January 11, 2011

Tali kasut putus

Nak tanya skit...apa yang anda akan buat apabila anda berjalan dgn penuh bergaya tetiba tali kasut anda putus di khalayak ramai?
uwaaa mmg tensi sha semalam...tgh sha jalan terkedek-kedek kat prangin nak gi kete tetiba tali kasut putus....terstop terus then capai hp tgh pk nak call sape....pastu gelak seniri pas terpk ape la yg org tu bleh buat if sha call pun....pastu toleh kiri kanan cari idea....
a. beli kasut baru dimana jarak ke kedai & ke kete lebih kurang je
b. berkaki ayam je jalan gi kete
c. tunggu bantuan datang (999?)
d. cari jalan betulkan tali kasut then jalan gi kete
finally i chose d....dgn slambe dek je sha capai kasut sambil cuba sumbatkan balik tali kasut ke dalam lubangnya pastu lintas jalan tapi terkeluar balik...laaa...terhenjut-henjut lagi nak cari port nak sandar utk sumbatkan balik tali kasut then lalu mamat sekor ni mcm xde mase lain time ni gak nak ngorat...aduuh sabo je la...dgn jelingan penuh amarah sha amik kunci keta & sumbatkan tali kasut....terkelip-kelip mamat tu usha...mesti ingat apela aci ni ganas sgt.....ade aku kesah...
alhamdulillah berkesan gak gunakan kunci keta ni...bleh la kasut tu bertahan hingga sha isi minyak kat stesen minyak highway....sha plak jenis bawa keta tak pakai kasut....sampai je umah terus bersihkan tahi burung yg membaja di atas kete sha & of cos dlm pada tu mmg sah la tali kasut terkeluar blik...tapi kali ni sha tak heran...buat muka bodoh je usung kasut dgn tangan sambil jalan berkaki ayam...hmm tak heran pun...
teringat masa sha buat praktikal dulu....time tu mmg blurr tak to nak buat pe...nak bli kasut baru pun x cukup duit...maklumla baru je bis study...praktikal pun tak dapat elaun mane nak ade duit...bapa kasi sehari RM10 je...tambang bus p blik & makan..balance simpan kat purse kat umah (takut terbelanja)....call mak & inform...mak ape lagi marah2 cos suke sgt bw duit blanja cukup2 smp ER pun xde duit....then mak suggest gi jumpa kak rozi (owner nasi ayam nazir ex bos my mom)...mase tu rest ni ade kat tgkt 4 komtar & office sha kat tgkt 24 komtar...pinjam kasut member....sampai je rest, kak rozi ajak gi kedai depan rest nak bli kasut...mak dah call pesan siap2 kat kak rozi....alhamdulillah rezki sha kak rozi blikan kasut baru yg vogue....selamat...sejak hari tu sha tobat bawa duit lebih...
 
(peringatan: kena sediakan kasut spare dlm keta sentiasa)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...