June 28, 2012

Amzar's 1st attempt beli barang di kedai

lokasi kejadian

actually pas bis sport's day hari tu otw blik sha singgahlah kedai runcit dekat umah sha nak bli telur....disebabkan door handle my car ade prob sha malas nak turun so mintala tolong amzar blikan telur tu.....& sha plak perati amzar dr dlm kreta....actually ni adalah 1st attempt/trial bg amzar utk bli brg sendiri tanpa ditemani kami....eh dulu time sha umo tak smp 4 tahun dah bleh gi kedai mamak bli nyior & minyak for my mom masak tau....(ni ape yg dcrita by my momla...maklumla kami anak branak kan bijak2 belaka...ecehh.....kecik2 dah femes...sebut je anak sape satu kampung kenal... ;p)....tapi dulu tak mcm sekarang....dolu2 budak2 selamat je round satu kampung.....

k back to d story....1st amzar gi sampai motor yg tersadai tu then patah balik...bile sha tanye nape die ckp segan...k then sha said 'amzar is boy...so u hav to be brave...if u feel shy then u'r not looking henchem'...amzar mmg cepat lentok bile sha puji die henchem....kui kui kui....

then 2nd attempt....amzar dah masuk dalam kedai but then patah balik....bile ditanye bleh amzar jawab 'maa i want d choc dat mama buy dat day'....pulak dah....'no..cannot...i asked u to buy egg so u must buy egg only...u cannot buy anything....i giv u money to buy egg only'..sedangkan mmg lebih dr cukup duit yg sha bg utk bli choc yg amzar nak but sha nak ngajar amzar utk bli brg yg sha suruh je....tak leh divert mind bli brg lain tetiba....

3rd attempt....amzar masuk balik dlm kedai but then patah balik....laaa...amzar merenggek nak gak choc tu....aik ni tak leh jadi ni....sha warned amzar....either bli egg or balik....

4th attempt....amzar masuk balik dlm kedai & also keluar balik dgn tangan kosong....still merenggek nak choc & sha trus minta amzar masuk dlm kreta & chow....last2 bukan choc, telur pun sha tak bli....takpe bukan penting sgt pun telur tu....yg penting lesson for amzar....

1) blajar bli barang sendiri...even satu brg pun tak diblinya
2) bli barang yg disuruh je....even asyik berpatah balik 3 4 kali
3) don't divert ur mind....juz focus on ur aim

ceh...baru nak bli telur trus dah ade lesson segala...well for me experiences is d best teacher....from one experience we can learn so many lessons & this is one of it....

so amzar inilah salah satu cara maa ajar amzar membesar ye....& also care sha berbelanja...before bli barang dah set dlm mind nak bli barang ape & brp byk & hanya kuar kedai pas bli brg yg diset dlm mind je...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...