January 09, 2013

Ujian diagnostik for amzar

Alhamdulillah akhirnya Amzar dah menjejakkan kaki ke sekolah kebangsaan darjah 1....on 28 dec 2012 amzar dah kena buat diagnosis test & for parents kena dengar taklimat sementara tunggu anak2 habiskan test & tawaf sekolah....

 
bangga dgn bag trolinya

 menuju ke kelas utk test....
 eceh dgn gayanya

 bilik 2 for test

 excited

Amzar kena study style KSSR...so byk gaklah informasi yg sha kena cari & grab utk ngajar amzar....maklumlah sha mmg dah nekad tak nak anta amzar gi tusyen....insya ALLAH sha nak ngajar sendiri... apa gunanya ilmu if tak curahkan utk anak sendiri...

 merenung masa depan

sha mmg tak prepare apa2 utk test amzar....juz ngajar basic je...tak nak push amzar sgt....lgpun system KSSR tak tgk kelas sgt....yg penting tahap penguasaan budak2 je berdasarkan band 1-6....so biar amzar buat secara natural & teacher can guide him base on his own knowledge....but dr bbrp kenalan sha dpt tau actually mmg akan ada test utk bebudak ni....but teacher takkan inform parents when is d test....cos berdasarkan test ni baru teachers akan tau knowledge bebudak ni & bleh bg sijil utk pencapaian cemerlang.

 still tak habis renung

on test day mmg takde aktiviti lain..selain test bebudak dibawa mengenal sekolah.... n v parents dengar taklimat pasal KSSR je.....bila dengar tu mmg nampak senang but utk budak2 its quite tough.....tanpa latihan & inisiatif specially from parents mmg susah sikit bebudak nak kuasainya...masa taklimat dlm mind sha dah berjalan apa yg sha kena buat utk latih amzar....

sedih je tinggalkan amzar for test...hahaha...cewila hg sha

  hope he do well

of cos kena peruntukkan masa at least sejam utk ngajar anak kita (anak yg masih dlm umur 7 tahun ni cepat bosan so kita jgn terlalu push & stress depa....biar learning menjadi fun bg depa...walaupun sejam but jadikan sejam itu masa yg berkualiti) but amalkan utk setiap saat bersama anak utk melatih anak...masa kita tengah iron baju ka tetiba tanya soalan 'hari ini hari isnin, esok hari apa?'...tanya dlm BM n BI...ataupun masa tgh drive tanya anak pasal lampu isyarat...color kat lampu isyarat tu.....masa makan candies main kira2 dgn anak....mcm tu lebih kurang.....yg penting anak tau basic knowledge dlm kehidupan harian cos hal tu gak merupakan penyumbang kepada tahap penguasaan anak....

taklimat for parents

Alhamdulillah byk yg sha gain melalui taklimat ni.....terbuka minda sha sikit...

now ready for next day.....orientasi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...