si vishal pun sha blikan cos duit vishal dah habis (sambil buka tunjuk purse kat sha....:)) tgk face dia mcm nak sgt brg tu..kesian plak...takpela...sha kesian anak orang ALLAH kesian kat anak sha t....then dlm keta sha korek info dr amzar lagi...

sha: amzar, sterday u bought d jelly rite?...when u giv money to dat aunty, did dat aunty giv back any money?
amzar: yes
sha: ok, then wot u did to dat money?
amzar: i giv back to my fren who borrow me money

see...dat means amzar hanya pinjam 40 sen xp budak tu kata amzar pinjam RM1.....so now sapa yg menipu...hmm

aipp....panjang plak entry

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...