August 08, 2014

Amalan Selepas Buang Air


Ular Melilit Kepala orang yang ambil ringan amalan menyucikan kemaluannya selepas kencing atau membuang air kecil. Ini bukan kisah lucu atau artikel lawak jenaka. Islam amat pentingkan amalan kebersihan dalam kehidupan harian.

Amalan Selepas Kencing yang tidak sempurna bukan sahaja menjadikan kita kotor dan najis malah sesetengah ibadah kita tidak sah hinggakan bakal menerima Azab Kubur suatu hari kelak. Amalan Kebersihan dan Islam tidak boleh dipisahkan. Islam cara hidup yang amat mementingkan kebersihan dalam segala aspek. In Sya Allah

Amalan Kebersihan dalam Islam amat Penting. Ramai orang merasakan dirinya cukup bagus dengan segala amal-amal besar dalam ibadahnya. Tetapi jangan pula terlupa dengan perkara-perkara kecil dalam pengurusan hidup seharian. Sememangnya lumrah manusia, selalu lupa terutama mengenai sesuatu yang ringkas dan selalu dilakukan secara berulang-ulang. Oleh itu pesan-berpesan sesama kita amatlah digalakkan dan menjadi satu dakwah seperti Kata-Kata Nasihat Hasan al-Basri.

Berikut ialah Kisah Azab Kubur orang yang mengambil ringan dalam hal kebersihan, dan tidak sempurna amalan menyucikan kemaluan selepas kencing atau membuang air kecil.

Kisah Azab Kubur Ular Melilit Kepala Syaidina Abu Bakar pernah hendak menyembahyangkan jenazah si polan, tetapi tiba-tiba tersentak dengan suatu benda bergerak-gerak dari dalam kain kafan jenazah itu. Lalu disuruh orang membukanya. Alangkah terkejutnya apabila seekor ular sedang melilit kepala jenazah tersebut. Syaidina Abu Bakar mencabut pedang lalu menghampiri ular tadi untuk dibunuhnya. Tetapi ular itu tiba-tiba berkata "Apakah salah ku kerana aku telah diutus oleh Allah untuk menjalankan tugas yang diperintahkan" Diselidiki amalan si polan itu semasa hayatnya jelas dia merupakan orang yang mengambil ringan dalam hal kebersihan menyucikan kemaluannya iaitu Amalan Selepas Kencing yang tidak sempurna.

Amalan Selepas Kencing untuk Kaum Lelaki

Amalan untuk kaum lelaki, apabila lepas membuang air kecil, disunatkan berdehem dua atau tiga kali supaya air kencing dipastikan keluar kesemuanya. Lepas itu urutlah batang dari pangkal ke hujung beberapa kali sehingga tiada lagi air kencing yang berada dalam saluran. Kemudian basuhlah dengan air sesucinya.

Amalan Selepas Kencing untuk Kaum Perempuan

Amalan untuk kaum wanita pula, apabila membasuh kemaluannya, pastikan dicucikan bahagian dalam dengan menjolok sedikit dengan jari dan dipusing-pusingkan semasa dilalukan air bersih. Bukan dengan hanya menyimbahkan air semata-mata. Jika dengan melalukan air sahaja ia tidak membersihkan bahagian dalam kemaluan wanita yang berbibir-bibir itu.

Islam dan Kebersihan tidak boleh dipisahkan. Semoga entri Amalan Selepas Kencing dan Kisah Azab Kubur Ular Melilit Kepala ini menjadi panduan bermanfaat dan iktibar dalam kehidupan. Firman Allah bermaksud, ..sesungguhnya Allah mencintai orang yang bertaubat dan orang yang membersih dirinya. Surah al-Baqarah, ayat 222.

On the authority of Abu Malik al-Harith bin Asim al-Ash'ari, radiyallahu'anhu, who said, The Messenger of Allah, Rasulullah Sallallahu 'alayhi Wasallam, said: Kebersihan adalah separuh daripada iman. Ucapan zikir al-Hamdulillah memenuhi neraca timbangan.

Riwayat Muslim Berdasarkan Firman Allah dan Sabda Rasulullah saw di atas sangat jelas bahawa Islam dan Kebersihan tidak boleh dipisahkan dan kesempurnaan seseorang mukmin selepas beriman ialah menjaga kebersihan, sama ada dirinya dan perkara berhubungan dengan kehidupan harian. Orang menjaga amalan kebersihan dalam kehidupan seharian pasti mendapat perhatian Allah dan diberi rahmat yang berganda. In Sya Allah.

Sebahagian artikel Amalan Selepas Kencing dan Azab Kubur dipetik dari Dr Masitah Adam Fakulti Perubatan Islam.

sumber 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...