September 19, 2012

Bagaimana Amzar speak english

Ramai yang tanya sha mcm mn Amzar bleh speak English...adakah sha ajar Amzar dr kecik?adakah sha satu family speaking english kawkaw?...well sha nak crite kisah benar bagaimana Amzar speak english....sha lahir dr family yg pure mami so tamil adalah mother tongue for us...oleh sebab iteww maka sejak dr lahir Amzar lebih byk terdedah pd bahasa Tamil maka automatically Amzar fluent in Tamil...specially bile ckp wif my mum yg graduated from tamil school lagilah tamil Amzar power....but ade butnya...sha akan pastikan bahasa yg digunakan kami lebih proper means lebih terhormat...so word yg teruk maksudnya adalah haram sama skali di rumah sha dats y if amzar terdengar makian dlm tamil dimana2 amzar tak fhm & akan tanya sha maknanya & sudah tentu sha kata tu bad word & warn amzar jgn guna word tu.....kalau terguna gak pap skali kat mulut tu bleh...hehehe

well even sha pun speaking tamil wif amzar but dlm pd iteww sha selit2 gak english menglish yg mudah2 specially bile nak address some thing like table, chair, chicken...sha blocked channel kartun tamil & malay....only english kartun permitted in my house...means amzar akan speaking tamil only wif us family & some relatives....ade gak 1 of my relative gitau mcm mn amzar nak blajar kat kindy if die tak tau malay/english & jawapan sha senang je...otak budak2 like sponge...tuang je air byk mana pun semuanya akan diserap oleh sponge iteww...so sha tak risau langsung bab bahasa ni cos i know kemampuan amzar yg jenis fast learner...even amzar berckp tamil but i know he understands english & malay cos ada pendedahan dgnnya...cos sha adik bradik jg gunakan malay dlm percakapan harian....

bile nak daftar kindy sha lebih tekankan penggunaan bahasa harian di kindy...even now kebanyakkan kindy guna english as their medium language but penguasaan itu penting...sha tak nak amzar ckp english pasar...sha nak english amzar lebih berupa standard english...so cr punya cr last2 sha jumpa kindy yg amzar study skrg dgn harga yg affordable + my cousin sis penah keje sini dulu...so even kindy ni jauh & sha terpaksa kuar waktu lunch utk amik amzar but utk kebaikkan amzar sha sanggup...

sha informed siap2 kat principle & teachers amzar 'don't ever talk tamil/malay wif amzar...talk only english...he can understand it'....dlm ms yg sm sha juga mula talk english dgn amzar but my mum of coslah maintain tamil cos sha tak nak amzar lupakan mother tongue die.....mulanya amzar mcm teragak-agak nak talk english dgn sha & ada gak bbrp ayat yg dia tak faham but sha akan jelaskan kat dia dlm english juga...mmglah tensi sikit nak fahamkan amzar but sha cube juga cos sha nak sgt dengar amzar talk english...awal tu amzar mmg keras kepala sikit, dia nak gak talk tamil but bile sha langsung tak nak dengar if amzar talk tamil so amzar has no choice & dlm terpaksa mula tergagap-gagap talk english...mmgla grammar lintang pukang but sha akan support & encourage amzar dgn ayat  puji-pujian mcm 'very good' 'my son is very clever' 'wahh amzar u r so clever' sambil peluk cium amzar....so amzar akan rasa bangga & sambil senyum2 try lagi talk english...tiap kali masa anta & amik amzar sha akan minta amzar story kat sha pasal mimpi dia, apa yg jadi kat kindy, pasal kawan dia & anything dlm english....mulalah dak henchem tu merepek maraban mcm2 dimana dlm 100 crita 80 crita adalah rekaan semata-mata but sha akan dengar & betulkan mana2 yg silap then minta amzar ulang balik ayat yg sha betulkan tu...amzar plak jenis yg willing to learn...slagi dia tak dpt jawapan to his question slagi tu dia akan tocher kita....becok mulut dia bertanyakan itu ini tiap kali dia dgn sha smp kejang mulut sha menjawab but anak punye pasal gagahkan juga jawab....akhirnya dlm ms seminggu Alhamdulillah amzar dah bleh talk english fluently....cair ok...tak tergagap-gagap langsung but grammar stil out....ade aku kesahh.....dlm ms yg sm sha pun dpt upgrade english sha...sambil menyelam minum air

now amzar dah biasa talk english dgn sha & dlm sekelip mata bleh plak tukar bahasa tamil ckp dgn my mum....malay plak amzar faham, bleh baca/tulis & leh ckp sikit2 but not fluent but sha tak risau pun cos sha tau once amzar dah enter school amzar dah bleh kuasai malay...but still sha minta my sis & my bro talk malay wif amzar....so now dlm umah sha ada 3 bahasa penggunaan....tamil,english & malay......

actually sha nak amzar blajar mandarin gak...(actually niat sha utk tumpang skali blajar)...before this ada mandarin class kat kindy amzar but cos tak cukup tenaga pengajar maka class tu dibatalkan....but amzar bleh kenal mandarin words....so insya ALLAH if ada rezki lebih sha nak amzar blajar mandarin plak...baru la 1Malaysia....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...