May 15, 2011

Malaikatmu...


Suatu hari seorang bayi siap untuk dilahirkan ke dunia...   
 
Dia bertanya kepada Tuhan : "Para malaikat disini mengatakan bahawa besok  Engkau akan mengirimkan saya kedunia, tetapi bagaimana cara saya hidup  disana; saya begitu kecil dan lemah ?"   

Dan Tuhan menjawab: "Aku telah memilih satu malaikat untukmu. Ia akan  menjaga dan mengasihimu ."   

Bayi bertanya lagi: "Tetapi disini; didalam syurga ini, apa yang saya  lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan tertawa...Inikan sudah cukup bagi  saya untuk berbahagia."   

"Malaikatmu akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia"   
   
"Dan bagaimana bisa saya mengerti disaat orang-orang berbicara kepada saya jika saya tidak mengerti bahasa mereka ?" 

"Malaikatmu   akan berbicara  kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar; dan  dengan penuh kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kepadamu cara berbicara."   

"Dan apa yang akan saya lakukan saat saya ingin berbicara kepadaMu ?" "Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa"   
   
"Saya mendengar bahawa di Bumi banyak orang jahat. Siapa yang akan melindungi saya ?" 
"Malaikatmu akan melindungimu; walaupun hal tersebut mungkin akan mengancam jiwanya"   

"Tapi, saya pasti akan merasa sedih kerana tidak melihatMu lagi" "Malaikatmu akan menceritakan kepadamu tentang Aku, dan akan mengajarkan bagaimana agar kamu bisa kembali kepadaKu; walaupun sesungguhnya Aku akan  sentiasa disisimu"   

Disaat itu, Syurga begitu tenang dan heningnya sehingga suara dari Bumi  dapat terdengar, dan sang bayi bertanya perlahan : "Tuhan, jika saya harus  pergi sekarang, bisakah Kamu memberitahuku nama malaikat tersebut ?"

"Kamu akan memanggil malaikatmu itu: " IBU "   
 
Ingatlah sentiasa kasih sayang dan pengorbanan ibu. Berbakti, berdoa dan  cintailah dia sepanjang masa..... Dialah sesatunya harta yang tiada galang  gantinya dunia akhirat....   

Dan untuk para ibu, ingatlah kisah ini dikala kamu hilang sabar dengan  karenah anak-anak yang sedang membesar...sesungguhnya Syurga itu dibawah  telapak kakimu...   
   
Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :   
1) Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan,
2) Lidahmu basah dengan berzikir  kepada Penciptamu,
3) Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu,  dan dosa-dosa yang silam
4) Di sulami dengan taubat kepada Dzat yang  Memiliki mu."  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...