July 22, 2010

Amzar Syahmi

Amzar wif his besday gift from uncle Elias

Hari ini sha nak kabo skit pasal my prince Amzar Syahmi...Amzar dilahirkan pada 5 September 2006 (Selasa) bersamaan 12 Sya'aban 1427 A.H. pada pukul 5.37pm seberat 3.2kg di Pearl Maternity Hospital Penang...Maksud nama Amzar ialah Yang Mulia dan Syahmi plak Yang Mulia, Yang Bijak, Yang Berani...so sha harap Amzar mjadi seorang anak yang baik, soleh, bijak, berani etc...kalu dibiarkan nak je senaraikan semua sifat2 baik yg ada dlm dunia ni (tamakkan?)..biaselah itulah harapan seorang ibu...yg paling penting sha harap Amzar berjaya dan berbahagia dlm kehidupan di dunia & akhirat.

Luv u so much my cutie

Amzar memang aktif sejak dlm perut lagi....sebab tu kot dia x sabar nak keluar (due date yg doktor bg was on 7.9.2006). ...mule tu sha x caya pun yg sha preg cos sha x muntah2 mcm dlm filem tu...but sha cuma rasa pening2 n letih je...dahla time tu sha kene naik bas mini yg ade bau ape2 ntah, so smp umah je trus landing...mmg penyakit M time ni tlampau tinggila...at last Kak Taj (wife x- bos sha Hasan) suggest sha gi check je kat klinik, mana tau lekat ke ape ke...bile doc kat Klinik Aqib & Surgery inform sha preg rase mcm x caye plak...time tu sha feel mcm btuah ssgat...sha rase syukur ssgt cos ALLAH brikan sha nikmat utk preg n mdpt anak...mmg menitis air mata sha setitik bila bayangkan kurniaan ALLAH pada sha masa tu.

I like dis xpression..sooo cutee

Sha dah plan nama Amzar sjak dia dlm perut lg. Even ade 2 3 nama lg yg sha pilih but instinct sha still kat nama Amzar Syahmi....Sha hanya pilih nama yg start dgn huruf A spy Amzar sentiasa di list yg plg atas dlm name list....hehehe. (frust cos sha slalu dlm list last or 2nd last).
baju ni sha bli sempena 1st besday Amzar...jenuh gak nak cari shoe n socks sama color baju

Alhamdulillah Amzar x byk menyusahkan mummy mase dlm perut. I love d moment when he kicked my tummy specially bile sha usap prut sambil panggil dia sayang. Pandai je dia jwb via kicking. Perasaan n kesronokan time preggy ni mmg x leh nak bayang hanya yg mengalami je yg fhm. Mmg x puas preggy. Really priceless. Mcm mn la ade org yg sanggup abort nikmat Allah ni. Well back 2 d topic, sha langsung x mengalami mabuk n alahan yg teruk. Sha plak makin brani n semangat je. Even sha start bawa kete time preggy 2 months (dah berthn simpan lesen n at last time preggy br brani nak bawa pas practice 1 whole day). Lawak je terkenangkan saat2 b4 preggy. Nafsu makan sha pun tiba2 ja meningkat ....even kdg2 sha muntah2 gak but normally muntah tu sbb silap makanla...but then bile kandungan makin besar sha dah x suke makan makanan berasaskan rempah, kari n yg pedas2. Satu2nye makanan pedas yg sha suke makan ialah nasi lemak Subaidah....makanan asasi sha mcm ongputih je...tiap2 hr pagi2 lagi sha dah bw bekal roti sapu mentega n air ribena ais satu botol...itulah makanan n minuman kegemaran sha...time ni sha x minat sgt makan asam ke jeruk ke..cume skali je sha rase tingin sgt nak mkn mangga jeruk so at last tgh2 mlm tu dpt gak merasa...

Amzar sronok sgt dpt naik bike ni...

Hmmm ngidam...sha x byk ngidam but alhamdulillah makanan yg sha ngidam sempat gak sha rase b4 Amzar kuar. Ade skali 2 sha ngidam buah delima, cempedak durian but time 2 mmg bkn musim so mmg susah sgtla nak dpt. So sha pendam je la keinginan sha 2 until 1 day my ex bos (Hasan n wife) bli 3 biji buah delima n bawa ke rumah sha. Alhamdulillah puas sha mkn..merah plak isinya (buah dr India). Sha pulun sorang je 3 biji tu cos ade hadis mengatakan sebiji buah kena habis sorang cos x tentu dlm biji mane yg ade khasiatnye....cempedak n durian plak Pakcik Din part time despatch kat tpt keje lame sha (Hasan Subra & Associates) blikan. Die ckp mase die lalu Balik Pulau die ternampak 1 chinese man jual tu pun tinggal sebiji je. mayb my rezki. Alhamdulillah dpt gak sha merasa buah2 tu even x musim. Nak tunggu musim mmg dah terbranak la sha.

baju ni plak hadiah dr kakak sha Salmah..made from India lagi

ALHAMDULILLAH sepjg sha preggy kesihatan sha n bb normal je..tiap kali di check up kat klinik kesihatan sg dua bila tgk repot ALHAMDULILLAH evrything fine...hemo, gula etc ok....xp bila sha dah masuk 7 bulan sha kena buat blood test cos berat naik mendadak n arwah bapa ngidap diabetes...bayangkan berat sha b4 preggy 42kg n dah meningkat sampai 70kg mase last check up. ...omg...so kenala berhari di klinik tu utk amik darah...pagi sekali n petang after minum glukos skali...yg peliknye tahap gula waktu pagi mmg normal but after minum glukos naik plak...tukang check darah tu siap cakap 'tingginya tahap gula, makan apa smp jadi mcm ni?x control ke?'..geram tul dengar die ckp mcm tu..asal la ngok sgt bdk ni...mestila tahap gula tinggi cos aku br ja minum glukos...use ur common sensela man..trus terdiam dia...ah baru ada kesedaran sivik....ALHAMDULILLAH sha n bb ddapati tiada masalah...

Amzar dah mula xplore bike ni

Time preg ni sha suke sgt kunyah ais ketul..peliknya sha mmg x brp suke sgt ais2 ni xp time preg kalu minum air kosong pun mesti berais...pg2 time gi kj bli milo ais taruh ais ketul byk2...bis je milo tu sha kunyah ais ketul tu skit2...Sha amalkan makan kismis minda, anggur hitam, small tomato, ubi cina, minum susu Anmum , kdg sha minum susu lembu asli+kumkum n susu lembu asli+badam+kismis+gajus+kumkum(dibli kat Restoran Kapitan)....Alhamdulillah sha x alah pun minum n bau susu ni. Makanan yg buatkan sha serik nak sentuh till now ialah satay. 1 nite sha teringin sgt2 mkn satay n bli dekat 30 lidi n pulun sorang2. n d morning trus sha uweekkan smue isi yg sha mkn tu. Alhamdulillah till preggy 8 months kaki sha elok smooth je till got 1 aunty tegur elok je kaki even dah 7 months preggy dat time. But d suffer start on 9 months. Kaki sha pun dah mula membengkak. Badan sha naik ruam n plg truk kat perut n paha...till sha x leh nak tido mlm2 cos jenuh dok garu. Mule tu sha pki tuala je utk garu but bile dah x tahan sha pki sikat. Dat time mmg sha x kisahla ade scratch mark or x yg penting gatai sha ni ilang. Dah puas sha sapu ubat yg sha amik dr kllinik gov sg2 n pearl maternity spital but still mcm 2 gak la until Amzar pun kuar....dlm kesusahan ni sha rasa happy sgt bila bb sha makin aktif bgerak..sronok sgt rasa pergerakan dia specially bila sha urut2 sambil bckp dgn bb n then mcm fhm2 je trus gerak mcm bg respon je...time ni bb sha la penguat semangat sha...rasa x sabo nak peluk cium bb sha.

dgn penuh gaya, mutu n keunggulan

Tup tup dah dekat due dt n sha masih lg x rase tanda2 nak bersalin. Then Dr Rosita said if on 7th Sept masih xde tande sha kene diinduce. Mase 2 mmg sha dah seram la (seram terbayangkan sakit diinduce)....Amzar lahir secara caesarean..citanya bmula begini...on 3rd (Sunday) nite tibe2 sha rase sakit mcm nak buang air besar je. Sakit selang seli 20-30 minits.....so mlm tu mmg x lenala tido sha...asyik tawaf je dlm umah n sempat lagi mop, lap n sapu umah...wah kire time tu tahap kerajinan sha mmg highla...pas2 pagi isnin dah gi spital nak check..then doc ckp br je buka 2cm n contraction pun 10 minit skali je..so sha dibri pilihan samada bermlm di spital or blik umah...sha pilih blik umah...sib bekla sha dah stat amik cuti seminggu awal dr due date...so mlm isnin tu pun same gak...sakit 10 minit skali...as b4 sha kemas umah n sempat lagi iron kesemua baju2 dlm almari...pagi selasa dah gi umah mak....& mak pun trus bg teh campur butter..pas minum je trus muntah...sha langsung x leh tima makanan time ni...apa yg dimakan tpaksa dikuarkan blik...then apalagi mak pun risau je tgk keadaan sha yg mcm ular nak mengeram tu n trus bw gi spital...mmg nurse pun dah soh admit bile tgk muka sha...

jenuh gak nak pujuk Amzar turun dr bike ni

Actually pada mulanya mmg dah masuk labor room utk bsalin normal cos dah buka 5cm but air ketuban plak x pecah gi...n contraction pun dah kurang....so pas pecahkan air ketuban ddapati bb yak dlm peyut...so apalagi pas sign form trus sha ditolak masuk ke OT takut bb telan yak tu...dgn pengiraan 10,9,8,.... trus sha x sedar....bile sedar je sha rasa sakit mcm nak bsalin blik...ingatkan x branak gi..rupanya sakit kena jahit...so dlm mamai2 tu dorg pun tolak sha masuk wad.....ALHAMDULILLAH sib bek sha sorang je dlm wad yg menempatkan 3 org tu so mmg bebasla...pas tuka bed trus sha lena...Amzar pun sha x dan nak tgk...ntah kul brp sha sedar...sedar je trus minta nurse bwkan amzar nak tgk...bila sha pegang Amzar tiba2 sha feel len mcm je...x tola nak ckp feel apa xp hepi...rase mcm x caya je sha dah jadi mak...SUBHANALLAH sejuk tgk Amzar...ALHAMDULILLAH sha dikurniakan anak yg sempurna sifat...x to la nak ckp Amzar iras sapa...mase ni kira Amzar sorang je la bb kat spital ni...so jagaan thadap dia mmg 1st class la...ALHAMDULILLAH nurses pun puji n suka sgt kat Amzar cos dia x byk ragam...jarang nangis mlm2....Sha tkilan cos x dpt bf Amzar cos Amzar x nak...so tpaksala sha pam...seksanya ALLAH jela yg tau...mmg sakit...specially bila bengkak..tima kasih byk2 la kat nurse yg bjaga mlm tuamkan utk sha n rawat demam sha time ni...Sha dibenarkan kuar spital hr Jumaat...n bermula la suka duka bpantang utk sha di rumah mak sha.

Gambar2 ni sha amik di studio. Ingatkan studio provide dummy cake xp at last kene tangkap gakla dgn ape yg ade....actually kami nak buat gimik nak bg Amzar gelak but then fotographer inform kalu nak amik pic kid kena candid...jangan paksa dorg bgaya t ilang kecomelan asli dorg...snap je byk2 n then pilih yg mana elok..mula tu mmg nak pilih ikut pakej but then sha decide nak pilih smue cos sha tgk Amzar cute je dlm smua pics ni....Makin sronok lihat perkembangan & gelagat Amzar. Moga Allah merahmati & memberkati hidupnya di dunia & akhirat. Moga dia menjadi anak yg soleh & beriman.

syoknya dpt mainan...baju ni gak hadiah dri kak Salmah..oso made from India.

Amzar dah mula tabiat letak barang dlm mulut...time ni dia dok tgk reaksi sha...marah ke mak ni?

best sgt main smp x sedar jari tkepit.

alalala shiannye anak mak

pandai pun kuarkan tgn tu...

Amzar dgn muka fedup pas penat posing n bergelut kuarkan jari tadi


Bersambung............



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...