January 15, 2013

Ganti lesen memandu + ATM + membership kad

ALHAMDULILLAH akhirnya berakhir sudah exam sha....even bz dgn exam + class but tanggungjawab terhadap amzar tetap sha akan pastikan tertunai....dlm masa yg sama waktu cuti ni sha gunakan utk amik lesen memandu + ATM sha yg hilang hr tu....

Before sha nak amik lesen memandu, sha call siap2 JPJ utk bertanyakan prosedur...sha dpt no dr website JPJ....tak nak kena mcm kat JPN hari tu...buang masa....so JPJ ckp utk lesen hilang hanya perlukan bayaran RM20 + gambar sekeping & of cos fotostat ic/ic sementara.....ALHAMDULILLAH semua brg yg diminta mmg ada dlm simpanan sha....maka sesampainya JPJ sha cuma perlu tunggu giliran ja....but....but sha kena tunggu 30-40 org lagi utk smp turn sha....maklumla sha p hari Jumaat waktu rehat plak maka hanya satu kaunter je dibuka so terpaksa la....walau tak ramai org kat JPJ but no giliran mmg panjang...maybe ramai yg tak sanggup nak tunggu kot...kul 12pm lebih sha tgk amount cust kat JPJ sha decided nak tunggu ja smp kul 2.45pm cos sha ada kelas kul 3pm maknanya sha x dpt balik umah utk makanla...tunggu punya tunggu tergerak hati sha utk tanya kat pakcik yg tolong jaga sorang cust serv tu....sha musykil cos lesen sha yg hilang tu dua....means lesen pertama yg ada gambar tu + renew lesen....so sha nak tanya kena buat 2 lesen ka or  juz satu lesen.....lepas tanya kat pakcik tu, tetiba pakcik tu tanya no giliran sha brp....pas sha gitau no sha pakcik tu tanya now kat screen no brp...sha pun tgk & habaq kat pakcik tu....kira sha kena tunggu lagi 20+ org.....pastu sha duduk....kali ni sha duduk betul2 depan kaunter...tetiba pakcik tu call sha balik & tanya balik now kat screen no brp....sha pun habaq no yg sama mcm tadi....then pakcik tu soh bagi no sha...sha heran la but tetiba pakcik tu hulur no baru....no baru tu adalah no selepas no yg tertera kat screen tu.......aik...thank you pakcik....maka keja sha di JPJ settle dgn cepat skali....& sha pun leh blik makan kat umah....ALHAMDULILLAH....moga hidup pakcik tu diberkati ALLAH sentiasa.

Then cita kat ATM maybank plak.....pun sha settlekan masa cuti xm gak...actually sha kena kuarkan duit dr bank......makanya sha gi tanya kat maybank komtar & they said if ada buku bank sha perlu bawa buku bank + ic/ic sementara + surat branak utk kuarkan duit melalui buku...if not mmg tak leh kuarkan duit...if takde buku bank plak sha bleh bawa ic/ic sementara + surat branak utk kuarkan duit....erk....mcm something wrong kan....but sha tak leh buat ATM kat bank tu cos sha kena buat kat bank yg sha buka akaun bank tu dulu....sha buka akaun kat maybank glugor dulu.....kso kenalah sha menapak ke sana masa cuti.....sesampai je bank trus isi form & tunggu giliran....kad ATM sha yg hilang adalah kad zaman lama k.....laa yg warna kuning hitam tu....yup sha tak penah tukar cos masih berfungsi dgn baik.....masa member2 siap tukar ATM yg ada debit tu pun sha masih taat setia dgn kat ATM lama tu....namun tiada siapa yg tahu kad tu akan tinggalkan sha tanpa khabar brita....wuaaa...lepas lesapkan RM20 (RM12 utk kad + RM8 setahun utk debit) sha pun chowla...hmm bukan rezeki sha...

apa2 pun hilang purse adalah menyeksakan...duit yg hilang pun sha tak tensi sgt but bila bab nak ganti kad2 yg hilang tu ja membuatkan sha tensi....buang duit+buang masa+buang tenaga.....kad2 ATM lain + membership kad sha tak ganti kecuali kad tesco xtra sebab freee....hehehe...kad bonuslink plak mmg sha ada xtra 1 maka tak yahla nak ganti sakan kan....nak ganti pun no hal cos free je....namun kad pacific mmg tak bergantila cos sayang nak lesapkan RM10....renew hari tu pun pakai point dlm kad tu....cukup punya kedekut nak renew membership kad if guna duit...eh kena kedekutla....dahla kita shopping kat supermarket dorang & tambahkan income dorang pastu nak buat membership kad minta duit plak...mmg tak adil....but still buat gak kan...hehehe...hmm then KFC kid kad tak dan sha nak p survey....takpala...bukannya slalu sha bli KFC tu....medic kad RM10.....kad2 lain hmm tangguh dulu la sehingga betul2 ada keperluan...hmmm money money money...everything is money....1st time hilang purse + docs membuatkan sha tringat balik ayat2 sha kat kawan2 yg penah hilang purse depa dulu....'hilang duit takpa xp jangan hilang docs...mmg seksa'....& now sha kena lalui keseksaan itewww....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...