May 16, 2012

Accident ke diaccidentkan

Sebulan lepas...as usual mase my mum tgh bli ayam, sha & amzar tunggu dlm kreta d tepi jalan...sesiapa yg biasa dgn jalan tu mmg arif sgt2 kreta yg berderet tunggu tepi jalan ni cos area ni ada market & segala mcm kedai....masa sha tgh usha my mom di sbelah kiri sha, sha terperasan muka salah sorang pelanggan kedai ayam yg terkejut tgk belakang kreta sha & tetiba menggeleng...pelik gak...then bila toleh depan terkezut sha terpandang moto & penunggang lelaki terdampar depan sebelah kanan kreta sha....trus kepala otak sha mula memproses apakah yg terjadi actually....then bila pandang balik penunggang tu rase seram plak kot2 ada kenderaan lalu...ialah jalan tu adalah 2 hala....penunggang tu terdampar kat jalan hala dari depan sha.....ALLAH MAHA MENGASIHANI jalan yg slalunya riuh dgn kenderaan tetiba sunyi sepi tanpa kenderaan...

then bile sha bleh proses otak semula rupanya moto tu nyaris terlanggar kreta sha & dlm cubaan mengelak kreta sha dia tergeser right of my car & trus terdampar atas jalan....hal ni hanya akan terjadi if penunggang bawa moto laju cos sblm ternampak kreta sha mereka perlu belok simpang dulu...so penunggang yg bw laju2 lepas belok simpang if ada kreta depan mmg cium bontot kreta tu la t.......

sha pun kuar dr kreta sambil tengking kat penunggang melayu tu 'apa ni bawa moto mcm pelesit'....then sha tgk ape jadi kat kreta....

hmmm...ape name mende tu ntah terkopek & ada sikit2 calar...mmg geram nak mamp & trus sha buka mulut nak sound lagi but tetiba mulut sha tertutup bila dengar ayat bertubi-tubi 'sori kak, saya tak sengaja, minta maaf kak, teruk ka kreta kak, ni calar ni mcm mn kak, t saya buat kak,'....sambil dengar ayat tu sha tilik muka budak (penunggang) dari atas ke bawah....dgn lengan yg berdarah...seluar jeans yg koyak di lutut (tak taula mmg fesyen koyak ke or koyak sebab accident)...

then tiba bbrp rakyat prihatin memulakan mukadimah 'nasib baik langgar kreta ja, ni kalau langgar budak2 dok lintas jalan mcm mn'...'jalan ni slalu ada budak2, kreta dok berenti, adik kenalah bawa slow2'....balas budak tu 'minta maaf kak saya sebenarnya pun tgh kalut nak p lawat kawan accident kat spital tu yg bawa laju2 tu, minta maaf ya kak, kak habaq brapa t saya bayar'.....samada dia ckp benar or not wallahu'alam but timbul perasaan kesian....& sblm sha buka mulut my mom cakap 'tak yah bayaq apa2....ada luka mana2 lagi?...p rawat luka adik tu dulu'....my mum mcm tau2 je ape yg sha nak ckpkan...syabas mere maa....& memasing sambung balik keje memasing....

bila my mom masuk kreta my mom crita penjual ayam tu cakap, 'sebab makcik org Islam la makcik bleh kesian kat budak tu & tak amik kisah pasai kreta makcik...ni kalau cha ya nun alif mesti gaduh minta budak tu bayaq gak'...hmmm

well berdasarkan experiences sha slama bawa kreta ni tak kirala Islam ke tak kalau mmg depa nak katok kita mmg depa katok khau khau punya....

sha penah katok dgn dato' cha yan nun alif yg kaya raya...yg tu mmg sha admit silap sha cos sha bawa kreta lepas pekena ubat selsema & batuk...sudah tentu sha suur ja....so bila nak reverse kreta sha tak sedaq ada kreta kat belakang & trus bontot kreta sha cium mulut kreta perdana dato' tu...tapi bukan dato' yg bw kreta...driver melayu dia yg bawa...bila sha tgk mulut kreta tu takdela rosak mane pun....nak kata terkopek pun tak...juz calar sikit....herannya kreta sha takde ape2....last2 pas my neighbour yg kebetulan keje area tu kauntim dgn driver tu sha kena baya dlm RM+++....ntah ape yg rosak smp RM2++ tu pun sha tak tau.....konon pas driver ni pujuk dato' tu, dato' tu kesiankan sha...tu kata driver tu la....crita betul wallahu'alam.

2nd katok when sha gi cosway, sha kene kuar dari simpang.....jalan dua hala....hanya satu kereta dlm satu hala......sha tunggu kat simpang dimana kreta datang dari kanan sha & sha nak masuk jalan yg kreta dtg dari kiri sha....ada faham....so bila kreta di kanan sha stop, pas usha takde kreta lalu sbelah kiri, trus sha jalan but tetiba....sha terlanggar lampu depan kreta wira....peliknya tak dengar pun bunyi berdentum....mcm sipi2 gitu....kreta tu rupanya lalu sbelah kanan kreta yg stop td...aik...bukan ke jalan ni bleh lalu satu kreta sehala je.....

musykil2....trus undur kreta ke belakang & mulala upacara salah menyalahkan antara sha & malay owner tu..dlm masa yg sama my bro & kak cosway wif her hubby dtg.....ikutkan undang2 kreta wira tu yg salah cos dah terang lagi bersuluh dia nak potong kreta di kanan sha tanpa sedar yg sha tgh lintas....dah tu stop pun kat double line...but biasela mentang2 dia tu LELAKI & nak tunjuk macho kat galpren dia, dia masih gak nak tegakkan benang yg basah kata sha yg salah konon tak tgk kreta dia kat depan & katok sha bayar utk repair lampu kreta dia....gila apa....

bila tgk kerosakkan kat lampu rasenya tak rosak mana pun....juz ada satu line tanda retak sikit but wallahu'alam adakah ianya retak sebab sha langgar or dah mmg retak....yg peliknya kreta sha ok ja....musykil 24 kali...if ikutkan kepala otak sha mmg sha tak nak bayar....sha ajak dia p balai je nak report but my mum takut....konon tak suka turun naik balai & minta sha dok diam2...no argument....puffft

last2 pas my bro & hubby kak cosway bincang2 si katok dajal tu minta sha bayar RM+++....uhh....sebagai anak yg patuh dgn berat hati sha terpaksa bayar gak....geram sgt2...if my mum tak nyibuk mmg dah lama sha tarik dajal tu p balai...berlagak lebih.....hmm sabo je la...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...