May 15, 2012

Kerabu mangga vs sayur ape ntah

waah lama sudah tak update blog kesayangan sha....bz mz dgn keje & xm yg bakal menjelma....still preparing for it....

well cite ni dah basi 2 minggu actually tapi tak salahkah if sha nak cite gak...ade aku kesah... :P

tiap kali friday mesti sha & family terjenguk di pasar malam sg ara...semata-mata utk bli ni...

 
korang tau ikan ape ni....cer teka?
k la...ni adalah ikan keli & segala mcm ikan sungai mcm sepat, haruan & woteva

sha adelah bangsa penggeli nak makan ikan keli di luar....satu2nya ikan keli yg sha makan hanyala ikan keli yg dimasak by my mum & yg dbli dr peniaga melayu lepas bertanyakan history pembelaan ikan tu.....nampak sgt kecerewetan sha di sini 

 
 pastu esoknya plan nak gi pasar tani b.pulau...sib baiklah sha ada pengalaman gi b.pulau mase kursus giatmara dulu if not even berdiri kaki ke atas pun sha takkan p....seram sikit nak drive ikut jalan b.pulau tu...

sampai je area pasar tani trus tanya org manenye pasar tani tu...ghuponya pasar tani adelah tanah lapang di depan mata sha je but hanya dibuka hari ahad....aiseh silap hari da...then tukang tunjuk tpt tu sambung 'hmm nama ja pasar tani tapi harga lagi mahal dari pasar biasa'....oh yeke...thank u thank u thank u...pasni dlm mimpi je la nak singgah pasar tani ni...

disebabkan dah smp market b.pulau trus singgah bli brg...pusing p pusing mai merata sha nampak sayur ni....sayur ape ntah...korang tau ke?....well nampak je sayur sha ape lagi....keturunan kambing katakan....trus menggelupur nak try makan...so bli la dlm 2 ikat tu pun pas tanya my mum samada my mum tau ke care masak sayur ni....

balik umah trus petik2 sayur ikut gaya tersendiri...amik daun je.....ruponya kene amik batangnye sekali...petik2 daun sekali dgn batang yg lembut je.....budak baru belajarla katakan....takpe learning from mistakes....tapi nak habis siang sayur ni ya rabbi mmg amik 2 3 jam gak...tu pun sha siang seikat dulu pas buat kerabu mangga baru siang ikat kedua plak....nampak je sikit but bile nak siang baru trase azabnye....

then my mum pun juz goreng sayur ni dgn cili kering, bawang besar & bawang putih je....goreng basah.....betul ke care masak sayur ni...ke kena makan cam ulam....cube gak rase sayur mentah tapi mmg taste out trus.......woteva...but skali rase trus habis semangkuk...

ni plak kerabu mangga resepi style sha

nak resepi? aishhh seganla plak....resepi biasa2 aja

nak juga....hmm k la....

Resepi kerabu mangga

sebiji mangga kerabu
1 batang bunga kantan
1 batang serai 
sebiji bawang besar 
10 helai daun pudina
3 helai parsley
2 batang daun sup
halia sebesar ibu jari
sebiji cili merah (kalau jenis yg suke pedas korang gantikan dgn 2/3/4 biji cili api ikut tahap kepedasan masing2)
sedikit kerisik buatan sendiri (kelapa digoreng sendiri) 
lemon (amik jusnye saje)
garam secukup rasa

semua bahan2 di atas dipotong memanjang & kemudian digaulkan dgn jus lemon & garam kemudian  if sedap bleh dihidang...if tak sedap bleh dibuat makan sendirian berhad

pic di atas di snap sebelum ianya complete....lepas kerabu complete trus tak nampak mangkuknya...lesap sebelum sempat snap pic completed kerabu.....woteva....

oh ya bagi yg suke rase udang kering or belacan korang tambah je...sha tak suke rase 2 bahan tu so sha skip....tak salahkan derhaka resepi...janji sedap ikut tekak memasing


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...