June 24, 2013

Nisfu Sya’ban

1. Dari Saidina Ali ra: Baginda Rasulullah SAW maksudnya:
Apabila datang malam Nisfu Sya’ban maka beribadahlah di malamnya dan puasalah di siang harinya sesungguhnya Allah menurunkan rahmatNya dan para Malaikatnya pada malam itu dan berkata siapa yang minta rezeki ku beri, siapa meminta keselamatan aku pelihara, siapa yang hendak sesuatu maka akan ku kabulkan sampai terbit fajar.

2. Dari Muaz bin Jabal, bersabda baginda Rasulullahu SAW maksudnya:
Pada malam Nisfu Sya’ban menurunkan Allah akan RahmatNya dan para malaikatnya maka mengampuni Allah akan dosa-dosa hambanya.

Diriwayatkan bahawa pemindahan semua perkara dari lau mahfuz pada malam Nisfu Sya’ban dan selesai pada malam Lailatul Qadar di serahkan urusan rezeki pada malaikat Mikail urusan perang/gempa/bencana pada malaikat Jibril , urusan amal pada Malaikat penghulu langit dunia dan urusan musibah pada malaikat maut.

3. Daripada Saidatina Aisyah  ra berkata:
Malam Nisfu Sya’ban aku terbagun dan Rasulullah SAW tidak ada di sampingku maka aku cari dan ternyata baginda ada di pekuburan sambil memandang ke langit kemudian berkata sungguh Allah menurunkan rahmatNya dan MalaikatNya ke langit dunia pada malam Nisfu Sya’ban dan mengampuni dosa hambanya 

4. Daripada Saidatina Aisyah  ra berkata:
Rasulullah SAW berdiri sembahyang dan kemudian sujud sangat lama sehingga aku menyangka beginda telah wafat. Was – was aku melihat sedemikian maka aku gerak-gerakan hujung kaki beliau maka bergeraklah.  Kemudian aku kembali ke rumah dan ketika beginda selesai dari sembahyang,  Baginda datang dan berkata: ” tahukah kamu malam apakah ini? 

Berkata Saidatina Aisyah  ra: Allah dan Rasulnya yang lebih tahu.

Berkata Rasulullah SAW : Malam ini adalah malam Nisfu Sya’ban sesungguhnya Allah swt memandang dan mengampuni hamba-hambaNya pada malam ini.

5. Dari Naufal Al Bakali bahawasanya:
Saidina Ali ra keluar rumah pada malam Nisfu Sya’ban dan memandang kelangit sambil berkata keluar pada malam Nisfu Sya’ban nabiullah Daud alaihissalam dan memandang kelangit dan berkata ‘Ya Allah sesungguhnya malam ini adalah malam mustajab do’a tidak berdo’a seseorang melainkan Engkau kabulkan’

6. Diriwayatkan dari Ka’ab Al Ahbar berkata: 
Sesungguhnya Allah Mengutus malaikat Jibril pada malam Nisfu Sya’ban ke syurga dan memerintahkan  dihiaskan syurga.  Allah melepaskan dari api neraka pada malam ini hambanya sebanyak bilangan bintang di langit, sebilangan hari dan malam di dunia, sebilangan daun-daun pepohonan, seberat gunung-gunung dan sebilangan pasir-pasir.

7. Pada malam Nisfu Sya’ban Allah menambahkan air Zam Zam.

Faedah amalan pada Nisfu Sya’ban

Disunatkan menghidupkan dan menghidupkan malam Nisfu Sya’ban dengan beribadah seperti sembahyang sunat tasbih, Baca Alquran, Berzikir, Selawat, dan Berdoa dengan niat:

1. Panjang umur sihat wal’afiat dalam taat dan ibadah kepada Allah.

2. Selamat dari pada musibah, bala, penyakit, wabak penyakit.

3. Minta rezeki yang halal dan kaya hati dari sekalian makhluk dan mati dalam keadaan husnul khatimah baik kesudahan.

4. Dan sekurang-kurangnya pada malam Nisfu Sya’ban beribadah dengan mengerjakan Solat Isyak berjamaah dan Solat Subuh berjamaah.

Ya Allah,Ya Rahman,Ya Rahim..
Jika Engkau takdirkan panjang usiaku
Tetapkanlah aku di jalanMu
Agar aku istiqamah menjejaki keredhaanMu
Teguh menjalankan perintahMu,tunduk pada ketentuanMu.
Jadikanlah diri ini orang yang selalu menjauhi laranganMu.
Agar tidak sia-sia sisa umurku berlalu…

Amin.

1 comment:

  1. nice blog :)

    salam kenal dari kami outbond di malang :)
    jangan lupa kunjungi kami di website kami : http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete

1000 of thanks for your comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...