March 01, 2013

Susu lembu asli

Korang suke tak minum fresh milk?...maksud sha bukan yg dlm kotak tu...but ni fresh from farm...well sha adalah penggemar susu lembu smpkan bleh beza antara susu tepung & fresh milk asli/tambah air hanya melalui rasa...& sha prefer minum fresh milk yg betul2 fresh dr farm...oleh kerana gemar dan pengalaman tinggal kat India slama 3 bulan mengajar sha utk membezakan antara fresh milk mana yg ditambah air or tak...maklumla pedalaman india byk menggunakan fresh milk....& maybe cos sha suka milk maka amzar pun automatically takde prob dgn susu or maybe cos sha suke minum susu time preggykan amzar kot....well ni bukan nak cite pasal taste susu ke ape but nak crite pasal kandang lembu (nak kata farm bkanla besar mana pun tptnya)....

every weekend sha/family akan singgah stall ni utk bli fresh milk yg tak ditambah dgn air (if bli dr uncle2 motor yg jual kat area umah slalunya ditambah air so kefreshan tu mmg tak dpt dirasa)....at least seminggu sekali v all wajib minum susu lembu asli ditambah badam + gajus hancur, kurma dibuang biji, kismis, buah pelaga...taste...wallah mmg kalah segala susu2 mahal di pasaran...

kandang lembu

 eh...muka aku masuk blog golden rose la....pemes aku t... :P

 ko tepila bontot tu....dahla legam ada hati nak tayang muka kat blog...meh cik adik amik gambo abe yg henchem ni

 pengusaha fresh milk

 sementara tunggu susu diperah

sorry gambo susu diperah tak dapek sha nak amik cos seram sikit nak masuk kandang lembu ni....pandangan2 mamat lembu ni nampak menggoda...utk mengelakkan dr diserang lebih baik sha amik langkah slamat amik gambo dr jauh je janji mamat2 ni dpt interprem blog sha

pengusaha ni ada gak jual susu kambing ye...& sha tak pernah gi rasa susu kambing ni...insya ALLAH dah plan nak rasa t...

before tu nak cite skit....kaum Hindu percaya lembu adalah Tuhan mereka....lembu akan dijaga & dihormati....makanya before sentuh lembu ke ape mereka akan membersihkan diri mereka...& before perah susu, kandang lembu akan dibersihkan dr najis lembu


akhirnya selepas menunggu hampir 45 minit sha pulang dgn habuan 2 peket fresh milk tak ditambah  air....berkat sabar menunggu.....sepeket RM5...sempat lagi petik bunga ros kampung & melur mawar (takde pic) yg meliar kat area sana.....my mum plak dpt habuan tangkai bunga ros kampung ni....ros ni la digunakan utk membuat rose water...mmg wangi sesgt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...