January 09, 2013

Susu untuk school

Amzar kan sejak dah school ni dok bawa bekal...tapi masalahnya bekal yg dibawa slalu tak habis cos amzar br nak letak dlm trus loceng habis rehat bunyi...mana nak sempat....lepas loceng stat rehat bunyi depa kena beratur 1st before gi kantin....then kene tunggu smp bebudak kelas depan diorg jalan br bleh bergerak...so sementara smp kantin dah amik masa 10 min...pastu kena cari kawan, then cari tempat duduk...yg tu dah habis 5 min...then bila dah dpt tpt duduk, borak2 dgn kawan smp lupa makan...then bila dah ingat kena makan bila buka bekal trus loceng tamat rehat pun berbunyi....hahaha....

Bila amzar ngadu kata takda masa nak makan mmg sha tegur amzar cos sha tau peel amzar....asal makan je mesti slow, pastu ralet tgk tv, seinc-seinci dia kunyah konon menikmati makanan, nak habiskan separuh pinggan nasi tu amik masa sejam ok....if dah style makan mcm ni mana nak sempat makan masa rehat 20 min tu....takpela...bagus juga kekdah mcm ni utk ngajar bebudak lebih menghargai masa...sib baik my mom dah kenyangkan perut amzar before gi school if not kesian gakla bayang anak kelaparan...

bila dah situasi mcm ni sha pesan kat amzat soh makan laju2....makanan amzar sha buat portion kecik2 so senang nak kunyah....then blikan susu kotak.....at least if tak sempat makan bekal bleh minum susu kotak sementara masuk kelas...masa cari susu kotak tu sha perasan ada susu kotak dutch lady yg khusus utk school...of cos sha plih susu tu....amik choc flavor...blik umah bila amzar nampak trus dia nak minum...

amzar: maa, can i drink this drink?

sha: y? u already eat rite? this drink i for u to bring to school

amzar: laaa...can la...school is tomorrow, so late....i want to drink it now

sha: no....can u read wot they wrote on d drink?

amzar: hmmm...milk chocolate...hmmm...school....hmmm...omega

sha: so...they wrote 'school' rite?

amzar: hmmm

sha: it means what?

amzar: can only drink in school

sha: gulpp....sha harapkan jawapan lain but bila amzar dah jawab mcm ni bagusla....so u must drink this in school...ok?

amzar: laaa...y u buy this drink? see i cannot drink it now...must drink it in school....trus merajuk tak nak ckp...hahaha

alahai anakku kenapa la lurus sgt ko ni....actually bukan sha tak nak bagi amzar minum time tu but sha nak ajar amzar utk tau bila nak minum or makan apa2....if kecik2 dulu ok la...bg je die makan apa yg dia nak...but once dah gi school kena ajar dia bila nak makan or minum apa2...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...