October 10, 2012

Perlukah pilih kawan anak?

Assalamu'alaikum....sha curi masa sat.......actually dah lama sha terfikir pasal hal ni specially bile lihat bebudak sekarang yg bebas & makin cetek akhlak....

Area umah sha mmg tetiap petang ada bebudak main beskal....so amzar bile tgk bebudak ni dr balcony umah sha mmg berzikirla kat sha nak join diaorg...& of cos its a 'NO' from me cos dr pemerhatian sha attitude bebudak tu mmg tak brapa enak....even not semua bebudak mcm tu but segelintir bebudak yg conquer area tu bleh mempengaruhi bebudak lain...dah brapa kali sha tgk bebudak tu membuli & dengar word yang kurang enak...tu tak bermakna sha tak benarkan amzar turun bermain...tiap kali amzar nak turun main either sha, my mom or my sis akan temankan....kdg2 if my neighbour teman anak2 die main dimana sha kenal & tau sgt attitude mrk sha akan benarkan amzar join & sha perati dr balcony......yg penting amzar berada dlm pemerhatian....

satu hari tu sha bw amzar gi kedai...masa sha start kreta amzar ternampak kawan yg ngam dgn dia dlm gang bebudak main beskal tu so trusla tegur.....dlm masa yg sama sha perati amzar yg berdiri depan kreta, tetiba ntah dr mana muncul seekor budak ni trus cakap 'bodoh' kat amzar....mmg tersirap darah sha time tu..rase nak je sha gi lempang budak tu dua tiga das but bile fikirkan pro & cons trus sha ajak amzar masuk dlm kreta sambil menjeling budak tu....maybe budak tu tak perasan sha yg ada dlm kreta....dlm kreta sha warned amzar jgn bercakap lagi dgn budak terencat tu......

maybe perkataan 'bodoh' atau negative words adalah perkara biasa bg sesetengah org/ibubapa...malah dgn mudah mereka luahkannya but bg sha yg mmg cerewet bab2 perkataan yg diajar pd anak, 'bodoh' itu adalah dlm kategori perkataan 'HARAM' dlm kamus rumah sha....sejak ada amzar sha larang setiap ahli keluarga sha keluarkan negative words such as jahat, bodoh, pemalas, degil, nakal etc....sha latih diri sha utk tidak gunakan bad words ni juga......even amzar nakal mcm mn pun sha takkan keluarkan even satu patah pun word ni...as a mom biaselah kdg2 terlintas dlm hati word 'degil' if anak kita tak dengar ckp kita but cepat2 sha istighfar & berdoa moga amzar tak degil....cos doa/kata ibu cepat termakbul.....dr kecil sha dah didik amzar tak kenal negative words....disebabkan amzar mmg membesar dlm pengawasan sha & my family maka dgn mudahnya amzar dpt adopt.....

one day mase blik dr kindy, dlm kreta tetiba amzar tersebut 'stupid'...trus time tu gak sha jentik bibir amzar....mmg terkejut amzar, yela dia ingatkan word tu best & sronok dicakap but bile tetiba kena jentik mau tak terkejut...sha tanya dia mana dia blajar word tu (sha tak sebut 'stupid')....bile amzar ckp kawan dia kat kindy ckp trus sha warned amzar jgn guna word tu lagi & bgtau kawan dia yg mak amzar tak suka amzar ckp word tu....pastu of cos as a budak ada 'WHY?' dr amzar....so sha xplainla word tu is a bad word....kita tak leh ckp bad word kat orang......as a good boy & smart boy & henchem boy & my cayang (kena ada puji-pujian before nasihat) amzar tak boleh guna bad word t amzar tak good, tak smart & tak henchem & mak pun tak cayang t....amzar nak ke jadi tak good, tak smart, tak henchem & tak cayang mak?...if amzar guna word tu mak tak cayang amzar t.....trus amzar geleng kepala sambil nangis....then sha ckp lepas ni don't ever use bad word baru amzar akan jadi good boy, smart boy, henchem boy & mak pun caaaaaayang kat amzar a lot.....trus senyum lebar amzar...oh lupa nak ckp....dlm menasihati bebudak setiap puji-pujian perlu ada repeatation supaya puji-pujian tu melekat dlm hati bebudak...supaya bebudak tau utk jadi seperti yg dipuji tu & utk ibu bapa dia sayang dia, dia kena ikut nasihat kita...

sehingga ke hari ni sha kenal & pantau setiap kawan2 amzar....setiap kali balik kindy sha akan minta amzar crita apa yg jd di kindy...melalui crita amzar sha akan kenal kawan2 amzar....so thru crita amzar sha tak perlu risau mengenai kawan2 amzar di kindy....di rumah selain dr kami sefamily & sedara sha, sha hanya benarkan amzar berkawan dengan 2 3 orang je anak neighbour sha....if sha tak nampak bebudak tu jgn harapla sha nak bg amzar main....maybe ada yg fikir sha ni terlalu cerewet & menjaga amzar but bagi sha yg menganggap amzarla dunia & nyawa sha maka cerewet itu penting...lagipun utk membesarkan anak kita cerewet itu sgt2 penting....

ada hadis mengatakan kawan adalah cermin kita...Rasulullah saw tur mengingatkan kita spy berhati-hati dlm memilih kawan dlm sebuah hadis Riwayat Ahmad "Seseorang itu menurut agama sahabatnya, maka seseorang Muslim itu hendaklah berhati-hati dengan siapakah yang harus dia pilih sebagai sahabat."

bebudak biasalah lebih terpengaruh dgn kata2 kawan berbanding ibubapanya....apa yg kawan buat, apa yang kawan kata, apa yang kawan nasihat semua diaorg nak ikut bahkan sampai satu masa t kawan akan berada di tempat teratas berbanding ibubapanya sendiri....bukan sha nak kata jgn benarkan anak2 berkawan....biarkan mereka berkawan seramai yang mereka nak but YANG PENTING kitala kawan karibnya....jadilah kawan karib anak2 dimana tiap kali anak perlukan kawan kitalah berada dlm list teratas....kenallah kawan2 anak kita, kenali juga ahli keluarga kawan2nya...sentiasa berjumpa dgn guru2 anak kita utk mengetahui tentang anak kita cos gurulah ibubapa anak2 kita bila mereka berada di sekolah.....& yg penting sekali terapkan nilai2 keagamaan dlm diri anak kita sejak dr kecil supaya anak2 tau bezakan yang baik & buruk utknya....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...