March 06, 2013

Amzar's KAFA class

Sementara mood tgh baik ni better sha update cepat2 if not mmg bersawang blog sha t...

well ni plak kisah nak anta amzar p kelas KAFA....ye sbg umat Islam dah menjadi kewajiban kita utk mempelajari ilmu agama....walau tak secara mendalam at least kita perlu ada ilmu dlm hal2 basic...betul tak? sha tulis ni cos sha tersembang dgn parent yg kata anak dia tak p pun kelas KAFA xp lulus ja ujian KAFA kat sekolah....oh tidak....kelas KAFA bukan utk lulus ujian je ye adik2..:).....hmmm sha tringat ustaz sekolah amzar penah ckp masa dia melawat penjara hampir separuh banduan Islam tak tau baca Al-Quran...yg plg sadis mereka langsung tak tau mandi wajib & x penah mandi wajib seumur hidup mereka....astaqfirullah....

mulanya sha roger dgn kawan yg dikenali masa 1st day sekolah amzar....mak kepada murid sekelas amzar.....so sha diberi no sorang ustaz utk daftarkan amzar dikelasnya...after call & bertanyakan some info sha janji nak gi register t....kelas adalah dr hari isnin smp khamis dr 8-10pm...but sha tak to nape hati sha mcm berat hmm mcm something lack....but sha still proceed.....awal januari pas amzar balik dr sekolah (amzar sekolah petang) after maghrib sha bw amzar gi kelas KAFA nak register...but hampa sgt bile ustazah tu ckp kelas dah penuh....mmg tak leh tambah murid even sorang pun...call ustaz tu & tanya cos sha kan dah janji nak register but jawapan mmg hampa....ustaz tu soh tunggu smp tengah bulan kot2 ada budak yg tak nak dtg ke...if ada tpt kosong then bleh joinkan amzar...hmm...walaupun hampa but i dunno y deep inside my heart mcm lega....mungkin ada hikmahNya but sha masih tak nampak

balik tu after mandikan amzar & makan sha soh amzar buat homework.....Ya Rabbi punyala payah amzar nak buat homework....penatla, letihla, ngantukla siap teriak & nangis2 mcm kena pukul...mcm2 alasan...mmg menguji kesabaran sha...lepas kena marah & diwarning dgn rotan baru amzar stat buat tu pun mata penuh dgn air mcm kena dera....sabo jela....sementara tunggu amzar buat homework suddenly sha terfikir if mcm ni la keadaan amzar pas balik sekolah mcm mn dia nak p KAFA...my mum pun risau mcm mn amzar nak p KAFA if buat perangai mcm ni...ye sha baru sedar amzar akan keletihan...rase bersalah pun marahkan amzar tadi tanpa memahami kepenatan dia.....amzar smp umah dr sek dlm kul 715pm then mandi, makan (ntah sempat or tak) pastu 745pm kena gi kelas KAFA yg stat kul 8pm smp 10pm...then balik dlm kelaparan kena makan if tak sempat makan before gi KAFA...then buat homework/study cos hanya waktu mlm ja sha ada kat umah....pagi mmg tak leh buat homework cos takde org nak ajarkan...mesti amzar penat & tensi+stress.....jgn ingat budak2 takde tensi ye...cube tanye doktor...so sha amik keputusan utk kosongkan aktiviti amzar for weekdays means amzar hanya concentrate utk school, mengaji, homework & study...& weekend plak br attend any activities....even sha yg akan penat cos takde cuti langsung but for amzar sha rela.... rupanya inilah hikmahNya..

dlm masa sha survey kelas KAFA utk amzar sebelum ni sha sempat amik ctc no kelas KAFA yg lain yg berdekatan dgn rumah.....so sha call & after ckp dgn ustazah tu sha confirmkan betul2 samada ada tpt utk amzar takut jadi mcm hari 2....so ustazah tu confirmkan & class stat trus after register....KAFA ni only weekend sbelah pagi...ada satu kelas on weekdays sebelah petang but amzar tak dpt hadir & ustazah said ok cos subjects weekdays tak brp penting sgt moreover amzar ada byk masa utk belajar subjects yang terlepas tu....amik kesempatan registerkan my nephew skali utk KAFA

 on 1st day KAFA...can u spot where is amzar?

 
2nd day.....menung apa tu amzar

 
tgh fikirkan masalah negara ke...

 
ni plak a week after

 
bergaya dgn baju KAFA....abaikan muka macham & gebu amzar...tgh frust cos sha paksa amzar makan breakfast smp tak bagi sha lapkan bedak kat muka dia

 
masih macham

alahai my baby...comei je tgk muka macham amzar ni...suka sakat amzar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...