July 30, 2010

story of Amzar Syahmi

sambungan....


Sha mulakan pantang d umah mak...pas bbrp hari bpantang dah masuk bulan Ramadhan so x dptla sha nak bposa...dsbbkan sha caesar so sha x leh nak btungku n urut...hanya amalkan makan jamu buatan makcik sha je...sha ada gak cuba bengkung but then bnanah plak luka jahitan cos basah dek peluh...so doc adv jgn bengkung till luka tu sembuh...n sha pun tlampau baguihla n ikut adv doc smp skrg x pakai bengkung (Mnye pasal)...so sha cuma dpt bpantang makanan je la time ni slain dr sapu ape nama ntah bedak sejuk tu...hanya utk elak masuk angin...pas setahun bsalin baru sha berurut utk betulkan segala macam urat yg tsimpul, tbelit n ter ape lagi ntah...

pas botak hr k 7...garangnye muko

senyum jangan x senyum

Amzar time ni sha bagi susu Similac cos susu sha x byk n Amzar pun x nak bf direct....so susu yg masih kuar tu sha pam n bagi dia minum dlm botol susu je.....actually sha mmg xde mood nak bf dsbbkan tension pasal prob yg mula mlanda..n lama2 x sampai 2 bulan susu sha pun kering seniri...mmgla rasa sayang sgt xp....ALHAMDULILLAH Amzar pun sihat je...hmm ALLAH knows well.

Hi m Amzar Syahmi

ALHAMDULILLAH Amzar x byk ragam time pantang ni...senang n mudah je jaga Amzar..cuma awal2 tu Amzar kerap jaga malam n nak kena enjutkan buaian die...mata Amzar Ya Rabbi celik je mase ni till menguji ketahanan mental n fizikal my mom.....sha plak mak minta gi tido n rehat je...kesian gak mak sha but ALHAMDULILLAH pas sebulan Amzar dah k...mcm fhm2 je sha tgh bgelut dgn prob masa tu...



m a body builder

yeye..nak gi jalan2


amboi mulut...cutenye my bear

Amzar mmg jarang bangun malam....Amzar akan tidur kul 9pm n kul 7am baru bangun....sha plak yg kejap2 kena bangun n usha2 Amzar...pastu bancuh susu utk dia....cute je tgk Amzar minum susu sambil tidur...mmg lena...MASYA ALLAH nikmatnye dpt Amzar ALLAH jela yg tau...tenang je hati sha tiap kali tgk Amzar n gelagat die...rase mcm mlayang je sgala prob yg mlanda sha time ni....ALLAHU AKBAR rupanya ada hikmah gak sha dkurniakan Amzar...ALLAH Maha Penyayang n Pengasih...

1st time meniarap

Amzar bcukur hari ke 7 n pusat die jatuh hr ke 11..pas cukur rambut Amzar dtimbang n dsedekahkan RM82 harga emas 1 gram masa tu...mak buat kenduri 40 hari pas puasa enam...pas2 bmulala khidupan sha pnuh ranjau & duri...

ni nak amik cam laa


pastu cuba plak dgn memujuk

ALHAMDULILLAH Amzar anak yg baik.....Amzar mmg jarang sakit...kalau sakit pun demam, selsema biasa je...pas jumpa doc klinik Amzar akan k..tiap2 bulan bw Amzar gi check kat klinik kesihatan sg dua n ALHAMDULILLAH sihat n normal..pkembangan pbesaran everything normal n good...



he looks like nepali plak

Amzar mmg cepat belajar. Amzar dah start meniarap masa umur 3 bln, berdiri umur 5 bln and merangkak umur 6 bln. Pelikkan....slalunya bb ni merangkak dulu baru berdiri, yg ni terbalik plak.. .Apa2 pun janji dia sihat..alhamdulillah sha senang nak menjaga amzar....dia x byk ragam.

wif my bantal bucuk zaman coll


my cutie relek je

Amzar suka pergi jalan-jalan...Almost every evening i bring him 2 playground. He likes 2 watch d kids...n of cos kaki n tangan die x duduk diam tgk kids.... . He likes 2 watch TV....especially bila ada iklan yg colorful..x pejam mata. Memang sronok tengok amzar marah...Dia akan terlompat-lompat sambil duduk dengan tangan terkapai-kapai (kadang 2 sha sengaja buat dia marah cos nak tgk gelagat dia 2...lawak ). Sha noticed amzar ni jenis akan cuba apa cara sekali pun untuk dapatkan brg yg dia nak. Dia mmg kuat...bila main tarik-tarik. Umur 8 bln dah bleh jln sambil pegang...Dia paling suka jalan sambil tolak walker (dia mmg x suka duduk dlm walker....mesti nangis nak kuar)...But bila dah kuarkan, dia akan cuba masuk seniri dlm walker sambil panjat...fuuuh.. memang penat....maklumlah lelaki...ganas skit.

dah x sabo nak turun bawahla ni

Amzar stat bcakap menggunakan ayat masa umo 2 1/2 tahun xp pelat la....SUBHANALLAH sha feel syukur sgt bila dengar Amzar panggil sha 'mak'....Ya ALLAH nikmat sungguh....mmg pada mulanya ada yg ckp mcm2 cos Amzar lambat bcakap but then pas Amzar dah bcakap org yg sama trus tutup mulut dgr pcakapan Amzar...mmg petah sgt..n skrg bila umo Amzar 3 1/2 tahun semua dah surrender nak layan Amzar cakap...non stop...


ni dah siap nak gi walking

Sha celebrate 1st year besday Amzar secara kecil2an je...invite sape2 yg bkenaan je...but then 2nd besday x dpt nak celebrate cos bapa baru je meninggal n 3rd plak besday jatuh bulan posa....so sha cuma bli kek n pizza je utk celebrate sesama kami...janji Amzar hepi bla tgk kek tu...

tgh makan

sempat gi posing...x malu


Amzar time ni dah pandai kick ball malah die fhm 3 bahasa (malay, eng & tamil). Die dah pandai bg brg yg kite minta dr die & pandai tlg mengemas. Die plg minat dgn kete, phone, ball & moto. If dpt telefon, mula la buat2 call n ckp (bb lang)...Jumpe je moto mesti soh sha ltak die atas tu. If gi shopping mesti x sah kalu x naik mainan2 kat sane. Amzar masih x leh makan makanan pejal cos gigi die sebatang je. Dia akan dancing bila dengar lagu rancak dgn gaya dia seniri...



kat waterfall

Well mcm2 kerenah Amzar yg mcuit ati dlm proses pembesarannya...Amzar makin bijak....makin pandai nak pujuk sha bila sha marah dgn dia...ayat memujuk Amzar 'mak sorry, sorry mak, Amzar tak buat lagi, janganla marah, kesianla Amzar, Amzar kan kesayangan mak, Amzarkan anak manja mak, Amzar sayang mak, mak pun sayang Amzarkan?..kalu mak sayang Amzar mak jgn marah ya...i luv u makkk'....mcm mn la sha nak marah Amzar bila dgr pujuk rayu ni...bukan kat sha je...ayat ni digunakan kat mak n adik sha gak....mmg pandai Amzar amik ati...xp ada gak time yg mmg sha x kompromi specially bila mlibatkan prangai n akhlak yg x leh nak dpuji....


Amzar dah pandai bgaya

senyum sokmo

Sha amalkan bcakap dgn Amzar masa dia tido..slalunya sha akan adv n inform kat dia supaya jadi anak yg baik, anak yg bijak, anak yg berani n rajin etc...so sha akan didik Amzar dgn cara ni...n ALHAMDULILLAH berkat ksabaran Amzar mjadi seorg anak yg mdgr kata...cuma kdg2 je dia akan stat tabiat baru pengaruh dr tv...so kenala rajin buat blik proses didikan tu...


alahai anak teruna ku..sweet je

Amzar ni kalu bli mainan kat dia alamat x sampai sehr mmg ranapla mende tu...suka sgt buat kj mekanik ni...bis dproses sgala menda dlm mainan dia tu...so sha mmg hadkan pblian mainan ni but Amzar pandai..dia tau kalu minta kat sha mmg x dpt so dia akan minta kat mak...n of cos cucu ksyangan dah minta so mak bli je la....pastu mrungut bila nampak mainan tu dah hancusss....sabo jela..sha warned awal2 mak yg x nak dgr....



bukan malu xp buat2 majuk

Amzar suka sgt watch mickey mouse, higglytown heroes, agent oso, handy manny n smua cartoon dlm channel 613 (astro)...awal tu Amzar minat tgk mr bean, upin & ipin n shaun d sheep....pas tgk mr bean mula Amzar buat tarian mr bean siap buka sluar plak tu..mmg x snonoh...then bila Amzar nampak baju upin & ipin mesti dia nak sha blikan n gi mana pun nak pki baju tu je...bis pudar dah color baju dia pun...sib sha bli stok xtra 2 baju....lani bila dia dah pandai buka seniri tv tu dia cuma akan watch 613 je...n Amzar mmg hafal smua channel tontonan rasmi dlm umah sha...211, 202, 201, 212, 108, 951, 701, 702 etc...Amzar tau sgt kul brp nak buka channel mana...xp dgn syarat dia kena bis tgk cartoon dulu...bis tgk cartoon dia akan bukakan channel yg ktorg nak watch plak...


x puas ati bila sha amik gbr basirah..trus Amzar nak menepek skali

Sha dah mula x pkikan diapers utk Amzar umo 3 1/2 tahun...sha ajarkan dia psss seniri....ALHAMDULILLAH mudah je Amzar ikut kata n follow apa yg sha ajarkan....actually sha nak Amzar blajar bdikari...maklumla next year insya ALLAH sha nak masukkan Amzar k kindy so biarla Amzar stat bdikari dr skrg...


x sedar diri x pakai baju..nak tunjuk muscle la tu

Amzar suka sgt makan kokokrunch n coklat...if dia call sha time keja mesti pesan soh bli coklat...Amzar dah mula kenal kfc n mcD..so kalu lalu ikut tempat tu kena pandai2 tarik pehatian Amzar kat tempat lenla cos if dia nampak sah2 mula meraung minta blikan...yg bestnye sekarang Amzar dah pandai tgk wayang woo...


comotnye my bucuk

Berbagai-bagai gelagat Amzar...tenang n hepi je tgk Amzar n gelagat2nya...Amzarla penawar n dia gakla racun utk kami skuarga...Sha harap Amzar menjadi anak yg soleh, beriman n berguna...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...