July 24, 2012

Kurang darah?Anemia?

Lepas beberapa minggu baru timbul semangat nak updt blog...actually start from last week sha feel tak sihat memanjang....so tuesday tu even sakit & dlm mc terpaksa gak sha menapak ke office utk settlekan some work dgn menumpang my bf wani ...syukurla ada bf mcm wani ni..moga ALLAH berikan keberkatan & kebahgiaan kepada wani di dunia & akhirat....pas settle keje office sha balik naik bas je...wani dah blik office die so tak nakla susahkan die....lepas bertahun baru sekarang sha naik bas....sib baikla sha alert pasal no bas ke umah sha if not mmg sesatla...sepanjang 1 jam perjalanan sha sibuk melayan perasaan, menikmati gelagat bebudak balik sekolah, & juga gelagat di keliling sha....enjoice even bosan.....well mmg perjalanan dr KOMTAR ke umah sha melalui bas mengambil masa 1 jam lebih cos biasela bas kan memusing je kejenye....dlm fikiran asyik dok tertanya 'nak gi klinik dulu ke or blik umah?' 'if p klinik letih balik umah berjalan naik bukit'...hmm last2 decide balik umah amik kreta & gi klinik....even rase pening2 nak muntah but sha cekalkan gak diri berjalan balik umah, amik kreta & gi klinik....

sib baik klinik tak ramai patient so tak smp setengah jam sha dipanggil masuk....mase tgh cek sha request kat doc nak cek darah skali....tu pun cos tringat nasihat my officemate stella mase borak2 dulu....so pas amik darah sebotol kecik, tunggu result & amik result ke doc balik...pastu disoal 'awak datang dgn sape?' 'sorang'...'datang dgn ape?' 'keta'....'pandu sendiri?' 'yup'.... 'ada anak?' 'ye ada'...'umur brapa?' '6 tahun'...'sape jaga?' 'mak saye'...hmm asal doc sibuk tanye pasal ni....then 'dulu mase mengandung brp hb u?' ...hmm manela sha nak ingat kan maklumlah dah 6 tahun....'10 lebih ke kurang?'...hmm recall balik....'hmm adelah dlm 12 ke 14 mcm tu'....'now hb u is 6, half dr dulu, mmg terlalu rendah, if 8 atau 9 saye bleh trima tapi 6 adelah tersangat rendah, kalau u pregnant mmg sah talasemia, so u kena masuk wad utk masuk darah, kalau ikutkan saye kena bawa awak gi hospital dgn ambulans sebab takut awak pengsan t'....boommm rase mcm bom meletup atas pale....hospital?...masuk wad?....oh nehi...i hate masuk wad...'i akan bg surat utk u admit kat hospital ye'....wot!!...oh no...'err doc takde care lain ke selain dr admit kat hospital? ade option lain tak? makan ubat ke? rasenye saye bleh bertahan gi dr pengsan insya ALLAH'....cehh riak...minta option lagi mcmla join acara who wants to be millionaire....so sha tunjukla muke seposen nak bodek doc...lepas beberapa saat 'u tau tak e-berat?'...e-berat?...timbang berat melalui online ke?...if tak tau ckp je tak tau jgn dok buat tau ok sha...'saye tak tau doc'..then doc bangun gi mane ntah & duduk balik dengan sekotak ubat kat tangan...'ni la e-berat, vitamin utk ibu mengandung tapi saye curi utk awak'...oh so sweet...ruponye vitamin Iberet (ditulis di kotak).....vitamin yg sha makan mase preggykan amzar...uhhh maklumla vitamin dpt free from my bro yg keje kat abbott dulu mn nak ingat barang free cehhh....well its good vitamin smpkan doc langsung tak suggest sha amik vitamin tambahan lain mase preggy.....bleh dimakan even tak preggy... then pas sign surat enggan masuk hospital & wif appointment next month, wif anemia report plus mc 2 hari trus chow blik umah but otw ternampak my mum dok tunggu bas kat bus stop....

my mom nak gi market...laaa tak smp ati la plak...trus paksa my mom naik kreta, gi amik amzar yg tgh tidur & chow ke market bt lanchang (market petang)....then my mom borongla kerang & anggur rosak (my mom ditipu oleh apek penjual tu...grr...)...konon nak tambah darah......woteva...even sha tak suke makan kerang but sebab afford my mum paksakan juga diri utk memakannya.....

next appointment mase bulan pose....tetiba timbul soal bleh ke amik darah mase pose...then sha roger wif wani ...die cakap bleh je...just cucuk sikit & amik so tak batal pose...ok good....then semalam terbace 1 artikel pasal ni di blog pen merah..pun dikatakan boleh.....tetiba pagi td my officemate yg gi klinik nak amik darah disuruh balik cos tak leh amik darah mase pose...eh...asal plak...die ckp nurse to inform 'kak kite ni melayu kak, kalau posa tak leh amik darah'....eh...ayat yg membuatkan kita berfikir....betul ke ni?...terconfuse plak...tak leh jadi ni so trus sha roger balik wani katanya 'kalau luka keluar darah banyak x leh, tapi amek darah tu dari pembuluh darah...tak efek bagi kita kenyang pun....boleh posa...benda ni mmg ramai x tau wei...tu aku baru tau dari dr danial ahad lepas..benda x efek posa sbb bukan masuk rongga..even kalu masuk rongga pun utk medical purpose x da masalah, jgn buang masa hang, kata kat misi tu, saya dah mai sini, n saya tau leh amek darah, leh ja amek darah, amek ja darah..hg x mau tunggu2..dah la lama nk tunggu result...buat apa susahkan diri, kita ada ilmu pasal tu dah...x leh la buat2 x tau...yakin and cakap ja dgn misi tu..'..., tanye pakcik kat office pun dikatakan boleh...& google pasal hal ni & jumpa lagi artikel pun kate boleh...so dengan penuh yakin insya ALLAH sha akan gi next appointment...tengah excited nak dengar apa plak staff kat klinik tu akan ckp t...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...