December 12, 2011

Penang International Science Fair

ASSALAMU'ALAIKUM....salam Isnin...salam sejahtera...dengan ini saya ingin memulakan majlis dgn ucapan...erk...sory terkenan perhimpunan pagi tadi...maklumla hati sudah gumbira mendengar khabar bahawasanya pekerja2 awam mendapat kenaikkan gaji & juga bonus berserta gaji t...ALHAMDULILLAH rezeki...bleh bli DSLR...erk...well utamakan yg utama dulu....sha sebenarnya nak cita pasal tajuk kat atas tapi sebab hati sudah manyak syok terlari sikit dr tajuk plak....

 perhimpunan pagi td....abaikan head di depan cuma focus di pentas tu je

ampun ya saya lalu tak minta izin tadi....well back to d topic...on 10th Dec,2011 (Sat) 630am sha dah bangun time bangun tu penting ok cos sape sanggup bangun awal2 tu mase cuti ye dok...lepas sha siap sha pun kejutkan amzar & siapkan die...kami bertolak ke PISA dlm kul 730 cos officer office sha ckp kena tunggu kat sana kul 8am....amzar yg mulanya ngadu ngantuk trus segar bugar bile sha ckp nak bawa dia main game..

smp je di PISA lepas park keta trus tawaf 1 PISA cos nak cari jalan masuk ke fair ni tak jumpe...takpela...bagus apa jalan pagi2 ni...anggap jela exercise...pastu terjumpe lak kump budak2 sek & sha pun followla depa & menapak ke level 1....disana sha tgk berbaris parents, teachers & students di 4 kaunter berlainan...sha jadi blurr nak masuk kaunter mana cos yg daftarkan utk sha is my officer...ntah mcm mn dia daftar sha pun tak tanya....nak call pun takde no tel...

nvm...sha trus menuju kaunter yg plg hujung (kaunter 1) nak tanye khabar status registration...sha pun mulakanla mukadimah, 'can u check my son's name?ms ....... from pg cm off help me registered.'...& dijawab 'who is ms ....?'...erk...'she is pg s & t officer'...'oh, sori v don't know her....i think dat counter knows about it.'....'ok, thanks'...jwb sha dgn ayu & menuju kaunter sbleh (kaunter 2) sha tanya balik soalan yg sama...still tak kenal & gal tu tulis name officer ni & pass kat kwn dia kat next counter (kaunter 3)....so sha pun tunggula kat kaunter 2 kot2 ada respons...pastu ade indian parents singgah nak tanya status registration via internet...tetiba dr mana ntah mai satu lady yg incharge ni sound, 'hei u all if register thru internet go to next counter (counter 3)..v cannot help u even if u stand here for whole day,'....wth...garang...mcm ni ke nak layan guests....mmg x pass subjek kesedaran sivik langsung....uhhh

dengan bangang bengangnya sha & d parents menuju ke kaunter 3 & spt 2 kaunter tadi sha tanya balik soalan yg sama...& this time thank God ada gak initiative diorg utk cari nama dlm list...& bila sha bagi nama officer tu diaorg cuba gak cari tapi tak jumpa plak...tetiba sha ternampak 1 piece of paper tertulis nama officer ni & skali dgn jawatan dia....sha pun bgtaula officer yg sha maksudkan tu ada dlm paper piece...bleh gal tu ckp dia tak kenal...& bila sha tanya sapa plak yg letak paper piece tu gal ni cakap tak to.....grrrr...cool down sha....

then gal ni tanyala kat senior dia...sorang uncle....& uncle ni pun tak kenal officer sha....pastu die tanyela amzar dr sek mana...sha ckp he is 6 years old....trus uncle ni ckp 'sori 6 years old cannot join,'....'WOT? But d officer said can & already registered my son's for d fair dats y i came here,'...dgn muka annoying si buncit tu jwb 'ur son cannot join...u go back & come next year,'...uncle tu dah nampak mcm punch bag je kat mata sha...dgn iman senipis kulit bawang sha kuar dr sana & berdiri d luar cos dah tak tau nak buat pe...amzar plak dah mula boring cos tak dpt main game yg sha janjikan tu

then sha amik keputusan nak balik je umah & turun ke ground floor....but ntah napa sha yg sepatutnya belok kanan tetiba belok kiri nak tgk kot2 sha tersilap masuk fair ke ape....mana tau kan...utk kepuasan hati sha pun bace2 la satu2 function yg terpampang kat dinding kot2 terselit fair yg officer ni registerkan utk sha...but even 10 kali sha bace pun sha tetap yakin yg sha mmg enter fair yg betul...pastu sha ternampak ada 1 uncle hensem skit tgh guide bebudak naik ke level 1 utk registration....ntah mcm mn terlintas dlm hati sha nak tanya kat uncle ni...

dgn lafaz bismillah sha mulakan, 'excuse me, can u help me sir?'....'yes'...'i need to find a place where i can confirm my son's registration for this fair.'....'ya, u can go to level 1'....'i had went there & they said my son's name is not in d list...for ur info 1 of pg cm officer registered on behalf of my son, can u show me where can i find d officer?'...'ya sure, polo me,'....ok polo pun polo la...then uncle ni bw sha gi vip's room dimana luckily sha ternampak officemate sha...lepas serahkan tanggungjwbnya kat mate sha uncle ni pergila menjalankan tugas dgn aman...& mmg sha patut ucap thanks beribu-ribu lemon kat 2nd uncle, officemate & officer sha yg sanggup tolong sha...my mate sanggup call officer sha & passkan call kat sha....lepas officre ni dgr je cite sha dia berlari cari sha & bawa balik sha ke level 1....smp je kat kaunter 3 again dat uncle still there & cakap kat officer ni 6 tahun tak leh join....then officer sha ckpla 'sori i don't know bout it, u never mention to me.'.....but officer sha tanye balik kat uncle tu kot2 ada aktiviti lain yg sesuai utk budak 6 tahun....& lepas belek2 dlm kotak uncle ni bagila satu badge yg ada game soap bubble dgn tali besa gedabak tapi game ni stat kul 1pm...hmm nvm la...sha amik je...yg penting sha dpt tunaikan janji sha kat amzar....


lepas tu sha layan diri la dgn amzar & tetiba rase fed up & amik keputusan nak blik but bile terjumpe cm & his gang nak masuk, sha lepak dgn mate sha & tanye die bleh tak if my son nak salam cm...my mate ckp ok je...sib baik tak ramai so dgn senangnye sha dpt salam cm.....but tgk cm mcm blurr je salam amzar even after my mate introduce sha as his staff...sha dah agak dah....staff yg keje 15 tahun yg dok bancuh air kat dia pun dia bleh tak kenal ni kan plak sha yg cuma sesekali facing muka dia bila meeting lagila dia tak pandang....takpe sha tabahkan hati...& dgn hati yg tabah sha polo group cm masuk balik fair...tgk ja muka cm trus terbantut niat nak balik...bleh?...blehla tu kan janji ada alasan ye dak...

then sha pun ziarah 1 booth by 1 booth yg dipamerkan kat sana....semua booths tu adalah dr bbrp kilang, ngo & organisasi kat pg....dah nama science fair sudah tentu setiap booth ada info pasal science ni....tetiba amzar ngadu lapar...k fine...sha pun bawala amzar gi food collection room....smp sane depa minta kupon....eh baru sha tringat yg uncle tu bg sha badge je bukan bagi skali dgn sampul yg ada coupon....hmmm really tensi....terfikir manela sha nak cari makanan ni....takkan nak kuar cari kot...tetiba sha terbau masakan....mcm kucing sha polo je bau tu & ternampak bbrp food booths...ALHAMDULLILLAH....but dlm semua booth tu hanya 1 booth je yg sesuai dimakan oleh muslim & mengenyangkan iaitu a&w...k la tu....tapi heranla tak penah plak sha nampak restoran a&w kat penang ni ke sha je yg tak alert.......

well lepas bli burger & air ribena kami pun cari station game soap bubble & lepak jap kat sana sementara amzar makan....mmg amzar btul2 laparla tu cos habis sebiji burger dia makan if not lepas 3 ke 4 bites mesti baki tu slamat masuk perut sha...

 muka kesian amzar

Amzar apelagi bila dah charge battery trus actif balik nak round booths....mmg interesting jugala...ada mcm2 ciptaan terkini yg dipamerkan...mcm robotla, kretala etc....amzar ada gak join some aktiviti kat booth bbraun & dpt gift pen....tu pun jenuh kena dgr xplaination pasal products depa semata-mata nak amik cop kat card yg memblehkan amzar main tembak & spin game tu....then kat booth reptilia farm ke butterfly farm amzar dpt gift pencil cos berjaya masukkan ball kat salah satu makanan ular yg amzar pilih...kat booth mana ntah amzar try solar car....car tu gerak bila amzar suluh lampu...erk solar car la kan....

 mesin ape ntah...dicipta oleh bebudak sek

tetiba sha tserempak bbrp aliens...laa bebudak yg catkan muke or tangan diaorg....so apelagi sha pun carila booth tu nak jadikan amzar alien gak tapi amzar tak minat plak...so cume lukis simple2 je kat blkg tangan lepas gambar ben10 yg direquest amzar mengambil masa yg lama utk dilukis....pastu minta amzar gi amik belon but lepas tgk ade parents yg bawa 2-3 belon utk sorang anak sha minta amzar amik lagi belon kali ni kat booth len plak.....alaa belon je pun....tak luak mana eh....

 control car....

dlm semua booths ni ada satu booth yg sha tak nak pandang langsung cos terjadi satu insiden yg shame2...mana taknya....booth ni ada pamerkan car...kecikla mcm remote car....depa tekan butang apa ntah car tu bergerak & bila sampai hujung meja bleh patah balik...mmg nampak canggihla...amzar ingatkan tu remote car & bleh plak tanya kat budak yg jaga tu 'i want to buy this car'...budak tu pandang sha, sha pandang balik budak tu & pelan2 sha tarik amzar gi booth lain.....

then sha ternampak ramai plak yg dok usung beg pg science council...aik manala depa dpt beg ni dlm pd dok pk tu sha ternampak info booth dok pamer beg ni...only kid yg bleh amik...so sha minta amzar amikkan...mula tu amik color coklat...lepas tawaf dlm 2-3 round minta amzar amik lagi color oren...tamakkan tapi mmg patut pun...ni kira ganti rugi even tak berbaloi....

 control car yg amzar nak bli
lagi 15 min nak ke kul 1pm sha bawa amzar gi duduk balik kat sit for soap bubble game...sha ternampak chinese gal yg dlm lingkungan umo 4-5 tahun pakai badge yg sama game dgn amzar...sha tanya kat mak dia brp umo anak dia...mak dia ckp 5 tahun...korang ingat apa yg sha fikir masa tu....dah terang lagi bersuluh sha akan fikir nape budak 5 tahun bleh join game but budak 6 tahun disuruh balik cos tak leh join....tu pun dpt join lepas guna org dlm & without any coupons....hmm wot a world....


lepas amik popcorn free dr booth astro sha pun bawala amzar gi join game dia...soap bubble ni tak sepatutnya dipanggil game cos takde game pun ok....a few usm students & their prof tunjuk demo hw to make a bubbles from badminton racket etc lepas celup dlm air sabun....ingatkan bebudak yg join game ni diberi peluang buat bubbles but its really unfair bila ada bebudak yg takde kaitan mengconquer games ni....buat penat je tunggu dr pagi sampai 2pm...yg budak usm ni pun mcm bebudak gak dok kata susahla nak control kids ni....ek eleh if susah nak control buat pa join fair....septtnya if nak join fair2 ni kenala pandai control keadaan ni dak kami parents plak dok habaq suh bagi priority kat kids yg join game ni dulu & minta kids line up tunggu turn...& paling sadis bila semua line up amzar plak buat hal...dia majuk...aduss...penat tau nak pujuk amzar ni....& finally dpt gak amzar main tu pun lepas buat 2-3 bubbles sha minta passkan je kat kid lain....malasla nak gaduh2  benda remeh temeh ni....apa guna sha class sains dulu...kang balik sha buat experiment dgn bubble ni & bg amzar main puas2...



byk gak menda2 interesting utk amzar...& byk gak amzar learnt...kiranya berbaloi gak la sha ikut gerak hati sha utk trus mencuba......well to 1st uncle, fair ni ke yg uncle ckp nothing for 6 years old kid....uncle, lepas ni cube2 buat fair yg open utk smua age....dah nama sains, sainskan worldwide.....fetus pun dah tau pasal sains ni sejak dr dlm rahim ni kan budak 6 tahun.......budak2 zaman la ni tak kira umo 10 ke 5 semuanya bijak2.......kdg2 budak 6 tahun lebih bijak dr uncle tau..& uncle, bukan budak2 je yg nak tau pasal sains, kami yg besaq2 ni pun interest gak dgn sains & teknologi segala barula bleh hidup up to date dlm dunia ni....& 1 more thing cube ajar kesedaran sivik sikit kat bebudak yg jage registration counter....

so to all parents sebelum nak join ape2 fair sila2 la check seribu kali syarat2 & application fair tu...jgn depends kat sorang...cube2 survey gang2 len sama....pesanan ikhlas dari masyarakat prihatin..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...