April 02, 2013

Kerenah amzar bersekolah ~2

Assalamu'alaikum...kerenah amzar lagi....mmg tak habis2 lagi dgn kerenah amzar ni kan...well before amzar stat sekolah sha survey apa yg perlu sha bagi, apa yg perlu sha simpan spare part etc...sib baik stp gifts berbentuk stationary yg amzar dpt sha simpan...tak bagi amzar guna....rupanya ada hikmah....yup sha tak byk berbelanja utk stat amzar...hanya brg selain stat ja sha bli....cos stat amzar mmg lebih dr cukup....same goes tu color pencil....tapi 12 batang ja....mula tu sha plan nak bli yg 24/36 batang but after dinasihatkan by some mommies yang berpengalaman sha bagi amzar color pencil yg 12 batang panjang tu dulu (gift)....maklumla budak br belajar pegang barang so x leh expect brg tu akan kekal mcm tu.....tgk dulu brp lama color pencil tu bertahan....br buat keputusan samada bg yg 24/36 tu atau tak....

memandangkan ni 1st time amzar pegang barang (dulu kat kindy teacher simpan segala stats dorang) sha labelkan segala barangan sekolah amzar dgn nama & kelas dia....dr beg sekolah, tumbler, pencil case, pencils, eraser, sharpener, gunting, gam termasuk setiap batang color pensil.....so tiap hari amzar balik sekolah & after mandi & makan segala sha check setiap buku amzar utk tgk kot2 ada homework if ada homework sha guide amzar buat sambil2 tu sha akan check setiap brg2 amzar plak.....mana yg perlu diasah, mana yg perlu ditop up....pastu dah check segala baru sha akan simpan buku ikut jadual waktu keesokkan hari....Alhamdulillah semua barang perfectos....

Satu hari tu (18/1/2013) sha gi school amzar utk collect duit RM100 yg school bagi....pas collect tu budak2 dah bleh balik dgn parents dorang....so bila nampak sha, amzar trus bersiap nak blik....mlmnya bila sha check bag amzar sha tak nampak pencil case & color pencil....bila tanya amzar, dia jadi blurr.....mulala amzar check bag dia...kesian plak tgk....then baru dia realize rupanya  dia tertinggal kat bawah meja...nampak sedih ja muka dia....amzar tertinggal hari jumaat, sabtu & ahad cuti....even sha mcm tak yakin bleh dpt balik brg2 tu cos amzar sesi petang.....but sha minta amzar check on monday t.....pencil case mahal tu...but sib baik sha amik precaution iaitu stats dlm tu & color pencil jenis murah....so sha bekalkan stat yg baru utk amzar...kali ni semua pun murah & without label....& as i thought mmg amzar tak jumpa stat dia.....wot to do dah bukan rezki dia...lgpun kebanyakkan mommies pun ckp mmg susah nak dpt specially bila ada 2 sesi sekolah ni......but...yup ada butnya....keesokkan harinya pas anta amzar gi TASMIK sha trus menghala ke pejabat...don't know y but sha feel better sha report kat penolong kanan petang..walau tak mungkin bleh dpt balik stat amzar but at least utk kepuasan hati sha & utk elak hal ni terjadi lagi sha report gak...masa report tu sha tak perasan guru besar pun ada sama....& apalagi berlakula segala luahan & ketakpuashatian sha...guru besar tu ckp mmg hari2 dorang pesan kat bebudak yakni 'brg org if jumpa jgn amik, masukkan dlm box kat depan pejabat'....& of cos brg amzar takde dlm box tu....pen kanan tu tak jamin sha bleh dpt balik stat amzar but she'll check dgn budak class amzar sesi pagi....pas report tu baru sha rasa lega...baik ada dr takda kan...

a week later amzar balik dr school dgn wajah ceria tunjuk pencil case & color pencil dia yg hilang tu....ALHAMDULILLAH dah rezeki amzar...sha tanyala mcm mn amzar dpt.....amzar kata guru kelas dia yg bagi....'hmmmm guru kelas amzar simpan kat bilik darjah ke'....'tak, guru kelas amzar gi bilik guru pas habis kelas, pastu dia mai balik & bagi brg2 tu'....oic...means maybe pihak sekolah ada buat spot check & disebabkan brg2 amzar kan ada label maka dgn mudahnya amzar dpt blik brg2 tu.....

tu crita di awal sekolah...& after a few weeks later amzar hilangkan dompet dia plak...wallet mahal plak tu......hmmm kali ni sudah tentu sha .......TAK REPORT.....biarla amzar belajar tanggung akibat drp kecuaian dia tu....of cos wallet amzar ada nama amzar but dah sah mmg tak dpt....if tiap kali hilang brg tiap kali tu gak sha repot makanya amzar akan trus cuai cos dia akan ingat mak dia ada utk report then pas report bleh dpt blik....nehi kabhi nehi meri bedha....belajarla berdikari & bertanggungjawab ye...as long as tak terlibat dgn menda2 besarla....after 2nd wallet pun hilang finally no wallet anymore....apa guna poket kat suar tu.....walaupun ada ja stat yg tak cukup dlm school bag amzar sha dah mula abaikan....juz top up ja...but top up berkadar....means eraser faber castell tu dipotong 2, if panjang sikit potong 3...bleh la tahan dlm 3 minggu...ruler yg murah, sharpener yg murah, color pencils top up (ikut kepanjangan) dgn color pencils murah yg dbli tiap kali gi shops dimana sudah tentu akan berterabur tanpa boxnya slps 2 kali penggunanaan....tiap2 hari check & asah siap2 segala pencils & color pencils dia....tak nak bg amzar asah sendiri dimana dah sah2 pencils akan cepat pendek.....bukan tak nak kasi yg berkualiti but merugikan ok....tu pun wajib hilang even after dah pesan jaga brg2 tu baik2...hmmm sabor jela....

well cos of dat sha decide until amzar pandai jaga barang2 dia sha takkan kasi stat yang berkualiti kat dia...biarlah dia blajar dr brg2 murah dulu....mak amzar ni pun dulu pakai brg2 murah gak walaupun dah sekolah menengah nak oi.....bukan nak berkira but 10 sen pun duit ok....bukan senang nak dpt duit wei....hanya yg menanggung ja yg tau nikmat 10 sen tu.....but amzar is bijak ok....stat yg hilang amzar dah mula pandai bli sendiri kat book shop gitu...then balik dgn wajah ceria tunjuk kat sha...reaksi sha?...anakku dah besar...dah pandai gi book shop...dah pandai bli brg sendiri...good3...keep it up....hahaha...mula2 tu 'takkan nak marah kot...biarlah budak baru pegang duit tu'....xp lama2 'if hari2 melabur kat book shop meleburla duit tu t'.....so....hehehe.....mak lagi bijak k....apa yg bijaknya tu kita sambung next entry ye.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...