July 26, 2012

Amzar's 1st Puasa Attempt


Cehh tajuk gempak..tahun ni amzar nak masuk 6 thn so sha dah plan nak ajar dia berpuasa...1st day posa hr tu sha tak dpt nak ngajar cos sha sendiri kantoi....maklumlah dah lumrah perempuan...so semlm sebelum tidur dah tanye amzar siap2...'amzar, u want to puasa tomorrow?'...'yes' jawabnya dgn pnuh confident gitu....so pg tu kejut amzar bgn sahur but...die tak nak bangun & tetiba kuar statement 'maa, i don't 1 to puasala'....laa...'hmm k, but maa puasa'..pas ckp mcm tu trus sha kuar bilik & bersahur & tetiba muncul kelibat amzar...hehehe...taktik sha berjaya membangkitkan cabaran dlm diri amzar...tgk jam ada lagi 20 min....sib baik sha sempat habis makan so kelam kabut gosokkan gigi amzar & layan amzar makan....mmg tak sedar masa berjalan...baru je sha nak minum susu tetiba...'ALLAHU AKBAR ALLAHU AKBAR'...dah azan?....mcm mn ni....amzar tgh makan....amzar pandang sha, & sha pandang amzar.....if sha soh dia benti mesti dia tensi & down...t tak bersemangat plak my baby nak puasa...so dgn tenang sha kata..'k nvm...u eat, finish ur food, then u can puasa'...then amzar pun sambung makan siap gn sebotol susu lagi...susu yg sha tgh minum plak terpaksa dibuang cos sha takut kang tak leh nak puasa but sha still tanya my fren sah ke puasa if mase tgh minum dah azan...& she said YES & mase ceramah dr danial ada informed pasal dalil kena habiskan minuman tu cos tak nak membazir tapi janganla sengaja melambat-lambatkan habiskan minuman, itu sudah lebih....hehehe

then mase anta amzar gi kindy sha informed teacher amzar said he is puasa.....sha tak provide air & biskut as usual to amzar.....bile sha ckp mcm tu kat teacher trus muka amzar brubah jd vangga...saje je sha nak amzar feeling2 vangga...maklumla last year tiap2 hr amzar dok nyanyi kat telinga sha said kawan2 dia puasa...mase amik amzar balik sha tanye kat teacher amzar makan tak...teacher dia pandang amzar so automatically sha pun pandang amzar & sambil senyum she said NO....pastu trus nampak gigi bling2 amzar...sronokla tu tapi....

ada tapinya....masuk je dlm kreta 'maa i don't want to puasala...m very very hungry'....laaa...puasa yang yuk ka ni...'y amzar?puasala, maa oso puasa u know'....'no i don't want, i puasa tomorrow'...hmm woteva....balik tu amzar pun berbuka puasa kul 2 lebih wif nestum & sebotol susu & trus landing...maka berakhirla riwayat puasa amzar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...