October 29, 2010

laki atau pompuan

Ini hanyalah untuk membuktikan apa yang kita
boleh lakukan dengan komputer kita.

Adakah anda Lelaki atau Wanita ???

Untuk mendapatkan jawapannya, Tengok bawah ...




















































































????

Tengok bawah la, bukan skroll ke bawah...... 
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHA





 tulun jangan marah saye..saya copy paste dari sini, hahaha..

Aku dah kawin skarang

tadi terbaca cite ni di FB...mmg touching sungguh...sayang plak if x kongsi

Aku dah kawin skarang. Bini aku memang baik sangat2. Tapi dia x seperti yang aku expect masa kami belom kawin dulu. Masa belom kawin, aku tengok dia memang sorang yang pendiam je, jarang gile cakap ngan laki. Member2 mmg puji la cara dia. So memang susah jugak aku nak cuba tegur dia masa tu.. segan dowh. Memang obvious lah kalau aku tegur. Tapi aku suka dia macam tu, so xde la cemburu sangat sebab dia jarang borak2 ngan laki..

Cantik? Memang la, kalu x aku comfirm x sangkut punyer. Haha. Cantik pada mata aku la. Member2 pon ade yang cube usha. Sori le dia nak layan. Haha. Memang market. Last2 aku yang dapat, memang rasa bangga giler. hehe..

Eh, dok ngumpat2 pasal dia, lupa lak nak kasi tau nama. Nama panggilan dia Ara. Nama betol dirahsiakan.  Hoho..

Aku usha cara yang leklok la, gi jumpa bapak dia dluu. gentlemen beb! Slow talk ngan bapak dia. Err, bapak dia nama Marzuki.. Bapak dia ni jenis sound direct rupenyer.. Pergh, mmg kena kutuk kaw2 la gua. Sebabnya, bila dia tanya kenal x anak dia? Gua cakap x sgt. Bapak dia tanya lagi, nape nak kawin ngan anak dia? Gua cakap sebab minat. Minat sebab ape? Gua cakap x tau.. Habis kalu x dapat anak dia? Gua cakap nak jugak! Bapak dia sound la, “ko ni, cane ko nak kawin ngan org yang ko x kenal? Gua jawab, lepas kawin la saya kenal dia pakcik.. pastu sengih2.. pastu bapak dia diam.

Masa tu rasa down gile. Bapak dia cam tolak mentah-mentah je proposal aku.. Ke dia saja nak uji kehebatan cinta aku?? Huhu.. Time tu aku dh terpikir nak usha calon lain je. Aku memang ade lagi sorang yang aku suke. Haa yang ni gua memang kamceng giler. Yang ni pulak nama dia Ika. Gua memang selasi lah ngan minah ni. Haha.. Tapi last2 orang lain gak yang gua pinang.

Hari keputusan proposal aku akhirnya tiba. Kputusannya.. jeng3.. x spt yang aku jangka. Haha. Aku ingat kena reject, satgi family diorang terima. Warghh happy giler. Alhamdulillah. So, memang sah la takde jodoh aku ngan Ika. Time aku bgtau Ika aku nak kawin, dia accept je. Kejam gile aku. Dia kata semoga aku bahagia.. lepas tu kami dah x jumpa.

Lepas akad nikah, kompemlah aku sebagai laki Ara. Happynye aku Tuhan je tau.. kat rumah.. dia macam biasa, cool je.. Tapi cool semacam la pulak. Sepatah aku tanya, setengah patah dia jawab. Kalu aku x buka mulut, memang x berbunyilah rumah kitorang.

Ara taklah ‘bisu’ sangat. Kadang2 dia bersuara gak.. Tapi bagi aku yang jenis suka cakap banyak ni, Ara bukan jenis yang boleh bawak borak sangat. Bila aku cakap pasal something, dia macam blur... Macam x supportive sangat. Last2 aku dah malas nak borak.. oh boringnye..  Yang dia tahu cuma tunjuk baris gigi dia ja.. sengih. Cam yg aku buat kt bapak dia dulu. Psycho seyh..

Nak jadik lagi tensen, aku ni jenis perokok sederhana tegar gak la. Tapi bini aku pulak mmg cam fobia giler ngan asap rokok. Bau nafas aku yg bersisa rokok pon, dia mesti batok.. x bau rokok pon dia dah selalu batok. Uhuk3 gitu.. Sebab sayang bini, makin lama makin kurang aku merokok..  kalu gian sangat pon aku merokok time kat ofis je.

Bini aku keje hospital, bahagian obat-obatan.. Aku lak xleh bau ubat, mesti pening kelapa.. Hari2 aku yang hantar, ambik dia gi spital. Time ambik dia balik, mmg hari2 lah baju dia bau obat dalam kete. So aku akan slalu bukak tingkap, nyaman sket..

Ada satu hari tu, masa hujan lebat. Xleh bukak tingkap kete, aku dah mmg pening-pening lalat dah.. Bau ubat.. Dengan poor visibility lg, kami accident! Langgar bontot kete orang depan. Kat spital, doktor kata bini aku keguguran akibat kemalangan tu. Hah??

Rupanya dia mengandung dua bulan.. Ara sendiri pon x tahu.. Ya Allah!!

Lepas kejadian tu aku terus suruh Ara benti keje. Dok rumah je.. Aku dah korbankan rokok aku, so dia kena korbankan keje dia. Aku dah x tahan bau ubat!! Aku sorang keje dah cukup sara idup kami!

Dekat setahun kami kawin, Ika tiba2 datang, dia kata masih sayang kat aku, nak aku ambik dia jadik bini no. 2.. Dia sanggup..

Alamak ni dah angau betol.. Padahal aku baru je kawin. Mungkin Ika yakin yang kami sangat serasi dan saling memahami, so dia berani propose kat aku. Then aku teros terang je la, aku cakap kat dia, yes aku memang x kamceng mane ngan bini aku skarang.. And banyak benda yang kami xde persamaan. Ara memang x banyak bercakap. Kalu aku cube buat lawak, dia macam x tangkap je. Sedih tol.. X pandai nak borak. Kalu jumpa member2 aku lagi le dia sunyi sepi. Dah le hari-hari dia suka masak benda yang sama.. Jarang la dapat makan yang lain sket. Kcuali makan luar. Itu pun dia akan order benda sama je.. Haha macam tu la bini aku.. Lucu lak..

Tapi kami masih cuba memahami hati budi masing2.. Aku cuba biasakan diri ngan bau ubat2 kat baju2 Ara dulu, cuba brenti merokok waktu awal2 kawin dulu.. Ara plak dh x keje, dah cuba belajar masak benda2 lain (jarang la menjadi).. Aku bagitau Ika, rumah tangga kami bahagia. Aku xleh menduakan dia.. Aku memang sayangkan dia. Ika terpaksa terima hakikat tu. Itu mmg last kami jumpa.

Kini, kami dapat rezeki sorang anak, dah besau, dekat 4 tahon la.. tp dah pandai mengaji sket2. Semua berkat kerajinan bini aku. Bab2 agama, mengaji sume dia mmg bagus. Anak aku Hafiz, memang dia train elok2 ngaji alQuran.. Alhamdulillah, semoga esok2 dia jadik anak yang soleh. Bagi aku itu la investment yang sangat2 menguntungkan!

Tapi sebenarnya dalam tempoh tu, kami x seperti pasangan yang lain, kot. Makin hari aku makin bosan ngan rumah tangga kami. Ara memang suka menyepi, jarang borak panjang2. Aku pulak suka keluar lepak ngan kawan2. Makin lama makin jarang aku duduk rumah. Lewat malam baru balik, bini dah tido. Esoknya pagi2 aku dh kena gi keje.. Dalam tempoh tu jugak, aku sebenarnya asyik keluar dengan sorang ofismate aku. Nama dia Lisa. Budak baru kat ofis aku.. Berbekalkan muka yang agak ade market ni, dia macam sangkut lak kat aku. So dialah yang slalu aku ajak kluar malam, teman aku borak2, kadang2 sampai pagi!

Aku sedar aku seolah2 mempergunakan dia untuk hiburkan hati aku.. Teringin nak kawin ngan dia, takot kecik hati si Ara pulak.. Dengan Lisa la tempat aku luahkan perasaan, kadang2 gadoh, kadang dia tercarut2 siap kat aku. Pastu minta maaf, dia kata tersasul.. Tapi aku mmg terhibur bila dok ngan Lisa. Bini aku kat rumah, dengan anak aku jarang sangat aku luangkan masa..

Ara sedar akan perubahan aku dari hari ke hari. Dia mula sedar aku ada pompuan lain. Satu hari dia bagitahu, dia izinkan kalu aku nak kawin lagi, tapi mesti dengan wanita yang elok2, sebab dia tak mahu pelajaran Hafiz terganggu. Aku pelik, apa kaitan??

Dan aku terfikir, Lisa tu wanita yang elok ke? Pakaian hari2 kompem ketat, make up kat muka 2 inci macam xleh kena air, x ambik air semayang ke? X semayang ke? Ke cuti sepanjang tahon?!

So aku postpone dulu hajat nak kawin ngan Lisa. Terfikir lepas kawin boleh nasihat kot sikit2, tapi time bencinta pon asyik lawan ape aku cakap. So sad!..

Ketika perkahwinan aku ngan Ara mencecah 4 tahun dulu, rumahtangga kami ditimpa dugaan yang maha besar. Ara mula jatoh sakit, batuk dia makin teruk, akhirnya masuk hospital. Dan saat itulah baru aku diberitahu, Ara mengidap penyakit barah tekak. Ya Allah!!

Doktor bagitau, Ara dah lama senarnya kena barah tu, penyakit yang akan buat dia slalu batuk, dan trpaksa menahan sakit bila bercakap! Aku rasa bagai kena tusuk dengan anak panah yang tumpul bila dengar benda tu!! Patut la Ara jarang sangat bercakap. Kenapa dia x bagitau aku??

Doc tu cakap lagi, penyakit tu makin lama makin teruk, dan bagi effect kat jantung. Sebab pernafasan dia selalu kurang dari sepatutnya. So jantung jadi lemah.. So itulah yang menyebabkan Ara jatuh sakit. Jantung dia skarang makin rosak akibat barah tu.

Jadi camane dia boleh ajar anak aku mengaji? Doktor tu bagitau, memang ada ubat utk diminum sebagai pelincir dalam tekak. Tapi hanya kurangkan rasa sakit, dan ia bertahan kejap je.. Tapi Ara x boleh selalu minum sebab ubat tu sangat mahal!!

Aku buntu..

Masa tulah baru aku terfikir, kami x penah bertikah lidah, x penah gado.. Mgkin itu hikmah dia.. Tapi aku x sedar selama ni.. Aku asyik tinggalkan dia, bergembira dengan pompuan lain.. Dia pula sanggup tanggung derita setiap kali perlu menjawab pertanyaan aku. Dan x penah luahkan derita kat aku..

Jantung Ara dah lemah sangat, doktor kata mungkin Ara x dapat bertahan lama.. Aku menangis depan doktor tu puas2, wlapun doktor pompuan. Aku dh x kisah. Aku menyesal dgn cara aku layan Ara selama ni.

Dia dah bagi aku macam2, jaga makan minum, pakaian aku, ajar anak kami mengaji, mmg x penah lawan apa aku cakap, apa aku suruh..

Aku suruh dia benti keje dulu, dia ikut. Walaupon kat rumah dia tetap baca buku pasal ubat-ubatan! Dia minat sangat dengan keje dia.. Maafkan abang Ara..

Bila balik rumah nak mandi kejap, aku sempat tengok balik kenangan2 kami.. Aku belek2, terjumpa kotak hantaran masa kami kawin dulu. Ada satu kotak jam, jam yang aku pakai sekarang.. Aku terkejut bila ada sehelai kertas dalam tu. Mula2 ingat kertas resit, tapi rupanya sepucuk surat!

1 Julai 2007,

Buat suami yang baru kupunya,

Terima kasih kerana menawarkan cintamu,
Yang ku tunggu-tunggu sejak kita mula bertemu dulu,
Ara memang cinta padamu,
Dan Ara menangis bila abang melamarku

Buat suamiku yang baru kupunya,

Luaranku mungkin nampak sempurna,
Luaranku mungkin ramai yang terpesona,
Tapi diriku bukanlah sesempurna abang sangka,
Kerna suaraku bukan kepunyaan kita

Buat suamiku yang baru kupunya,

Andai abang ingin melihat Ara ketawa,
Ara hanya mampu tersenyum pada abang,
Andai abang mahu Ara berjenaka,
Mungkin Ara kan menangis dibahu abang,

Kerana Ara tak mampu berbica,
Seperti orang lain berbicara,
Kerana Ara tak mampu ketawa,
Seperti orang lain ketawa

Jika membaca surat ini akan meleburkan cinta abang,
Ara pasrah dan relakan abang menjauhi,
Jika membaca surat ini Ara tetap dihati abang,
Ara sujud sejuta syukur pada Ilahi..

Yang benar,
Isteri yang menyanjungmu.

*Ara selitkan surat ini dalam kotak jam abang, semoga abang mudah terlihat surat ini..


Berderai lagi airmata jantan aku. Kenapa aku x terbaca surat ni 4 tahun dulu? Kenapa aku x tahu penderitaan Ara awal2 dulu? Kenapa baru sekarang?

4 tahun usia perkahwinan kami, Ara beri aku segala2nya.. dan paling penting dia bagi seorang anak yang comel dan bijak. Tapi apa yang pernah aku beri kat Ara?

Mulai saat tu aku jaga Ara sepenuh hati. Hari-hari memang keje ulang alik hospital. Masuk ofis pon kjap2. Anak aku bagi kakak Ara yang jaga. Masa tu aku dah serabai giler. Sangat x terurus. Baru aku sedar pentingnya Ara dalam hidup aku.

Dalam keadaan Ara yang agak lemah, aku minta kebenaran doktor untuk bawa dia melancong. Aku nak temani dia puas2. Aku nak bahagiakan dia dalam sisa2 hayat dia. Biar dia terlupa akan derita dia. Saat itu dia menangis kat bahu aku. Sejak dia sakit kami hanya berbalas tulisan kat kertas.. dan kertas2 tu aku kan simpan sampai bila2.

Dia tulis dia x menyesal kawin dengan aku. Dia tulis sangat bahagia hidup dengan aku. Siap cuba lukis gambar orang senyum.. haha.. Ya Allah hari2 itu kami sangat bahagia. Namun Ara dah makin lemah. Aku dah x mampu tengok dia derita. Setiap kali dia nak tarik nafas, sangatlah azab pada aku melihatnya.

“Ya Allah, jika Kau masih panjangkan hayat isteriku, Kau berilah aku separuh kesengsaraannya, biar kurang kesensaraannya Ya Allah.. Tapi jika hanya kematian yang dapat mematikan sengsara isteriku, aku redha Ya Allah..”

Aku x tahu apa lagi boleh aku buat.. Aku bacakan Yaasin ditelinganya berulang-ulang, biarkan anak kami dipangkuan memeluk-meluk ibunya..

Akhirnya Tuhan menjemputnya kembali. Aku pasrah. Kesedihanku terubat bila kulihat dia pergi dengan tenang. Sempat kuajarkan Syahadah.. dan dahinya berpeluh jernih. Lalu kukucup buat kali terakhir..

Kini, hmpir 5 tahun prkawinan kami, tinggal aku dengan Hafiz, dengan helaian2 tulisan terakhir Ara..

T.T.

October 28, 2010

khamis sudah

as i told u semlm dah minta izin bos dah blik half day....pas pekena maggi kat office trus bersiap nak blik...smp je umah terbau masakan kari ikan mak....laaaa nyesal telan maggi tadi...hmm xpela...so pas telan ubat trus landing...smpla amzar kejutkan 'mak,mak, pavitra rishta dah stat...mak x nak tengok ke?'....hahahaha...actually bkn pavithra rishta xp jansi ki rani xp xpela...sha bangun je la...lepak2 jap depan tv...kemas2 ape yg patut...MAKAN....& telan ubat lagi...then tido...

semlm mase ktorg tgh kusyuk tgk tv amzar plak as usual mmg x leh dok diam...asyik lompat sana sini...sakit sha yg dah kurang pun makin bertambah sbb dia....then mak sha x tahan trus marahkan amzar smp dia nangis...sha pun pujukla amzar duk sbelah sha & minta dia jangan nangis...suddenly amzar cakap,'mak, jom kita kuar dari umah ni...amzar x mo dok dgn makmah...makmah asyik marah kat amzar ja...kita tinggai makmah sorang2...kita bw keta kita skali...'...sha pun jwbla, 'kesianla makmah kena tinggai sorang2 t...sapa nak jaga makmah pas mak & basirah p keja t?..kalu makmah sakit sapa nak bw makmah p klinik t?..sapa nak bagi keta?...makmak marah amzar sbb amzar asyik kacau ja...x mo jd good boy'....mak sha plak act konon nangis...pas diam 10 saat amzar pun jawab,'..hmm kla...kita tinggai kat sinila..kesian kat makmah kan..xpala..amzar janji jd good boy t.'...& tak sampai 5 min bermula blikla pangai naughty amzar tu...bila nak jadi good boy amzarrr....sabo jela..

lagi sehari je nak sabtu...yahoo...i really need this break...kek marjerin yg dplan sjak last 2 weeks masih blum dibuat2...sabtu ni pagi2 lagi kena bw mak gi check up....nak p market....tesco...meera sahib...etc...etc....etc.

October 27, 2010

need to boost up my energy

semlm mc...kuakuakua..finally...evn doc kasi 2 days but sha kan pekerja ddkasi...slambe je sha minta sehari je....so today m rite back to my office...my pc of cos...finishing some jobs & planning to ask permission from bos to go back early...shhhhh....

my neck & shoulder still pain but can tahanla...bukan mcm hari tu...siap nangis2 cos x tahan sakit....makan ubat on time (dah kene marah dgn doc nye pasal)....i really hate take medicines...makan on time (hmm blum tlaksana gi...makan bile lapar je)....cos utk hari2 yg akan datang sha plukan energyyyy....at least to drive & walk....

so ape yg ptt sha makan or buat utk boost up energy sha ni...?

October 25, 2010

Sakit yang tak kebah

wuaaa dah seminggu sha sakit leher ni...dah 2 klinik sha terjah xp masih sama...wot happened...bila stat sakit suhu badan sha akan meningkat mendadak & demam plak..pastu sakit tekak...bile makan ubat alhamdulillah k cos kena tido..but bile x makan sakit menyerang balik...smp bile nak depends dgn ubat ni...ade doc ckp mayb sbb stress & minta sha rest je...ade tu ckp cos salah urat (salah tido)..ade plak yg ckp cos of angin...xp nape sakit ni masih same even sha makan ubat 5-6 jenis...even dah urut xp masih tetap mcm tu...last 2 days feel k skit...walaupun sakit menyerang kejap2 specially bile sha suddenly buat aktiviti but still bleh tahan & hari ni bile sha dah stat bw kete & stop makan ubat sakit menyerang blik...skali dgn my migrain....kejung je leher sha ni.....ade care len x utk ubati sakit sha ni...?...plss help me..

nak minta izin bos blik half day la hari ni...

October 22, 2010

Alhamdulillah

Alhamdulillah...lega sgt bila bos ckp..'after u finish type u email me the minutes...v'll continue dictate on mon...so u can go back earlier today...no need to wait for me'....Alhamdulillah...ayat yg sha harap2kan..blehla sha p jumpa doc lagi skali nak check neck sha yg sakit sgt ni...

Alhamdulillah...mak sha pun slamat menjalani katarak operation die & dah slamat balik umah...Alhamdulillah..moga Allah sentiasa melindungi sha & keluarga sha.

m sick

hari ni mak sha operate mata cos katarak tapi sedih sgt2 cos sha x dpt berada disisi mak sha time ni...meeting xco telah mengikat sha utk kuar kemana-mana....alhamdulillah sib bek wani sanggup utk menghantar & mengambil mak sha dr klinik...& my sis minta tukar shift cos nak berada di klinik...

time ni sha rasa mcm nak meraung je...dgn demam, sakit tengkuk, badan lenguh2, badan yg kesejukan...i need a rest...really i need it...m so tired & sick...rase cam nak landing trus je x nak bangun2...walaupun sha dpt memejamkan mata utk beberapa minit (syukur) tadi xp sakit sha masih x berkurangan...terlalu sakit...specially tengkuk sha yg kejung kejang ni...ya rabbi...i still hav work to do...sha mmg tunggu2 sgt hari jumaat ni cos sha nak rehat on sat & sun...even doc dah bg mc xp sha x dapat nak gunakan mc tu cos bos lebih memerlukan sha.....harap2 bos x minta sha dtg sat t...mmg x tahan...terpaksa telan ubat sehari skali je...mana nak ada kesan...xp...mcm mn nak rehat?...hmmm i still hav to do work cos mak lebih memerlukan rehat...sape nak jage amzar t if sha pun landing...adik of cos keja...nak harapkan sape?...

napela sha sakit dalam keadaan mcm ni...?..nape yg sha yg perlu sakit...?...ia mmg nak sgt ckp mcm tu xp kesakitan kan dtg dari ALLAH utk menghapuskan dosa2 makhluknya....so redha je sha...lebih baik sakit sikit di dunia dari sakit yg 100x ganda di akhirat t....moga sha diberi kekuatan & ketabahan utk menghadapi kesakitan ini...

October 20, 2010

iPhone 4 or BB

 
iPhone 4

iPhone...ramai sgt yg becok pasal iphone & bb ni...asal buka fb ade je topic...hmm apa keistimewaannya..view je sini iPhone ...so yg terbaru ialah iPhone 4...kalu tgk feature mmg cantik...specially screen...hebat...touch2 je kite bleh access...blackberry plak view je BB ...yg terbaru is BB Storm (mmg storm pun...perluka iPhone/BB?

BB Storm
 
bg sha hp adala satu keperluan...no matter hw big or hebat mana kita pki but d function is still same for evryone...for calls & sms..+ snap pic...+ video...so cukupla if ada 4 ni je utk sha (cos m d person who hate talking much via phone)....panas tinga mak...apa yg penting sha can use it in case of er...if hp canggih mana pun if x dpt guna time er apa gunanya...kan...kan...kanwell apa2 pun...jenis/jenama hp ni depends on msg2...ada yg nak canggih-manggih...ada plak yg nak simple-dimple (like me @________@)....apa2 pun janji ada hp sudah...

zaman lani xda hp org x pandang beb...bdk2 taska pun dah ada hp seniri...sha dulu 1st time pki hp masa study kat iic...2pun pas bbrp bulan bertungkus-lumus naik trun tangga cos nak pinjam hp raziah nak call & answer call mak..

at last my dad blikan hp 3310...wahh zaman dolu hp ni la syurga...screen kuning2 lagi..ringtone plak bleh create seniri...cbok  je print code utk latest ringtone...tekan2 bunyi tuk tek tuk tek...hp ni actually dah byk bjasa wohh...hehehehe..no sha yg pertama plak 013+++++....mentang2 sha dah ada hp stp jam mak sha call tanya ada kat mana lani....adusss if tgk dlm list incoming calls lebih byk no umah sha dr no ememem..kawanla...ape la ingat mcm2 plak...sha ni bdk baik tau....

nokia 3310 

then dad ganti plak dgn hp 2600 & hp lame kasi je kat adik...wakakakaka....yg ni ade color..& last skali sha dpt hp 6020 (tgk kat blkg hp brand ni)...yg ni bleh snap pic, surf ternet (x penahnye sha buat), rakam video etc..functions ni je yg sha tau & slalu gune...yg len sha ngak tau cos mmg x gune pun....xp sjak ade blog ni nak je hp yg ade ternet ni...kuakuakua...sha mmg x to pun brand2 hp ni... plak..

hp 2600 tu kasi kat adik cos hp 3310 yg sha bg dulu dah ilang...waduhhh...sha simpan 4 tahun k je..tup2 bile dpt kat die x smp setahun dah ilekk..so korang seniri ckp perluke bapa sha bli hp baru utk die?....

 nokia 2600
utk makluman korang hp 6020 tula smp ke sudah sha pki..see hw loyal i am....hmm k lagi...so buat pe la nak tukar (even battery die kerap kali je kong but still can use it for talk, sms, snap & amik video)...k wotttt...buat pe la nak membazir...membazirkan amalan syaitonnnnn...slagi bleh pki lagi brg tu nape nak bli yg baru plak...btul x?..(pujukan utk diri seniri ni)..dah tau sgt mesti korang ckp aku ni ketinggalan zaman la...kudukutla..hmm woteva...ade aku kisah.

nokia 6020

nape x bli hp baru je?...hmmm...ntahla..hp2 sblm ni smue pemberian arwah ayah sha...ayah sha tau2 je bile nak tuka hp utk sha & nak bli hp jenis mcm mn utk sha...sha ni sik tau smue ni...apa yg sha tau...org bg sha pakai...dats all...dah biase mcm tu...if gi kedai survey pasal hp ni pun sha blurr je...mak & adik sha lagi expert wohh..last2 blik tangan kosong cos x to nak bli hp ape...ade sape2 (tmasuk silent readers) nak ganti hp 6020 sha dgn BB Storm ke...iPhone 4 ke..?...eceh....@__________@.....miss my dad now...

20102010

ape no kat atas tu...?...xde pe...sbenarnya itu adalah tarikh hari ni...sha rasa mcm istimewa je...so sayang plak kalu x buat entry tarikh ni...

actually xde pe2 pun nak cite kat cni...cuma sjak smlm sha rasa sakit & lenguh2 satu badan...pening2....badan plak seram sejuk je......hidung...ummppp tersumbat..then bile ckp diselang seli dgn batuk...& tengkuk...jgn ckpla...mmg kejang kejung je...waduh...letih dung...rasa cam nak blik umah & trus landing je...ntah mcm mn sha bw kete sha pun x sedar...tup2 dah smp umah...smp je umah pas cekik nasi+sup ayam (perkara wajib ni) trus telan paracetamol & ubat selsema & landing...xp sblm landing tu sha dipaksa oleh amzar utk pasang parking lot die tu..(sha dah semunyikan parking lot tu cos amzar dah buka komponen2 dia)...dlm pada tu kaveen anak jiran dtg nak men2 dgn amzar plak...ishh2 bukannya dorg men but gaduh...mmg geram sgt xp sha mcm xde daya je nak tegur dorg....lantakla dorg nak buat ape pun...mak kaveen & my mom ade nak monitor....ltak je pala kat bantal sha dah x sedar ape yg jadi till terjage kul 10pm...pas iron baju & siapkn brg utk k kj sok sha landing blik...

hari ini besday anak selvi (cleaner kat office sha)....besday yg ke 4...hepi besday buven raj (btulke spelling..woteva)....die nak celebrate dgn dak2 office...breakfast selvi blanja...ade nasi lemak, roti canai, karipap & bengkang....tekak sha sempat luak nasi lemak separuh bungkus & karipap 2 biji (karipap buatan mak kak mala mmg sedap...rangupp)...pg sha rase k je...sihat wlafiat...but after dat...dah stat blik feel seram sejuk mcm semlm....pki sweater pun sha still bleh rasa kesejukannya...feel nak mc je but kj banyakkkkk....jumaat xco..mmg x leh tinggal kj ni cos xde org len yg bleh buat...if k.stella ade blehla sha mc but die plak maternity leave...nak tak nak sakit mcm mn pun sha kene dtg gak utk settlekan keje ni...awat x bawa blik?...manala bleh bawa blik...mende2 ni kan RAHSIA....kang kene tindakan tatatertib plak if rahsia tu terdedah...


bossss nak mc sok bleh x?....boss sha k je but dlm hati ntahla...kang die ingat kite ni x bertanggungjwb plak....ialah dah terang lagi bersuluh kita diperlukan sgt xp tiba2 nak mc...wot d hell?...pastu dpt plak tugas nak check QA DUN...aduhhh...xpe2...sabo je la...mayb ni dugaan utk kurangkan dosa sha kot....hmmm woteva...shhh dlm pada tu sempat gi call tanye kat mak masak pe hari ni....hehehehe...aik nak makan ubat kena makan something dulu...doc yg pesan tau..x caya cuba tanya kat klinik kesihatan b.l.

October 19, 2010

parking lot playing set for Amzar

semalam ada sale kat pacific...sales for toys...mula tu survey transformer (menan idaman amzar) xp harga fuhhh semput...yg plg kecik pun dah $15 & yg besar mmg dlm ratusan la...sayang plak nak bli kecik2...bukannya amzar pandai simpan elok2...xpela...tunggu amzar pandai simpan & jaga barang2 menan dia dulu br blikan yg mahal skit...baru worthykan...if not rugi je...

 gift yg dah dibalut awal2 kat pacific...(no plastic bag day)


Amzar yg xcited buka gift

so after survey sana sini last skali jumpe parking lot playing set...mule tu plan nak bli je kete yg byk2 tu but bile nampak je set ni trus terbkenan...mmg sesuai sgt dgn amzar yg fanatikan kete ni...harga $26.90...hmm not bad...ada byk function & mende yg bleh amzar explore...x guna battery (tu yg penting)...& agak besar..siap dgn kete 3 bijik & sebijik helikopter...blehla utk mengkhayalkan amzar sementara mummynye watching choti bahu & pavithra rishta ni....hehehehe..


ni ghupa set kat box....


komponen2 yg perlu dipasang nak jd 1 set

menan ni dorg balut dgn kertas putih cos 'no plastic day'...xp xpela nampak mcm balut gift je.....blik je umah amzar xcited sgt bile sha habaq ada mende utk die....& bile nampak je brg yg dibalut tu bertambah2 xcited plak...so amzar unwrapped then buka boxnye...but after dat its my turn plak cos menan ni kene pasang seniri..byk sgt part2..xp instruction ade gbr je...kecik2 plak...x fhm langsung.....sib bek maknye genius so dgn berpandukan pic dlm kotak sha dah pasangkan (d truth is sha yg over xcited bab2 pasang memasang ni...syok)....at last ....taraa...cute & canggih...ready for amzar to play2...here it goes the car parking playing set....

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

taraaaaa.

KISAH RUMPUT DAN ORANG YANG DISAYANG


Pada suatu pagi di satu sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya pada seorang guru yang sedang mengajar. Ketika itu, guru tersebut sedang menyentuh mengenai kasih dan sayang secara am. Dialog di antara
pelajar dan guru tersebut berbunyi begini:

Pelajar : Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang?. Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?

Cikgu : Oh, awak nak tahu ke?.Emmm...baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh. Ikut je ye...mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.

Pelajar : Baiklah...apa yang saya harus buat?

Cikgu : Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang PALING cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.

Pelajar : Ok. Saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suruh.

Apabila pelajar tersebut balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. Maka cikgu pun bertanya kepada pelajar tersebut.

Cikgu : Mana rumput yang cikgu suruh petik?

Pelajar : Oh, tadi saya berjalan di atas rumput dan sambil memandang rumput yang berada di situ, saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang , saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya sebelum itu tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.

Cikgu : Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut. Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah kita jumpa paling cantik dan paling baik pada MULAnya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. KECUALILAH jika perhubungan tersebut tak boleh diselamatkan lagi, maka barulah kita mulakan sekali lagi. Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas.

October 18, 2010

amzar makin bijak

hari jumaat sha cuti cos mak sha dijadualkan operate katarak hari ni...pg dah siap lawa2 nak gi klinik oh pakar mata...pas check bp kat klinik gov trus bertolak ke oh klinik tu...smp je kat sane pas doc check2 apa yg ptt trus doc bg tarikh 22/10/2010 plak...laaa penat den...rugi je amik cuti...dahla hari tu ade exco, x leh cuti or berganjak langsung....mcm mn nak bw mak gi klinik, nak jaga amzar...actually kita bleh pilih samada nak hr rabu or jumaat...if rabu, sha kena bw mak gi dressing hari khamis..dahla keja...xde sape plak nak jaga amzar...so pilih jumaat jela...blehla minta akrema tolong jagakan moreover sha kan cuti sabtu & ahad..ingat nak minta tolong wanila utk hantarkan & amik mak sha t...nak minta adik sha tukar shift malam plak nak teman mak gi klinik t...so done..petang tu sempat ikut kwn gi movie the robo...mmg k la...luv it..so touching & i really admire aish...so beauty...luv d bb delivery scene & oso d last scene...hmm worthy gak tgk movie ni...

hari sabtu plak wani dtg umah...ingatkan dia nak dtg pas asar...so tara tunggu wani sha ajak amzar turun bawa men beskal...gelagatnya blehla tgk dlm pics tu...then wani msg nak dtg pas maghrib plak so pesan kat wani soh blikan roti gardenia but dia x dpt plak msg sha...then bila wani offer nak bw sha gi bli makan apalagi trus sha, amzar & adik sha terjah kete kancil wani...mula plan nak bli nasi paprik je kat kedai laluan pasar mlm tu...tiba2 teringat plak hari sabtu kan ada pasar mlm...hmm i x lalu makanan pasar mlm...then ajak wani gi restoran line clear...wah jgn ingat pg road je ada rest ni tau..amzar plak bile nampak je pasar mlm tu trus dah stat minta blikan kete...wuaaa...smp sha bis tapau makanan amzar msh x bis2 dgn kete die....then mulela amzar teriak cos sha x blikan...even dah pujuk dgn mcm2 cara but still amzar x makan dek pujukan tu...mmg rugi blikan menan utk amzar...cpt sgt ranapnya...boh layan jela...lantakla die nak teriak ke ape ke...once i said no is no...no compromise at all...titik.

tgkla gaya amzar berbeskal...cover macho x habis2

as usual hari ahad plak ialah hari ke market...kali ni awal2 sha dah inform kat mak sha tunggu dlm kete je dgn amzar....x sanggup den nak biskan $ bli kete utk amzar & then x smp 1 min bis kete tu ranap dkejekan amzar....so amzar awal2 lagi dah teriak nak turun gi market...sha buat dek je....then bila dia dah senyap sikit layan amzar lukis2 muka family aku...x sempat nak snap plak lukisan amzar ni...mcm monster je sha tgk muka kitaorg....then suddenly amzar ckp...'mak tgkla mak & anak yg dok jalan kat depan tu'....so sha pun dgn perasaan terkesima usha gakla apa yg amzar ckp tu...(ialah mana penah amzar soh sha tgk2 org mcm ni)...then amzar ckp 'mak tgk anak dia jalan tak pegang tangan mak dia, tapi mak & makmak slalu pegang tangan amzar bila kita p jalan2...pasepa mak...amzarkan dah tau jalan seniri...tengok budak tu, mak dia bagi dia jalan x pegang tangan...amzar kan dah besar & pandai jalan seniri...mak & makmak plak slalu nak pegang tangan amzar & marah2 amzar bila amzar x nak pegang tangan'...uhhh...apa yg ptt sha jwb...mmg blurr je la..then suddenly dapat idea...'mak pegang tangan amzar cos mak tak nak amzar ilang ke or org amik amzar...kalu amzar ilang mak mana ada anak...sapa nak jadi anak mak...amzar x kesian kat mak ke?'...hehehehe...apelagi trus amzar pujuk sambil hug & kiss..'k..k..k..dun worry...pasni mak pegang tangan amzar kuat2 tau...ummmaaaa'..hahaha...sejuk hati sha dgn kepetahan & kebijakan amzar skang...lupo plak nak inform...mak sha sempat plak blikan kete utk amzar xp as usual ranap le kisahnye...

feel guilty & sooo sad.....miss him

semalam terjadi kejadian yg benar2 buatkan sha rasa bersalah yg amat...

sha & family tgh syok tgk tv then suddenly amzar baling kete kecik (besi) die kat sha cos sha tak layan bila dia panggil....kene jari kaki....sakitnya YA RABBI...ialah dah besi so bayangkanla....sha ape lagi sbb geram & marah sgt2 terus sha amik balik kete tadi n baling kat kaki amzar...& apalagi teriakla amzar...dr suara dia sha tau sgt yg amzar sakit...xp sha x layan cos sha tgk usha jari kaki sha yg berdarah kena kete amzar tu...suddenly amzar stop nangis & terus peluk sha minta maaf...mmg terkesima tul...unexpected...die hug & kiss sha n belek2 luka sha yg berdarah tu...amzar jadi x tentu arah...kelam kabut die gi cari minyak & plaster nak buh kat luka sha...sha jadi blank & juz perati je gelagat amzar tu...time tu rase Ya ALLAH apa yg aku dah buat ni...napa aku bleh smp baling kete tu kat amzar...he is juz a child...die x to ape2...aku pttnya jelaskan kat amzar secara lembut bknnya buat balik apa yg dia buat tu...then bila amzar x dpt minyak & plaster, die dtg blik kat sha n pujuk2 sha...berpuluh sorry amzar ckp sambil hug & kiss till sha nangis x sedar...

YA ALLAH nyesal sgt2...sha pttnya lebih bersabar & berlembut dgn amzar...xp...ntahla...mayb sbb red lite sha rasa cepat marah kot xp mmg sedih sgt....apa yg sha fikir skrg...amzar bleh plak lupekan sakit die & terus pujuk sha xp nape sha x buat mcm tu...juz in case if kete yg sha baling tu kene kat kepala die ke or mana2 till .....YA ALLAH mmg x leh nak bayangkan pun...napela sha x control je marah sha tu....even hal tu dah berlalu semlm xp sha still rasa nyesal...x to mcm mn sha nak undur blik masa spy sha x baling kete tu kat amzar......sesal dahulu pendapatan...sesal kemudian tidak bguna....(terpk nak blikan kete transformer yg amzar nak sgt tu)....xp bleh ke ubatkan kesakitan yg amzar rasa tu......tepk betapa kejamnye sha...YA ALLAH Kau berikanla kesabaran kpd aku utk melayan kerenah amzar yg makin nakal....

adekah perbuatan amzar yg memujuk sha dtg dr ALLAH utk menyedarkan betapa silapnya tindakan sha tu?..ya sha ada terbaca & terdengar bahawa kdg2 ALLAH akan sedarkan perbuatan kita melalui anak2 kita...pasni tobat sha akan lebih jaga2 & hati2...biarla kejadian semalam adalah yg pertama & terakhir...rindu sgt kat amzar sekarang...rase cam nak peluk & kiss die byk2....xp mcm x berbaloi je cos sha masih terpk & terbayangkan perbuatan kejam sha kat amzar tu...mcm mn ni...mcm mn sha nak hapuskan rasa bersalah sha ni?

YA ALLAH Kau lindungila & peliharala anakku...bantula aku utk membesarkan anakku dgn penuh kesabaran & kelembutan

October 14, 2010

KISAH LELAKI EGO...

Dia terlalu sayangkan aku. Itu yang aku sangat pasti. Atas sebab itu aku rasa terlalu selesa kerana aku yakin dia tak kan meninggalkan aku. Dia sanggup mengetepikan kepentingan diri sebab nak menjaga hati aku. Sering aku biarkan dia memujuk dirinya sendiri bila dia merajuk. Buat apa aku nak pening-pening pujuk dia kalau dia sendiri akan kembali padaku dan meminta maaf atas keterlanjuran sikapnya sendiri. Sebarang perselisihan, dia yang akan mengalah dan dia akan menyalahkan dirinya sendiri walaupun jelas memang salahku.

Dia wanita yang rela berkorban apa sahaja kecuali satu, dia tak mahu dirinya disentuh sebelum kami memiliki ikatan yang sah . Dan atas sebab yang satu itu aku rasa dia perempuan yang membosankan. Nak pimpin tangan pun tak boleh. Apatah lagi nak peluk. Ada pun bergesel bahu itu pun sebab aku yang sengaja. Sampai satu tahap aku rasa dia sangat membosankan. Aku cemburu tengok kawan-kawan aku boleh pegang tangan awek diorang. Tapi aku? Bila aku cakap macam tu, dia cuma senyum dan cakap pada aku, “Belum tentu perempuan yang sentuh boyfriend dia tu sayang boyfriend dia lebih dari saya sayang awak… Belum tentu perempuan tu ada masa susah senang boyfriend dia macam saya ada untuk awak…

Yang nyata, aku langsung tak setuju jawapan dia tu. Aku tengok pasangan lain bahagia, sudah tentu girlfriend kawan-kawan aku sayangkan mereka sebab girlfriend masing-masing membelai kawan-kawan aku dengan penuh kasih sayang. Tapi aku? Jangan harap. Balik-balik jawapan yang sama. Tunggu lepas kahwin. Aku bosan tahu tak! Sampai satu masa aku dah tak tahan lagi. Aku minta kami berpisah. Aku nampak air matanya berlinang tapi sikit pun aku tak rasa kasihan.

“Mungkin kita tak ada jodoh. Awak lelaki yang baik. Awak berhak dapat perempuan yang lebih baik. Saya nak awak janji dengan saya satu benda, untuk kali terakhir. Satu hari nanti bila awak jatuh cinta dan awak betul-betul sayangkan dia, hargai perempuan tu. Mudah-mudahan perempuan tu akan sayang awak, terima awak seadanya, hormati awak sebagai lelaki dan yang paling penting bahagiakan awak. Saya akan bahagia tengok awak bahagia,” tu kata-kata terakhir dia untuk aku. Dia senyum walaupun air mata berlinang.

Argh! Tak habis-habis nak tunjuk mulia. Bosanlah dengan perempuan macam ni. Malas aku menghadap dia lama-lama. Cepat-cepat aku nak blah dari situ. Tiba-tiba ada bunyi hon dan sedar-sedar aku sudah tersungkur di seberang jalan. Satu dentuman yang kuat bergema dan aku lihat dia terbaring di hadapan sebuah kereta. Dia selamatkan aku! Lelaki yang dah menyakitinya! Darah membuak-buak keluar dari kepalanya. Ambulans datang dan membawa aku dan dia pergi.

Di hospital keadaan kelam kabut. Dia perlu dibedah segera kerana kecederaan teruk di kepala. Ramai kawan-kawan dan keluarganya turut ada sama. Aku tengok seorang wanita yang hampir sebaya ibuku menangis. Mungkin ibu dia. Mengalirnya air mata seorang ibu kerana aku. Rasa bersalah menimpa aku. Aku dah sakiti dia tapi dia rela berkorban nyawa untuk aku. Aku berdoa semoga dia selamat. Semoga aku sempat meminta maaf. Semoga masih ada ruang dalam hati dia untuk aku. Dia sangat baik. Aku tak mahu kehilangan dia. Dia ikhlas sayangkan aku.

Selepas beberapa jam pembedahan selesai. Dia berada di dalam ICU. Dia koma, tapi doktor kata dia masih mampu mendengar. Tiba-tiba seorang kawannya menghampiri aku. Kawannya menghulurkan sesuatu. “Aku rasa benda ni dia nak bagi pada kau,” hanya itu yang gadis itu ucapkan pada aku. Kawannya terus berlalu selepas itu. Pandangan kawannya pada aku penuh benci. Tahukan kawan dia tentang kejadian sebenar? Yang nyata aku tak pernah mahu berbaik dengan kawan-kawan dia. Pernah juga dia bersuara tentang hal itu tapi aku sekadar buat tak tahu.

Pulang sahaja aku buka bungkusan itu. Pasti hadiah untuk hari lahirku. Hari lahirku dua minggu lagi. Balutan kertas itu kubuka dan di dalamnya ada botol kaca berbentuk hati. Di dalam botol itu penuh dengan origami berbentuk bintang. Ada kad kecil berwarna biru kegemaranku. Aku sebak membaca bait-bait dalam kad itu.

“Dalam origami bintang ni ada kata-kata saya untuk awak. Awak buka setiap hari SATU sahaja. Mungkin saya tak dapat nak hubungi awak setiap hari sebab kesibukan kerja. Tapi, bila awak baca setiap hari, anggaplah setiap hari saya berhubung dengan awak. Saya nak awak tahu setiap masa awak ada dalam hati saya. Happy Birthday sayang…”

Aku buka botol kaca berbentuk hati itu dan kuambil satu bintang. Kubuka origami itu dan di dalamnya tertulis, “Love is like a poisonous mushroom. You don’t know if it is the real thing until it is too late..” Aku tersenyum sendiri. Aku buka lagi bintang yang seterusnya. Walaupun dia meletakkan syarat satu hari cuma satu. Di dalam semua origami itu penuh kata-kata semangatnya untuk aku dan suara cintanya yang ikhlas. Demi Allah, sepanjang aku bergelar lelaki dewasa, inilah pertama kali aku menangis semahunya. Air mata aku tak berhenti mengalir sepanjang membaca kata-kata dalam origami itu sehingga habis semuanya kubaca. Aku telah menyakiti seorang wanita yang luhur.

Aku melawatnya di hospital. Walaupun mukanya penuh calar, bibirnya pucat dan kepalanya berbalut, dia tetap cantik di mata aku. Dia bukanlah wanita yang memerlukan make up tebal kerana dia memiliki kecantikan asli. Atas sebab itu aku menghalangnya terlalu rapat dengan mana-mana lelaki kerana gusar jika ada yang tertarik. Dia sekadar menurut. Demi menjaga hati aku. Aku capai tangannya yang berselirat dengan pelbagai wayar yang aku pun tak tahu. Sejuk tapi betapa lembutnya tangannya. Pertama kali aku menyentuhnya.

Aku bisikkan ketelinganya, “Sayang..saya datang… Cepatlah sedar. Saya rindukan awak. Saya banyak bersalah pada awak. Saya minta maaf,” pertama kali aku minta maaf darinya. Tiba-tiba denyutan nadinya jadi tidak menentu. Aku panic.

“Hei, apa yang kau dah buat pada dia? Tak cukup kau sakiti kawan aku?” jerkahan kawannya mengejutkan aku. Doktor dan beberapa jururawat bergegas masuk dan aku diminta keluar.

Setiap hari aku berdoa supaya dia cepat sembuh, cepat sedar. Aku gusar sekiranya Allah mengambil nyawanya. Bukan aku tidak redha dengan ketentuan, aku sedar aku masih perlukan dia. Aku sayangkan dia. Genap dua minggu, aku mendapat berita dia sudah sedar. Aku bersyukur. Inilah hadiah hari lahir yang paling bermakna untuk aku. Dia juga sudah dipindahkan ke wad biasa. Aku mahu melawat dia. Aku rindu senyuman dia.

Aku mendapat panggilan telefon yang meminta aku mengambil tempahan. Namun kerana terlalu gelojoh, aku terlanggar botol kaca bentuk hati pemberian dia. Ah, semuanya akan aku uruskan nanti. Aku biarkan serpihan kaca bertaburan di lantai.

Tak sangka dia menempah kek khas untuk aku. Dia atas kek itu tertera bahagian belakang jersi pasukan bola sepak kegemaranku, Arsenal berserta namaku dan nombor kegemaranku. Aku senyum sendiri. Bahagianya aku.

“Abang bertuah. Girlfriend abang cakap dia tak tahu apa-apa fasal bola. Dia cuma tahu pasukan apa yang abang minat dan nombor yang abang suka. Sebab tu dia tempah kek ni khas untuk abang dan minta abang ambil sebab dia nak buat surprise. Dia cakap dia nak makan kek ni dengan abang. Kakak tu cantik, baik pulak tu. Abang kirim salam pada akak ya? Abang jaga akak tu elok-elok,” ramah gadis yang bekerja sebagai juruwang di kedai itu memberitahuku. Aku senyum sepanjang jalan ke hospital.

Sampai di hospital aku lihat dia sedang duduk di atas katil. Tiada sesiapa bersamanya. Dia sekadar termenung. Aku senyum padanya. Dia seakan terkejut melihat aku datang. Aku terfikir juga, boleh ke orang sakit makan kek? Tapi kan dia nak makan kek ni dengan aku.

“Sayang.. terima kasih kek ni. Saya happy sangat awak dah sedar. Adik cashier kedai tu kirim salam pada awak. Dia cakap awak nak makan kek ni dengan saya. Saya suapkan ya?” aku suakan sudu pada dia. Tapi sesuatu yang aku tak pernah duga, dia tepis tangan aku sampai sudu terpelanting ke lantai. Dia tak pernah kasar dengan aku. Dia selalu melayan aku dengan lembut. Aku pernah cuba pegang tangan dia pun dia tolak dengan baik. Mungkin dia terlalu terluka dengan aku.

“Baliklah. Saya makin sakit tengok awak. Bawak balik kek tu sekali. Saya tak nak tengok apa-apa berkaitan awak lagi,” pantas dia menarik selimut menutup muka. Aku terkedu sendiri. Dia tak mahu pandang aku lagi. Hati dia dah tertutup untuk aku. Dia tak pernah macam ni. “Baliklah. Saya makin sakit tengok awak. Bawak balik kek tu sekali. Saya tak nak tengok apa-apa berkaitan awak lagi,” pantas dia menarik selimut menutup muka. Aku terkedu sendiri. Dia tak mahu pandang aku lagi. Hati dia dah tertutup untuk aku. Dia tak pernah macam ni.

Selang beberapa hari, aku datang lagi tapi katil dia sudah kosong. Aku risau jika apa-apa yang buruk berlaku padanya. Dari jururawat aku tahu dia sudah dibenarkan pulang kerana keadaanya sudah stabil. Tapi yang mebuatkan jantung aku hampir gugur bila jururawat itu memberitahu dia masih menjalani rawatan susulan dan terapi kerana dia lumpuh. Dia lumpuh kerana aku!

Itu semua tiga tahun yang lalu. Sejak kejadian tu aku tak pernah jumpa dia lagi. Tahu apa-apa khabar berita pun tidak kerana aku memang tak pernah nak berbaik dengan kawan-kawannya. Walaupun sudah tiga tahun tapi aku masih merinduinya. Aku tak jumpa wanita yang mampu menyayangi aku lebih dari dia. Ah, panjangnya menung aku sampai nasi di hadapan mata sudah hampir dingin.

Baru aku hendak menyuap makanan ke dalam mulut, mataku terpaku pada satu wajah yang duduk selang beberapa meja dari aku. Dia? Aku pasti tu dia. Senyum dia masih sama. Tapi keadaan tidak lagi serupa. Dia sedang makan bersama lelaki lain.

Sesekali aku lihat dia mengusap perutnya. Dia mengandung. Maknanya dia sudah kahwin. Dan aku lihat lelaki yang juga makan di sebelahnya mengusap-usap tangan dia. Pasti itu suaminya. Dan aku sedar aku tak setanding suaminya sebab lelaki itu kelihatan lebih serba-serbi dari aku. Air mataku rasa ingin mengalir. Senyuman mahal milik dia yang dulu cuma untuk aku kini khas buat lelaki lain.

Suaminya lelaki bertuah. Itu aku tak nafikan. Cuma suaminya yang dapat menyentuhnya. Cuma suaminya yang dapat melihat apa yang terlindung. Dan aku sangat pasti, cuma suaminya yang mendapat takhta paling agung dalam hatinya yang suci.

Dia seperti botol kaca berbentuk hati yang pernah diberikan padaku dulu. Botol itu sudah pecah, namun aku sudah ganti dengan yang baru. Yang sama tapi tak serupa. Botol yang lama dipilih oleh dia dan yang baru dipilih oleh aku. Walapun aku masih menyimpan serpihan kaca botol itu, bentuknya tak lagi sama macam dulu. Dan sangat mustahil untuk kembali seperti dulu.

Pesanan buat semua lelaki, hargailah wanita yang menyayangi kamu. Jangan jadi macam aku. Matanya sangat cantik tapi aku selalu biarkan dia mengalirkan air mata dengan perbuatanku. Hidungnya yang kecil dan comel selalu aku sesakkan dengan asap rokokku walaupun aku tahu dia tak suka dan asap rokok boleh buat dia sakit kepala. Bibirnya sangat indah tapi aku selalu biarkan bibir itu tersenyum paksa kerana mangalah dengan setiap kemahuanku. Telinganya aku tak pernah nampak, terlindung, tapi telinga itu sering aku biarkan menerima segala marahku. Hatinya sangat lembut, dan aku selalu toreh dengan belati tajam dan aku biarkan dia merawat sendiri luka itu. Akhirnya, aku hanyalah lelaki ego yang tak memiliki apa-apa kerana dia sudah dimiliki orang lain.

* Apa sbnrnya yg diinginkan seorg lelaki apabila dia memilih pmpn itu mjd kekasih dia..sekadar melampiaskan nfsu yg pasti tidak halal atau sbnar2nya ingin mencari calon isteri yg bnar2 dpt menjaga dia seumur hidop dia...??

October 12, 2010

endhiran the robot


last thursday amzar gi watch endhiran dgn mak & adik sha...balik je terus becok mulut cita 'mak robo buat tu...mak robo buat ni'..sha yg dengar naik jemu...then sha pun buat2la nangis kononnya sedih amzar tinggalkan sha gi movie...then amzar yg tgk mula pujuk sha..'mak tak mo nangis...sorry ya...t kita p tgk sama2..amzar dah marah mahmak sebab x bawa mak tadi...mak don't cry...plss...luv u...ummmaaa'....terkejut gak sha dgr ayat ni...manala amzar blaja pujuk2 mcm ni....ada talent nak jadi boyfren romantis ni...ecehcehceh



sha?...hmm ntahla mcm xde mood je nak gi movie ni...br td rebe ajak nak watch on sun ni...xp keadaan x mengizinkan so...well...my neighbor pun ada ajak gi fri ni but...still thinking..hmm best sgt ke...for me if director shankar n music AR Rahman of cos alwiz best among d best...but hero tu yg membuatkn sha bfikir 100 kali...x sanggup den nak nengok ghuponya yg telah diedit...prefer his natural face.





wedding anak SUCM

if x mistaken rase2 bulan ogos kot wedding anak lelaki bos sha iaitu SU kpd Pg CM..wedding ni kat g hotel...food pehh mmg menjilat cari...dish by dish....mmg full peyut sha...smpkan bride yg dtg meja sha nak wish thank pun sha x heran cos masa tu sha tgh melantak ikan...takut tercucuk tulang t....kononnye la...wedding ni kene gi sorang2 je...x leh bw pasangan...sha n officemate smue 1 meja..& meja sha cuma ada 5 org je + sha...1 meja utk 10 org...sooo...of cos food yg balance tu akan jd milik kami 5 org automatically...well its all in d game....hmm layan je la pics2 kat bwh ni...pic food x sempat nak snap cos smua bz mlantak...maklumla dish by dish so kalu x cepat alamat depa angkatla dish tu...t mesti kempunan kan....dsbbkan kami x leh bw teman so mak, adik n amzar plak gi wedding sedara kat jln. patani...sha hantar dorg n blik sha gi amik dorg kat umah makcik di perak rd.

wif my colleague kak khairon@k & stella
 control comei

 amzar sengih memanjang je...sebijik like my late dad

my hencem boy

smart je

 my love...my life...my buchuk
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...