Ahad lepas sha attend kursus kat giatmara balik pulau...kursus masakan western.....secara FOC...spttnya sabtu & ahad la tapi sabtu kan sha dah p science fair tu so attend ahad je la...tu pun mlm sabtu dah feel2 malas nak bangun pagi ja tambah2 sha mmg tak tau jalan kat b.pulau tu....& takde no tel uncle yg incharge cos selalu dok deal via email & no office (lepas ni must make sure amik ctc no tiap kali attend apa2 aktiviti) ...but then sha cube calling bbrp member & finally dpt gak trace back no uncle tu & v all janji nak convoi....meeting place kat stesen minyak relau cos smp jalan tu je la sha familiar....then sha polo je kete uncle tu tak tgk kiri kanan takut terlepas keta dia....kami ikut jalan baru utk ke b.pulau....smooth je jalan...ALHAMDULILLAH....1st time ok drive sengsorang ke b.pulau ni...
GIATMARA BALIK PULAU
menuju ke bilik kursus
dlm bilik kursus masakan &pramusaji
cara2 potongan ayam ala western
1st dish - mushroom soup
tgh cincang daging batang pinang utk 2nd dish - spagetthi bolognese....sebut betul2....bo+lo+nis...
bahan2 utk spagetthi bolognese & mushroom soup
cara penyediaan mushroom soup
herbs yg wajib ada dlm western food
cream for mushroom soup
rupabentuk mushroom soup yg blum 100% siap
proses blending mushroom soup
budak2 tengah mendengar dgn kusyuk
daging cincang utk spaghetti bolognese dimasak dulu
lepas masak letak tepi dulu
daun parsley rare/cincang juga wajib ada dlm western food
bbrp bahan utk western dish yg ada di bilik masakan
alat cincang daging....jakun sha...tak penah tgk ni
semua rajin tolong...sha pun tolong gak...tolong amik gambar
some of the things yg digunakan utk memasak...erk
chef othman....1 batch dgn masterchef jo katanya
bahan utk garlic bread plak
korang tau tak asal usul breads & pastry ni dr mana?
dari Mesir ok...org Islamla yg pertama membuat/mencipta roti & perfume..tapi sekarang susunya dpt nama...yg lembu bagi susu tu kita tak kenal pun...
sapa tak penah tgk spaghetti & baby potato angkat tangan....
potato juga wajib ada dlm western food
bawang putih cincang MUST for western food maybe utk memudahkan pembuangan angin kot....
sotong
eh lupa plak...bahan2 utk western food tak penah blend ye...mereka lebih
banyak cincang cos ada byk beza antara cincang & blend ni...so
korang jgn pandai2 pi blend plak kang tak pass nak masuk masterchef kang jgn
salahkan chef sha ye...
bahan2 utk spaghetti carbonara & spaghetti seafood plak
spaghetti seafood
spaghetti carbonara
cara2 potong sotong
our chef for western food...
chef othman inform kesemua chef bertauliah specially yg seniors ni
bleh tau bahan apa dlm sesuatu masakn dgn bau je...malah mereka juga
bleh tau masakn apa ada wine, masakan apa kurang garam, gula etc hanya
dgn bau...sebab tu juri2 masakn specially chef2 ni bleh tau masakn kita
complete or not bila tgk je...malah chef bila masuk kitchen if ada benda yg hangus depa bleh ja detect apa yg hangus tu tanpa tgk.....waah sha salutela chef2 ni
pekena teh o sementara tunggu chef masakan utk kami...feeling ala2 hotel plak....tapi teh o menspoilkan feeling tu
mushroom soup...senang & sedap
spaghetti bolognese yang mewah dgn daging
psss ni ade rahsia sha nak inform...spaghetti
bolognese, spaghetti seafood & carbonara bila makan kat hotel2 tak kira2la 1 star ke 6 star kecuali sri malaysia wajib ditambah WINE ya....so berhati-hati...
spaghetti seafood...carbonara cuma rasa ciput2 je cos ramai aunties muak dgn cheese nye
presentation bagi sesuatu makanan adalah penting....tak leh ada cap jari ke sisa2 makanan ke kat pinggan bila disajikan...if not tolak markah
ni plak bahan utk tartar sauce....la sauce yg depa dok hidang ngan fish & chip tu
selain tartar sauce kami juga diajar buat thousand island & sauce lain nama apa ntah...sat balik pas belek kitab sha update ye...
L&P juga wajib ada dlm western food
actually lepas dish ni kami dihidangkan lamb stick yg super duper lembut + pepper sauce yg umppph terangkat tapi tak dapek gambonya cos battery hp kong plak.....bukan gambo tu je...gambo kami amik ramai2 pun sha tak dpt...t bila member sha kasi ,sha upload balik ya...
1 more thing...bila kita makan kat hotel if any sauce yg kita makan such as pepper sauce ke, tartar sauce ke dah habis kita bleh minta tambah secara percuma ya...jgn malu2 or segan2 kucing nak minta tambah...kita bayar mahal so sudah tentu kita diberi keistimewaan....malah if daging yg diberi pada kita tak masak pun bleh kita request utk masakkan balik & sudah tentu FOC
korang nak tau tak nape makan di hotel mahal?.....selain dr kebersihan, presentation sebab lainnya ialah bahan2 dlm makanan yg digunakan adalah mahal nak mamp k & oso susah nak cari..even kat tesco, pacific pun susah nak jumpa.....mcm kat penang ni hanya ada satu kedai je yg jual bahan2 ni tu pun special for hotels....if kita nak bli satu atau dua mmg harga lain la...so pandai2 la kelentong if nak harga hotel...nama kedai tu sha tak ingat tapi kat area pulau tikus dekat2 dgn maybank tu....
chef cakap if brg makanan harga mahal kualitinya mmg bagus....minyak yg dlm peket tu mmgla murah tapi bleh 2 kali masak je....if lebih dah jadi toksik utk kita....same goes to garam...lebih baik guna garam mahal cos garam murah adalah sisa2 kotoran lepas memilih garam mahal...garam plg bagus is halal gel (garam bukit)...mmg baik utk kesihatan...
so next time bile bli brg makanan pilihla yg berkualiti bukan yg murah....utk kebaikan kita gak...sapa tak nak hidup lama kan
last dish is fish & chip....eh...western ada guna pinggan silver ke?
hehehe dish ni chef bungkuskan utk kami bawa balik umah....
so pic disnap lepas charge battery & dihidangkan by chef sha
terliur tak tgk makanan2 ni?
kiranya sha bukan setakat gi course je tapi sha juga dpt makan free lagi tu...sapa tak nak...ye dak
actually sha tak tau pun ada course2 mcm ni....bile dpt email dr member barula sha tau mmg GIATMARA ada anjurkan FOC course utk kita for part time....tak kirala course apa pun....kita kumpulkan 15 org then pilih course yg depa anjurkan then depa akan fixkan date & tempatkan kita kat mana2 pusat kemudahan yg ada dlm negeri kita bg course yg kita amik tu......if lebih 15 org depa akan fixkan date lain plak....for more info korang bleh je check kat GIATMARA
well mmg berbaloila....dpt byk tips2 berguna gak...
nyesal tak attend course hari sabtu tu....bleh blajar cara buat chicken chop, mashed potato, chicken boxing, potato wedges etc....tapi takpe even sha tak dpt attend sha masih akan dpt recipenya....tunggu chef othman emailkan je
so pada readers yg nak recipenya t sha buat entry lain 1 by 1 ye...
insya ALLAH sha akan cuba utk postkan kesemua recipe yg sha blajar dlm course ni...
sharing is caring right...bak kata chef othman dia bukan mengajar sebab kerja dia tapi juga sebab dia anggap mengajar sebagai amal...dia harap ilmu yg dia bagi pada kita berganda & memberi manfaat kepada dia specially kepada anak2 dia....
sebab tu kita dlm Islam diajar supaya jgn kedekut ilmu...cos setitis ilmu bleh menjadi berjuta ilmu bila ianya berterusan diajar & dlm masa yg sama kita yang memberi ilmu tu plak diberi pahala/kebaikan sebanyak ilmu tu berkembang...moga kita mendapat manfaat melalui ilmu2 yg sha curahkan kat blog ni
besnya tgk...nak bljr gak~
ReplyDeletesure dear
ReplyDeleteالسلام عليكم
ReplyDelete100 Pekerja Mahir/separa mahir diperlukan (pramusaji/confectionery) sila layari
http://tgtsurejob.blogspot.com/
TQ