February 19, 2013

Memanah untuk Amzar

Alhamdulillah dgn susah payahnya sha dah berjaya carikan amzar kelas archery...yup...di penang mmg susah nak jumpa kelas archery specially utk budak baya amzar....even ada sesetengah sekolah yg offer kelas memanah but yg tu utk students diaorg je...sekolah amzar mmg tak offer....memandangkan memanah adalah salah satu sukan kegemaran Rasulullah SAW (sunnah) & mempunyai kebaikan maka gigih gak sha usaha utk carikan kelas ni for amzar....

akhirnya after google by google finally sha dpt no coach yg bleh ngajar memanah melalui ex student usm...Alhamdulillah....so lepas calling2, coach minta amzar dtg for test first nak tgk layakke tak amzar utk trus belajar memanah....pd mulanya d test schedule on jan but memandangkan sha bz dgn xm makanya tukar ke 2 feb plak...even siang test malamnya kelas for me...tak kisahlah...yg penting bhg amzar settle.....

with my bf shazwani kami heading ke lapangan memanah (sori tpt terpaksa dirahsiakan).....dlm masa tunggu coach smp sha perati beberapa budak dtg utk memanah & dlm 5 budak hanya 2 sahaja budak melayu....yg lain chinese malah coach amzar pun chinese gak....hmmm Rasulullah SAW adalah nabi kita...ketua kita....kita yg spttnya tahu & ikut sunnah nabi tapi perasaan sha sedih plus bangga lihat keadaan ni.....sedih cos kita umat Islam yg ptt amalkan jadi makin kurang amalkan sunnah nabi ni...bangga cos agama lain pun sedar hikmah sunnah nabi ni.....adakah sbb susah nak jumpa kelas sebegini? or sebab kita umat Islam lebih terpengaruh nak belajar menda lain? wallahu'alam....kalau nak seribu daya kalau tak nak seribu dalih.....well berbalik pada story amzar yg sha akan critakan melalui gambarnya.....

 
ready for test....
testnya ialah sekuat & sepanjang mana amzar bleh tarik tali arrow tu....
mmg keras ok...

 
before tarik tali sha tanya amzar 'amzar, can u pull it like ur fren?' sambil tunjuk kat bebudak lain yg tgh tarik tali....lepas diam sat then amzar jawab 'yes i can'...wahh dgn yakin...alhamdulillah...mak doakan amzar pass test ni....

 
tgh amik semangat...dlm masa yg sama dlm hati sha tak berenti berdoa moga amzar mampu tarik tali tu & pass test ni

 
 akhirnya amzar pass....dgn penuh tenaga & semangat amzar tarik tali tu sepanjang-panjangnya even teknik tak betul...

 
Alhamdulillah amzar dah bleh start belajar memanah.....walaupun blum cukup tinggi but kekuatan tangan & tarikan amzar melayakkan amzar utk ikut salah satu sunnah nabi...Alhamdulillah

 
lepas tu coach minta amzar trus practise tarik tali tu....& sha pun amik kesempatan gak cuba tarik...1st time k...tak penah sha tarik tali panah ni...

 
actually sha pun minat gak xp sha kena utamakan amzar dulu...t amzar dah expert t blehla jd sifu utk  maknya plak... :)

lepas dua tiga kali tarik amzar dah mula boring....hahaha sha dah agak...ye amzar mmg cepat boring....& mula ngelat nak tarik tali tu....makanya sha & wani then tinggalkan amzar dgn coachnya cos sha tau slagi sha dekat dgn amzar, amzar akan bermanja.....sha serahkan tanggungjawab ngajar kat coachnya...tak kisahlah if amzar kena marah pun yg penting amzar boleh belajar....

sha & wani round2 skitar kws tu dlm setengah jam then patah balik ke amzar....amzar nampak moody je.....cute plak....penatla tu asyik kena tarik tali....alahai my boy b brave sayang...then sha tanya coach bleh balik tak but coach kata nak bagi amzar try dgn arrow plak...k lagi bagus...

 
amzar try dgn arrow plak 

 
dgn penuh bergaya...

 
nampak macho sgt my boy

 
try & error

 
points

 
kusyuk

dlm pd tu sha amik kesempatan perati bebudak lain memanah....nampak bergaya & tenang je....yup memanah perlukan ketenangan & kesabaran yg tinggi

once amzar dah habis panah semua arrow kena tunggu plak smp rakan lain habis panah then baru bleh p kutip arrows tu...mengajar kesabaran

fees for archery hanya RM30 per month tu pun maintenance fee ja cos amzar kena guna set archery coach....if dah ada set archery sendiri dah tak yah bayar sesen pun...

maybe some think awal lagi utk amzar blajar memanah but for me lebih baik awal cos melentur buluh biar dr rebungnya...ni la masa yg sesuai utk sha mula bentuk personaliti amzar

if tunggu smp amzar besar sha tak yakin amzar nak plih sukan ni....if dia lebih berminat dgn sukan lain t sha tak nak control...lagipun sha nak amzar belajar memanah bukan utk masuk pertandingan apa2...but if amzar nak join pertandingan sha akan happy & of cos akan encourage dia....bg sha at least amzar ada basic memanah & dpt kebaikan melalui sukan ni....pd ms yg sama amzar dpt menzahirkan cintanya kpd Rasullulah SAW cos ikut salah satu sunnah nabi...insya ALLAH

Kebaikan Memanah 

Melatih emosi untuk meletakkan 'target' pada satu-satu sasaran. Jika emosi kita terganggu, sudah pasti sasaran akan mudah tersasar. Secara tidak langsung sukan ini melatih kita untuk belajar bertenang dan mengawal emosi. Seorang yang tidak tenang, gopoh, pemarah, kurang sabar bukanlah seorang pemanah yang baik. 

Memanah sangat menitikberatkan keseimbangan tubuh badan. Perbuatan melenturkan anak panah di busurnya, kemudian melepaskannya perlu pada kekuatan fizikal. Sukan ini juga dapat membina fokus dan daya tumpuan dalam menyemai rasa tanggungjawab dan disiplin diri, meningkatkan jati diri dan keyakinan peribadi. Individu yang mempunyai banyak karakter peribadi begini InsyaAllah akan mudah melepasi segala rintangan dalam kehidupannya.
Bersabda Rasulullah SAW, ” Kamu harus belajar memanah kerana memanah itu termasuk sebaik-baik permainanmu.” (Riwayat Bazzar, dan Thabarani dengan sanad yang baik)
"Jika Perang Dunia Ketiga adalah berjuang dengan senjata nuklear, yang keempat akan diperjuangkan dengan busur dan anak panah."- Louis Lord Mountbatten'
sumber
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...