August 26, 2011

Amanah Saham Didik

ALHAMDULILLAH terlaksana sudah niat sha utk membuka akaun ASD utk amzar tapi selepas melalui bbrapa proses...

critanya bermula begini....sha dah amik form ASD dekat sebulan tapi asyik terperuk je dlm laci kat office sha dek kerana kekangan masa....so this week sha dah nekad nak buka ASD cos dah byk sgt syiling yang amzar kumpul sampai nak roboh laci tempat simpan tabung tu....sha planned nak buka hari jumaat dlm bulan posa ni mana tau berkat buka akaun hari baik bulan baik lagi bertambah rezeki dalam akaun tu kan...insya ALLAH...

dengan lafaz Bismillah sha isi form semalam & pas trawih sha pun mulala mengira syiling2 tu....asingkan 3 beg...10 sen, 20 sen & 50 sen....semua dlm 100++...kalau nak buka ASD kena deposit 100 so syiling2 tu dah lebih 100 dah ok la tu kan....lepas asingkan syiling, sha kira & tandakan brapa $ dlm setiap bag...walaupun akan dikira di bank tapi lebih baik kita ambil langkah2 keselamatan...

 syiling-syiling yg dikumpul oleh amzar & telah diasingkan oleh sha

well pagi tadi dgn happynya sha bawalah segala doc yang diperlukan (surat branak amzar, my ic & my kid - ori & copy) & also duit2 syiling tu...berat mmg berat tapi semangat nak buka akaun untuk amzar membuatkan keberatan tu tak terasa sgt...turun maybank d tgkt bawah komtar, withdraw $ dari atm, isi asb form for me, amik no giliran, tunggu dlm 10 min & no sha dipanggil....but.....kecewa 1000 kali keciwa....teller tu inform ic sha dah rosak, dah tak leh guna (bukan rosak ape pun....cuma card reader tu je yg terexpose kat air garam but otherwise still bleh guna apa)..so sha hanya bank in je $ dlm asb sha....teller tu inform if ic sha rosak mmg tak leh buka akaun ASD...dalam pala otak sha dah fikir nak tukar ic & balik office cari no jpn & tanya $ utk tukar ic yg rosak...

well takpela kalau tak leh buka akaun tapi sha nak tukar syiling...takkanla nak usung benda tu pi mai pi mai.....& u know wot...bank yg sebegitu beso gedabak hanya mpy 2 mesin syiling yg rosak...aduhai...si guard yg jaga pintu masuk ke bilik kira tu bleh plak suggest sha p watson kira syiling....apokomendenye watson dgn kira syiling....ke sha yg tak to watson ade mesin kira syiling....hmm woteva...terpaksala sha usung kembali syiling2 tu ke office & masuk je office sha terfikir cimb plak....cimb oso ada asb ok....so usung balik syiling2 tu p cimb prangin...

 masuk je cimb rase mcm eh aku silap masuk ke....nape takde manusia pun....si telller-teller pun rileks je buat keje masing2....pas duduk dlm 2 min sha pun p la kaunter...berdepan plak dgn teller yg disyaki menghidap flu...selepas membersihkan hingusnya ala kadar trus dia layan sha...yakkk...wot to do...dah terpaksa so sha serahkan je syiling2 & form asd kat teller tu...tapi keciwa 2000 kali keciwa....teller tu jwb asd tak leh dibuka disini...kena ke queensbay plak....aduhai...tapi betul ke smp kena ke queensbay? then tak gunala ada cawangan kat setiap bank utk asb....tak logik..tak logik...

well takpela if tak leh buka asd....encik kire je la syiling2 yang saya bawa ni & bank in dlm asb saya je...dgn langkah longlai lemah gemalai teller tu pun menghidupkan enjin mean mesin kira syiling & tunggu dlm 5-6 min utk memanaskan mesin tersebut...sha plak diarahkan ke tempat mengisi form deposit asb...walaupun sha syak tapi sha p juga la...isi form sambil toleh2 teller tu...ye la dah sha tinggalkan syiling2 kat teller tu takkan nak tenang jiwa sha kan ....tetiba teller tu tanya sha...'cik betul ke nak pakai syiling ni atau cik suka-suka nak tukar?'...wallah....apa punya soalan daa...adakah manusia dlm dunia ni yg suka2 nak tukar syiling....think logicla man....sha pun dgn bengang dlm hati tapi tetap mengukir senyuman di bibir menjawab, 'saya mmg betul2 nak tukar syiling ni nak pakai sekarang...takkanla tukar suka2 plak'...ok fine...selepas itu berlakula insiden mengira duit syiling...sib baiklah sha dah kira siap2 & tanda so kiraan di bank & kiraan sha mmg tally...ALHAMDULILLAH....sha pun tambah lagi $2 nak bagi cukup no genap & bank in dlm asb sha...

bila dah settle urusan memasukkan duit di asb sha pun berjalanla balik ke office...tetiba terlintas di fikiran...y don't i make a last try at post office...post office pun kan agen asb...sambil berdoa moga dimudahkan segalanya sha pun bergerak ke post office komtar...amik no giliran...tunggu 6 orang then sampai giliran sha...wot a miracle...tanpa byk soal & masalah asd amzar telah berjaya didaftarkan selepas withdraw balik amount syiling yang sha bank in dlm asb....ALHAMDULILLAH...so the moral of d story is....

 hmm korang fikir2 la sendiri....

(sengaja sha gunakan nama2 yang betul di sini supaya korang pun leh alert len kali)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...