May 09, 2011

air kelapa muda

hari ni dari pagi sha rasa badan panas membahang....mata pun kabur semacam je...sakit tekak lagi...ada aircond tapi macam takda aircond terpaksa buka tambahan kipas angin....mmg musim kot...tapi bila terbayang panas di padang masyar terus insaf....time2 panas macam ni la terbayang-bayang keenakkan ais, ais krim & minuman yang sewaktu dengannya....paling terliur dgn coconut shake pdg kota lama....hmmm nyummy bak kata amzar...


so tadi pas anta amzar blik umah sha trus singgah bli air kelapa muda pure....air klapa tu sha tak campur langsung dgn ais....dlm perjalanan balik ke office sha habiskan sepeket (sebijik) air klapa muda....nikmatnya mmg terasa hingga ke tekak....sejuk je...dlm pada dok minum tu terfeeling plak ala2 hawaian...menikmati keenakkan & kesejukkan air klapa muda


sambil baring2 di tepi pantai


paling nyaman if dapat minum air klapa muda yg fresh diturunkan dari pokok time tu gak....sha penah minum style tu masa stay kat india...mmg sedap...fresh sgt2....tapi sana lebih byk guna kelapa warna kuning tu...apa nama ntah


apa2 pun air klapa muda mmg nikmat...sha mmg wajib minum seminggu skali...its my fav drink tooo...kadang try air klapa pandan yg mempunyai rasa yang agak manis tapi natural


 ditambah buahnya yang lemak2 manis...its nyummy again


sebenarnya banyak khasiat air kelapa muda ni...salah satunya ialah utk menurunkan suhu badan kita...kalau kena chick pox klapa muda mmg air wajib diminum slalu sehingga turun suhu badan mala ianya juga bleh mengurangkan gatal2 chick pox....


klapa muda sbenarnya kaya dgn garam mineral semulajadi tanpa kuman...air kelapa mengandungi diuretik yang kuat (mendorong kehilangan air), jadi ia membantu pesakit yg menghidapi masalah sukar membuang air kecil & membuang batu dlm buah pinggang....ia juga bersifat anti bakteria & digunakan di India utk mencegah taun....oleh sebab air klapa muda bersifat sejuk maka penghidap lelah & batuk dilarang sama skali meminumnya...



& air klapa juga tidak baik diminum bagi mereka yang pernah mengalami kecederaan (kemalangan) sehingga ada anggota yg patah cos ia akan melemahkan anggota tersebut....sama gak jika orang yg mengambil ubat hospital, ubat berasaskan dadah/kimia jadi tawar (tak mujarab) dgn air kelapa....serta orang yang mengalami masalah urat atau sendi


 ibu hamil disarankan meminum air klapa muda kerana mengandungi banyak khasiat...anda bleh rujuk DISINI



air klapa muda juga bleh digunakan utk merawat racun dlm badan, merawat alergi dan gatal2, memberi tenaga dan menyegarkan badan, memperbaiki sistem penghadaman, merawat luka dgn mempercepatkan proses membaiki tisu, merawat masalah cacing pada anak2 kecil, menghilangkan jerawat, mencegah uban, menghindari kedutan & etc...

so jomla kita amalkan meminum air klapa muda berbanding minuman lain yg tidak sihat, yang mengandungi gula berlebihan, yang mengandungi pewarna & perasa tiruan....natural is always good for our health




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...