April 23, 2012

The King's Speech

 
hi frens...korang ade tengok tak movie King's Speech kat astegho hari tu....sha actually tak plan pun nak tengok but bila tetiba tertekan chanel tu trus terpaku...jalan crita mmg boring pada mulanya but bila makin tgk makin best plak...crita ni adalah kisah benar yang diambil berdasarkan era 1936 masa pemerintahan King George VI


Prince Albert, Duke of York (King George VI) anak kedua King George V diberi takhta pemerintahan lepas abangnya bersekedudukan dgn pompuan (zaman dulu anak2 raja yg bersekedudukan dgn wanita tidak layak utk diberi takhta pemerintahan)...so sebagai king sudah tentu KG VI wajib berucap but KG VI ni actually gagap@gayat tiap kali nak berucap cos trauma sejak World War II & juga lepas pembunuhan grandparents dia.....so hal ni menjadi sesuatu yang memalukan bagi King George VI dimana ayahnya terkenal dgn kepetahan & kelantangan berucap semasa pemerintahannya...malah kawan2 serta rakyatnya juga memandang rendah dgn kelemahan beliau...ini membuatkan KG VI berasa down sgt2 until....


King George VI decide nak serahkan takhta kembali kepada abangnya...but isteri KG VI yakni Queen Elizabeth slalu support KG VI dan tak berputus asa...dimana satu hari QE dapat tau pasal seorang speech therapist iaitu Lionel Logue...k lepas ni mmg crita best bermula...

Lionel Logue ni actually tak berduit sgt but berlagak lebih....mula2 masa KG VI gi jumpa LL ni, LL akan act mcm dia bz sesgt....masa sesi rawatan ni LL tak heran & banyak melanggar adat2 raja dimana LL akan call KG VI as 'Bertie' panggilan yang hanya digunakan oleh keluarga Duke...pd mulanya KG VI tensi gak dgn cara & perangai LL ni....bila disuruh membaca kisah Shakespeare sambil dgr loud music dr headphone KG VI buat sambil lewa ja cos terpaksa...lepas tu mmg KG VI tak gi terapi dgn LL....but one day bila tanpa disedari KG VI terdengar rakaman suaranya sendiri yg berjaya membaca tanpa gagap dari pita yang diberi LL terus KG VI decide nak teruskan terapi dgn LL....

 
lepas tu bermulala pelbagai terapi pelik dari LL....mcm mn nak lontar suara la...jerit2 la...part ni mmg lawak sesgt...

paling best bila Queen Elizabeth pun support terapi LL ni


akhirnya semasa Perang Nazi di German KG VI diminta memberi speech melalui siaran radio kepada beribu penduduk Britain dimana tak siapa pun yakin dgn kemampuan KG VI berucap...mase speech diberi KG VI dibiarkan bersama LL di dalam bilik yang gelap dimana LL support KG VI mase speech tu...time ni kita bleh lihat betapa payahnya KG VI cuba berucap tanpa gagap....mmg bangga & terujalah bila lihat ekspresi wajah & speech dia....tabik pada actor.....but

 
akhirnya berjaya gak KG VI selesaikan speechnya dengan lancar hingga mengalirnya airmata Queen Elizabeth & sha..cehh...sejak dari hari tu LL menjadi kawan karib KG VI dan akan sentiasa menemani KG VI utk stp speechnya

well bg sha movie ni mmg bagus sgt specially utk tambahkan keyakinan kita even membosankan pd mulanya...pendek kata mmg worthyla tgk movie ni
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...